Jídlo

Dokonalá tvarohová štola, která nemusí kynout. Je vláčná, hotová raz dva a vydrží až do Vánoc

Vánoční štola patří mezi nestárnoucí klasiky

autor

Kristýna Maxová

12. prosince 2021

 
FOTO / Mora
Pečení voňavé štoly patří k Vánocům skoro stejně jako cukroví, a proto nechybí na slavnostním stole v mnoha rodinách. Štola voní máslem, vanilkou, kokosem i kandovaným ovocem a svojí strakatou střídkou je krásná i pro oko. Klasické těsto s vysokým obsahem másla je těžké, a proto potřebuje nadýchat pomocí omladku z kvasnic. Jde to ale i jinak – můžete připravit nekynutou štolu s tvarohem, který ji zjemní a odlehčí. Vypracovat těsto sice trvá trochu déle, zato se však pokaždé povede.
Reklama

V některých rodinách je běžné péct před Vánocemi několik zkušebních vánoček, aby bylo jisté, že ta finální se na Štědrý den povede. A jinde je zase doma vánoční štola, kterou můžete upéct i několik několik dní, ba i týdnů, dopředu. I tak bude v den "D" vláčná a dokonale uleželá. S tímto tvarohovým receptem ji zvládnete během chvilky.

Co budete potřebovat

  • 600 g špaldové mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 250 g másla
  • 250 g tučného tvarohu
  • špetka soli
  • 100 g kokosového cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g brusinek
  • 50 g meruněk
  • 100 g másla na potření
  • moučkový cukr na obalení

A jak postupovat?

Nejdříve ze všeho nakrájejte rozinky, brusinky a meruňky na menší kousky.

Do mísy nasypte prosátou špaldovou mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, vejce, máslo o pokojové teplotě, tvaroh, sůl, kokosový cukr a nadrobno nakrájené sušené ovoce.

Za pomocí robota nechte vypracujte kompaktní, hladké těsto. Hotové těsto rozprostřete na pomoučněný vál a vyválejte z něj placku. Těsto přeložte, aby vznikla pěkně vytvarovaná štola a přeneste ji na plech s pečicím papírem.

Štolu pečte na 180 °C zhruba 40 minut. Některé trouby pečou nerovnoměrně, a proto je potřeba štolu v průběhu pečení otočit. Pak je možná na čase zvážit výměnu, třeba za spolehlivou troubu MORA VTPS 547 BX s parní funkcí a patentovaným klenutým vnitřkem po vzoru tradičních kamenných pecí.

Po upečení štolu vyjměte z trouby a potírejte jí rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se všechno do štoly nevsaje. Poté hned štolu obalte v dostatečném množství moučkového cukru, který se dokonale přilepí ke štole napuštěné máslem.

Nechte štolu vychladnout. Pak ji natěsno zabalte do alobalu a nechte odležet až do Vánoc.

Zdroj: gutekueche.at, TZ Mora.

Další zajímavé články