Jídlo

Co do bramborového salátu nepatří a které suroviny v něm naopak nesmí chybět

Bramborový salát je na Vánoce jedním z hlavních témat

autor

Kateřina Korňová

21. prosince 2021

 
FOTO / kamprobio
Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?
Reklama

Kde se vzal a proč se právě tento hutný salát z brambor, kořenové zeleniny, vajíček a pěkné porce majonézy objevuje v menu 24. prosince? Správnou odpověď zná asi jen málokdo. Podle odborníků na gastronomii se však společně se smaženým kaprem jedná o dokonalou a vyváženou kombinaci, což jim dá jistě každý za pravdu. A nezáleží na tom, jaký recept používáte, jestli přidáváte hrášek, uzeninu a vařená vejce, nebo se jim naopak vyhýbáte.

Každý z vás má nejlepší salát na světě

Co rodina to recept

Typický salát, jak ho známe, chutná ve všech domácnostech trochu jinak. Jeho podobu lze totiž báječně zaměňovat a s jednotlivými ingrediencemi si můžete náramně vyhrát. Zkuste se i vy pro letošek nedržet striktně stejného receptu a vyzkoušejte naše tipy na studené bramborové přílohy, které budou mít určitě úspěch u celé rodiny. 

Ať už se ale pustíte do jakéhokoli receptu, dejte si opravdu záležet na surovinách, ze kterých budete svá jídla připravovat. Vsaďte na kvalitu a zkuste se porozhlédnout i mezi biopotravinami. Máte tak záruku, že jednotlivé komponenty, které do salátu použijete, neobsahují žádná rezidua pesticidů ani dalších nežádoucích látek. Získají si vás svou přirozenou chutí, vůní i vzhledem.

Cibulovo-bramborový salát

  • 1,5 kg brambor
  • 4 cibule
  • 2 dcl vývaru
  • 1/2 kg uzeného masa (nemusí být)
  • lžíce octu
  • cukr, sůl a pepř na dochucení

Nejprve uvařte brambory ve slupce a nechte je vychladnout. Následně je oloupejte a rozkrájejte na plátky či kostičky. Cibuli pokrájejte na tenké půlměsíčky, lehce orestujte a poté podlijte vývarem. Dle chuti dochuťte octem, cukrem, solí a pepřem. Vše společně povařte alespoň 20 minut, aby byla cibule pěkně měkká. Směs vylijte do uvařených brambor a důkladně promíchejte. Přidat můžete také na kostky nakrájené uzené maso, které dodá salátu perfektní chuť. Podávejte jej vychlazený.

Lehký pečený salát s bylinkami

  • 1,5 kg brambor
  • 2 kelímky smetany
  • 3 stroužky česneku
  • kousek pórku (nemusí být)
  • sůl, pepř na dochucení
  • bylinky na ozdobu (např. kopr, petrželka, pažitka)

Brambory oloupejte a rozkrájejte na tenké plátky, přendejte do pekáče a přelijte smetanou. Dochuťte solí, pepřem, rozmačkaným česnekem i pokrájeným pórkem – promíchejte. Společně pečte cca 40 minut na 180 stupňů – do změknutí brambor. Nechte pořádně vychladit a podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.

Klasický bramborový salát

  • 600 g vařených brambor typu A nebo keřkovských rohlíčků
  • 1 uvařená mrkev
  • 1/2 vařené petržele
  • plátek vařeného celeru
  • 4 nakládané okurky
  • 1 cibule
  • malá plechovka hrášku
  • 100 g jemného salámu
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžička hořčice
  • sůl, pepř
  • plátky citronu

Brambory nakrájejte na kostičky do větší mísy. Mrkev, celer a petržel nastrouhejte na struhadle a přidejte k bramborám. Cibuli a okurky nakrájejte opravdu najemno a vložte k ostatním surovinám. Hrášek slijte a přisypte do mísy. Vedle si nakrájejte salám na kostičky a přidejte do vznikajícího salátu. Nakonec přidejte majonézu a hořčici, osolte a opepřete a opatrně promíchejte. Přendejte do skleněné mísy, vrch uhlaďte a položte na něj plátky z jednoho citronu. Základní pravidlo zní: neochutnávejte, nebo vám do Štědrého dne nic nezbyde.

Zdroj: TZ kamprobio.cz, fresh.iprima.cz.

Další zajímavé články