Jídlo

Druhá adventní neděle aneb Je čas péct rohlíčky, pracny a kokosky. Připravit si můžete ale i lahodnou vánoční štolu

Některé druhy vánočního pečiva potřebují čas, aby zvláčněly

autor

Kateřina Korňová

05. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Zbývají necelé tři týdny do Vánoc, což znamená, že perníčky už máte nejspíš upečené a je čas se pustit do dalších druhů oblíbeného cukroví. Druhá adventní neděle je tím pravým časem na přípravu vanilkových rohlíčků, pracen nebo třeba kokosek. Můžete ale upéct i vánoční štolu a když ji uložíte do chladu v pečicím papíře, nikdo nepozná, že se pár týdnů schovávala v komoře.
Reklama

Některé druhy cukroví můžete jíst hned druhý den, jiné potřebují nějaký ten čas na rozležení, abyste si o ně nevylomili zub. Takovým cukrovím jsou právě třeba pracny, vanilkové rohlíčky, kokosky, nebo třeba lepené ořechy či zázvorky. My vám dnes přinášíme ověřené recepty na některé z nich.

Vánoční štolu upečte teď. Vydrží vám až do Vánoc

Vanilkové rohlíčky

Na dva plechy vanilkových rohlíčků budete potřebovat: 280 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr (nebo 20 g domácího), 120 g mletých vlašských nebo lískových ořechů. Prosejte mouku a cukr, přidejte změklé máslo a smíchejte rukama dohromady. Těsto bude mít drobivou konzistenci a v tuto chvíli přisypte i ořechy. Chvíli to trvá, ale jakmile bude těsto držet pohromadě, uložte ho zabalené do potravinového sáčku do lednice. Druhý den nechte chvíli povolit v pokojové teplotě a tvarujte z něj rohlíčky. Pečte je na 160 °C asi 10 minut a ještě teplé obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Medvědí packy / pracny

Co by to bylo za Vánoce bez pracen. Oříškovo kakaové cukroví, které provoní celý byt a začnou vám téct sliny, jen si na něj vzpomenete. Dokonalé těsto připravíte z: 350 g pšeničné hladké mouky, 50 g kakaa, 280 g másla, 250 g cukru, 140 g mletých vlašáků, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 1 vejce a špetky soli. Mouku prosejte a spojte s ostatními suchými ingrediencemi. Přidejte máslo a vejce a rukama zpracujte v hladké těsto. Nechte přes noc v chladu. Druhý den těsto vmačkávejte do formiček a pečte na 180 °C 10 – 12 minut. Nechte lehce vychladnout, vyklepněte a obalte v moučkovém cukru.

Křehké kokosky

Aby byly kokosky vláčné, je potřeba péct je s předstihem. Připravte si 3 bílky, 180 g moučkového cukru a 150 – 180 g strouhaného kokosu. Z bílků ušlehejte řídký sníh a misku s tímto sněhem postavte do vodní lázně. V tuto chvíli začněte postupně metličkou zašlehávat do bílků cukr a šlehejte tak dlouho, dokud nebude sníh horký. Trvá to zhruba pět minut. Poté nechte za občasného prošlehání vychladnout. Do vychladlého sněhu přimíchejte kokos. Lžičkou tvarujte malé hrudky, které pokládejte na pečicí papír na plech. Troubu si předehřejte na 140 °C a pečte zhruba 20 minut, dokud kokosky nezrůžoví. Vychladlé kokosky pak můžete zespoda obalit v rozteklé čokoládě nebo čokoládové polevě.

Vánoční štola

Pro toho, kdo nemá vánočku příliš v lásce, tu máme recept na skvělou vánoční štolu, která se hodí ke kávě, čaji a vydrží dlouho čerstvá. Na dvě menší štoly si připravte: 150 g másla, 200 g cukru, 250 g tvarohu, 500 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, kůru z 1 citronu, kandované ovoce a rozinky namočené v rumu. Vyndejte si všechny ingredience na kuchyňskou linku, aby měly pokojovou teplotu. Jinak hrozí, že se vám těsto srazí. Máslo utřete s cukry a vmíchejte postupně obě vejce, tvaroh a rum. Nakonec do hmoty nastrouhejte citronovou kůru a přidejte ovoce s rozinkami. Vedle si smíchejte mouku s práškem do pečiva a smíchejte s tvarohovou směsí.

Vzniklé těsto rozdělte na dva válečky a pečte na plechu vystlaném pečicím papírem na 170 °C půl hodiny. Než štoly vložíte do trouby, potřete je máslem a udělejte totéž i ve chvíli, kdy je vyndáte z trouby a lehce zchladnou. Nakonec je posypte moučkovým cukrem, nechte vychladnout, zabalte do pečicího papíru a uložte v chladu.

Zdroj: igurmet.cz, kucharkaprodceru.cz, receptyprodeti.cz.

Další zajímavé články