Cibule, pomalu vařená a zkaramelizovaná, dává této polévkové klasice jeho výraznou chuť. Cibulačka se hodí nejen jako hutné a rychlé jídlo, rozhodně také zahřeje a upoutá i vaše hosty.
Ingredience
- olivový olej
- 5 velkých cibulí
- sůl
- 1/2 hrnku mouky
- 1/4 hrnku koňaku nebo bílého vína
- hovězí vývar
- 2 bobkové listy a 6 tymiánových větviček
- 1 polévkovou lžíci octa
- jemně nastrouhaný sýr, ideálně Gruyère
- plátky chleba
Postup přípravy
Rozehřejte olej ve velkém hrnci. Přidejte cibuli nakrájenou na tenké plátky a osolte. Pomalu vařte za občasného míchání, dokud cibule nebude měkká a nevypustí šťávu.
Zvyšte teplotu na středně vysokou a pokračujte ve vaření, často míchejte a škrábejte dno hrnce, dokud cibule není tmavě hnědá a karamelizovaná. Pokud začne dno hrnce příliš tmavnout, přidejte 4 až 5 polévkových lžic vody.
Cibuli posypte moukou a vařte za stálého míchání asi 2 minuty. Přidejte koňak či víno a vařte zhruba 1 minutu. Poté přidejte vývar a bylinky a vše duste asi 15 minut. Pak bylinky vyndejte a vmíchejte ocet.
Připravte si plátky chleba na plech a posypte sýrem a čerstvými listy tymiánu. Pečte v horní třetině trouby, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Podávejte ho na polévce.
Franczouská cibulová polévka patří k základům francouzské kuchyně a pokud ji uvaříte podle tohoto receptu, bude mít vaše porce zhruba 440 kalorií.