S našimi tipy není třeba lámat si hlavu ani se servírováním. Největšího efektu dosáhnete, když je představíte vcelku, hosté si pak sami nabídnou dle svých preferencí a dobroty si dotvoří. Vy jen můžete sledovat, jak pohoštění mizí ze stolů, a přijímat pochvaly.
Bohatě obložené chlebíčky jsou silvestrovskou klasikou. Zkuste letos pojmout pohoštění netradičně a nechte hosty, ať si sami namažou oblíbený kousek pečiva vámi připravenými dobrotami.
Paštika z kuřecích jater
- 700 g kuřecích jater
- 1 velká červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 250 g másla
- 4 lžíce smetany
- sůl, pepř
- čerstvý tymián a provensálské bylinky
Na dvou lžících másla krátce orestujte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidejte další bylinky a nechte ještě malou chvilku osmahnout. Přidejte odblaněná a na větší kusy nakrájená kuřecí játra a restujte cca 8-10 minut. Játra musí být měkká, na řezu růžová, ale ne syrová. Rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, 150 g másla, a ještě vše krátce promixujte. Propasírujte přes síto a vložte paštiku do servírovací misky, nebo více menších mističek a uhlaďte povrch. Zbývající máslo rozpusťte a zalijte jím povrch paštiky. Nechte zchladnout a podávejte s čerstvou bagetou a brusinkami.
Lososová pomazánka
- 250 g smetanového sýra
- 125 g uzeného lososa
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička šťávy z citrónu
- 1 lžíce najemno nasekané červené cibule
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- půl lžičky nakládaného křenu
- půl lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 snítky kopru
Polovinu plátků uzeného lososa vložte s ostatními ingrediencemi do mixéru a důkladně rozmixujte. Zbývajícího lososa nakrájejte na malé kostky a zamíchejte je do připravené pomazánky. Dejte do misky a připravte na servírování další snítky kopru.
Avokádová pomazánka s vejci a rajčaty
Avokádo rozmačkejte v misce vidličkou a zakápněte citronovou štávou. Rajčata zbavte semínek, nakrájejte je na malé kousíčky a přidejte k avokádu. Do mísy nastrouhejte také vařená vejce, přidejte nakrájená sušená rajčata a cibulku i s natí. Dochuťte sezamovou pastou a dle chuti osolte a opepřete. Promíchejte a můžete servírovat.
Zdroj: TZ myjsmebio.cz, toprecepty.cz.