Jídlo

Zahřejte se hutnou francouzskou cibulačkou

Franczouská klasika zahřeje i nasytí

autor

Tereza Hromádková

25. února 2020

 
FOTO / jumpstory.com
Venku je zima a po procházce nebo návratu z lyží je potřeba se zahřát i pořádně najíst. Francouzská cibulačka je rychlovka, která zahřeje i nasytí.
Reklama

Cibule, pomalu vařená a zkaramelizovaná, dává této polévkové klasice jeho výraznou chuť. Cibulačka se hodí nejen jako hutné a rychlé jídlo, rozhodně také zahřeje a upoutá i vaše hosty.

Ingredience

  • olivový olej
  • 5 velkých cibulí
  • sůl
  • 1/2 hrnku mouky
  • 1/4 hrnku koňaku nebo bílého vína
  • hovězí vývar
  • 2 bobkové listy a 6 tymiánových větviček
  • 1 polévkovou lžíci octa
  • jemně nastrouhaný sýr, ideálně Gruyère
  • plátky chleba

Postup přípravy

Rozehřejte olej ve velkém hrnci. Přidejte cibuli nakrájenou na tenké plátky a osolte. Pomalu vařte za občasného míchání, dokud cibule nebude měkká a nevypustí šťávu.

Zvyšte teplotu na středně vysokou a pokračujte ve vaření, často míchejte a škrábejte dno hrnce, dokud cibule není tmavě hnědá a karamelizovaná. Pokud začne dno hrnce příliš tmavnout, přidejte 4 až 5 polévkových lžic vody.

Cibuli posypte moukou a vařte za stálého míchání asi 2 minuty. Přidejte koňak či víno a vařte zhruba 1 minutu. Poté přidejte vývar a bylinky a vše duste asi 15 minut. Pak bylinky vyndejte a vmíchejte ocet.

Připravte si plátky chleba na plech a posypte sýrem a čerstvými listy tymiánu. Pečte v horní třetině trouby, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Podávejte ho na polévce.

Franczouská cibulová polévka patří k základům francouzské kuchyně a pokud ji uvaříte podle tohoto receptu, bude mít vaše porce zhruba 440 kalorií.

Další zajímavé články