Období Vánoc a Nového roku je spojováno s mnoha tradicemi. Ty vánoční jsou už za námi, šupinu v peněžence už máme, teď je potřeba soustředit se na ty novoroční. Abyste, alespoň podle tradice, udělali pro své bohatství v roce 2022 maximum, neměli byste si 1. ledna nového roku v poledne zapomenout dát pořádnou porci čočky.
Proto si při přípravě chlebíčků na chviličku odskočte a přeberte na následující den takové množství čočky, které vystačí pro vás a vaše blízké. Přebranou čočku nasypte do větší mísy nebo kastrolu, zalijte vodou a nechte do druhého dne namáčet. Čočka se druhý den rychleji uvaří a nebude tolik nadýmat.
Zkontrolujte teplotu vody
Čočku nedávejte do vroucí vody, ale studené. Než začne voda vřít, částečně změkne a stane se více propustnou. Doporučujeme vařit déle na mírném plameni po pokličkou, aby se voda vypařila pomalu. Také je lepší pracovat s převařenou, měkkou vodou. Odolejte pokušení čočku před vařením osolit. Čočka by se měla dochucovat až v závěru, kdy je úplně měkká.
S vodou to nepřehánějte
Voda by měla jen opravdu mírně přesahovat hranici čočky. Při větším množství by mohla vyklouznout ze slupky. Při přípravě čočky na kyselo si část vody ponechte, budete ji ještě potřebovat. Ideální poměr v případě čočky na kyselo je hrnek čočky na tři hrnky vody. Během vaření vodu nedolévejte a ani čočku nemíchejte - podobně jako když vaříte rýži.
Bez jíšky to nepůjde
Čočka na kyselo se bez jíšky neobejde, nejlepší volbou je jíška ze sádla. Případně můžete nahradit cibulovou. Výsledná barva by měla být zlatá. Ocet pak přidejte až na závěr. Kdybyste ho přidali při vaření, čočka by nezměkla. Doporučujeme použít jemnější vinný ocet.
Vyzkoušejte i jiné druhy čočky
Můžete v zásadě použít kteroukoliv variantu čočky. Pro přípravu čočky na kyselo však není vhodná červená nebo žlutá, v průběhu vaření by se vám rozpadla. Naopak chuťově zajímavá může být francouzská čočka, která navíc zůstane po uvaření kompaktní.
Vylepšená varianta
Na tento recept budete potřebovat dobrý a silný kuřecí vývar. Čočku namočte přes noc do studené vody a před zpracováním sceďte. 100 gramů kořenové zeleniny (mrkev, celer a petržel) nakrájejte na kostičky a orestujte na rozpáleném oleji. Jakmile trochu změkne, přidejte nakrájenou jednu cibuli. Po chvíli zakápněte balsamicem a nechte zredukovat. Až bude ocet vyvařený, přidejte scezenou čočku a zalijte kuřecím vývarem. Vařte doměkka. Nakonec osolte a opepřete.
Zdroj: kuchynelidlu.cz, myjsmebio.cz.