V některých rodinách je běžné péct před Vánocemi několik zkušebních vánoček, aby bylo jisté, že ta finální se na Štědrý den povede. A jinde je zase doma vánoční štola, kterou můžete upéct i několik několik dní, ba i týdnů, dopředu. I tak bude v den "D" vláčná a dokonale uleželá. S tímto tvarohovým receptem ji zvládnete během chvilky.
Co budete potřebovat
- 600 g špaldové mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 250 g másla
- 250 g tučného tvarohu
- špetka soli
- 100 g kokosového cukru
- 50 g rozinek
- 50 g brusinek
- 50 g meruněk
- 100 g másla na potření
- moučkový cukr na obalení
A jak postupovat?
Nejdříve ze všeho nakrájejte rozinky, brusinky a meruňky na menší kousky.
Do mísy nasypte prosátou špaldovou mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, vejce, máslo o pokojové teplotě, tvaroh, sůl, kokosový cukr a nadrobno nakrájené sušené ovoce.
Za pomocí robota nechte vypracujte kompaktní, hladké těsto. Hotové těsto rozprostřete na pomoučněný vál a vyválejte z něj placku. Těsto přeložte, aby vznikla pěkně vytvarovaná štola a přeneste ji na plech s pečicím papírem.
Štolu pečte na 180 °C zhruba 40 minut. Některé trouby pečou nerovnoměrně, a proto je potřeba štolu v průběhu pečení otočit. Pak je možná na čase zvážit výměnu, třeba za spolehlivou troubu MORA VTPS 547 BX s parní funkcí a patentovaným klenutým vnitřkem po vzoru tradičních kamenných pecí.
Po upečení štolu vyjměte z trouby a potírejte jí rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se všechno do štoly nevsaje. Poté hned štolu obalte v dostatečném množství moučkového cukru, který se dokonale přilepí ke štole napuštěné máslem.
Nechte štolu vychladnout. Pak ji natěsno zabalte do alobalu a nechte odležet až do Vánoc.
Zdroj: gutekueche.at, TZ Mora.