Čekáte na předposlední adventní neděli hosty? Není nic lepšího, než jim připravit skvělý moučník, který jim po vydatném obědě naservírujete společně se skvělou kávou. Perníková bábovka bude vláčná hned, takže není třeba ji péct dlouho dopředu. A pokud budete chtít být styloví, můžete ji ozdobit vlastní čokoládovou polevou. Nebo vyrobit několik minibábovek, aby měl každý tu svou.
Potřebné suroviny
Na bábovku
- 300 g polohrubé mouky
- 200 ml kefíru
- 150 ml oleje
- 150 g krystalového cukru
- 50 g medu
- 3 vejce
- 1 PL perníkového pepře
- 1 ČL skořice
- ¾ ČL sody bikarbony
- 2 PL švestkových povidel
- 2 PL kakaa
- trochu vanilkového extraktu
- špetku soli
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- hrst sušeného ovoce a oříšků (volitelné)
Čokoládová ganache
- 80 g hořké čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
Jak postupovat
Troubu předehřejte na 175 °C a plech vyložte pečicím papírem.
Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pevné světlé pěny. Přidejte med, olej, kefír, povidla a promíchejte. Ve druhé míse smíchejte všechny suché suroviny. Přilijte k nim tekutou směs. Těsto lehce promíchejte.
Promíchané, hladké těsto nalijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou. Pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
Tip: Zaručeně nadýchané pečivo vykouzlíte v parní troubě. A pokdu máte troubu s klenutým vnitřkem, je to ideální, protože taková peče opravdu rovnoměrně.
Upečenou bábovku postavte na drátěnou podložku na pečivo, po 5 minutách vyklopte z formy a nechte vychladnout.
Když bude bábovka vlažná, můžete se pustit do domácí čokoládové polevy, ganache. Dejte svařit smetanu. Čokoládu nalámejte na kousky, zalijte horkou smetanou a nechte postát asi tři minuty. Pak důkladně promíchejte. Ještě horkou, dohladka vymíchanou polevou přelijte bábovku.
Zdroj: zosrdcadohrnca.sk, sallysbakingaddiction.com.