Všichni milovníci sýra zbystřete! Pokud jste doma ještě nepřipravovali kuličky z čerstvého sýra, je právě ta nejvhodnější doba z celého roku. Silvestr! Po Vánocích jsme všichni přeslazení a honí nás mlsná na něco slaného a také trochu zdravého. A není lepší příležitost se dobře najíst, než právě novoroční oslavy. Přinášíme vám proto tři recepty na sýrové kuličky, které můžete jak napichovat, tak namazat na bagetu, nebo i uzobávat se slanými sušenkami.
Velká sýrová koule
Nebudete se stačit divit, jak moc dobrý dovede sýr být. Tato velká sýrová koule se navíc na svátečním stole skvěle vyjímá a působí velmi esteticky a neotřele. Když ji naservírujete doprostřed talíře a okolo ní naskládáte slané sušenky nebo tyčinky, bude tím prvním, co ze stolu zmizí. Připravte si na ni:
- 450 g smetanového sýra
- balíček toastového sýra
- 180 g strouhaného čedaru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžíce majonézy
- 300 g pekanových ořechů
- 1 lžíce čerstvé sekané petržele
- 1 lžička česnekového a cibulového prášku
Vše kromě strouhaného čedaru a pekanových ořechů smíchejte v jedné větší míse a rozmixujte tyčovým mixerem. Pokud chcete mít kouli hladkou a krémovou, přidejte i čedar. Chcete-li však, aby měla koule uvnitř zajímavější strukturu, čedar vmíchejte až po chvilce, kdy už mixer potřebovat nebudete. Směs poté dejte alespoň na hodinu do lednice, aby zchladla. Po této době vytvarujte ze směsi pravidelnou kouli. Na plech, větší talíř nebo vál nasypte nasekané pekanové ořechy a bylinky - čím více bylinek dáte, tím zajímavější chuti dosáhnete. Sýrovou kouli v této směsi obalte ze všech stran, ale pracujte opatrně, aby zůstal zachován tvar koule. Můžete buď ihned podávat, nebo si ji připravit dopředu. Vydrží v lednici až dva dny.
Kuličky z čerstvého sýra
Pak je tu další varianta: kuličky z čerstvého sýra, které vypadají opravdu skvostně a navíc chutnají svěže, voní po česneku a italských bylinkách a jsou obaleny v krájených mandlích. Potřebovat budete:
- 230 g smetanového sýra
- 2-3 stroužky česneku
- 60 ml zakysané smetany
- 60 g strouhaného čedaru
- 1/2 lžičky italského koření
- sůl na dochucení
- plátky mandlí
Připravte si smetanový sýr (lučinu, žervé a pod.), zakysanou smetanu, česnek, italské bylinky a vedle nadrobno nastrouhejte také čedar. Všechny suroviny pak smíchejte dohromady. Pokud chcete mít hladkou a krémovou strukturu, což doporučujeme, vezměte k ruce ještě ruční mixer a mixujte tak dlouho, dokud se vše krásně nespojí. Nakonec ještě dosolte dle chuti. Sýrovou směs poté zabalte do potravinové folie a nechte alespoň 4 hodiny vychladit. Po uplynutí doby směs vyndejte a tvarujte z ní malé kuličky, které obalujte v nakrájených mandlích. Můžete ale vybrat cokoliv jiného. Když nepoužijete italské bylinky, hodí se také kopr, červená paprika, chilli, sezam, mleté ořechy. Zkrátka co máte rádi.
Nakládané sýrové kuličky
Sýrové kuličky ale můžete také naložit. Získají úplně jinou chuť a když vám nějaké zbydou, což nepředpokládáme, můžete je mít v lednici ještě o trochu déle. Připravte si:
- 125 g měkkého tvarohu
- 125 g čerstvého sýra
- 125 g eidamu nebo goudy
- koření a bylinky na obalování (grilovací koření, sušenou papriku, chilli, mletý kmín, pažitku, bazalku...)
- mleté vlašské ořechy
- 1 velkou cibuli
- 2-3 stroužky česneku
- naložené kapie
- olivový olej
Smíchejte dohromady tvaroh, čerstvý sýr a najemno nastrouhaný eidam nebo goudu. Pečlivě promíchejte a obalte ve vybraném koření nebo nasekaných bylinkách. Hotové kuličky naskládejte do dobře umyté sklenice. Prokládejte je nakrájenou cibulí na plátky, kapií a pokrájeným česnekem. Zalijte olivovým olejem a nechte marinovat. Po týdnu budou nejlepší. Když je ještě po vyndání obalíte v mletých ořeších, budou dokonalé.
Zdroj: 12tomatoes.com, ohsweetbasil.com, toprecepty.cz.