Jídlo

Kuřecí prsa nemusí být suchá a bez chuti. Dokonale křehkých pokrmů docílíte, když se vyvarujete nejčastějších chyb

Připravit správně bílé maso vyžaduje určitá pravidla

autor

Kateřina Kofroňová

10. ledna 2022

 
FOTO / Pexels
Bílé maso je oblíbené především kvůli nízkému počtu kalorií, ale zároveň jsou kuřecí prsa bohatá na bílkoviny, vhodná při dietách, a to nejen redukčních, ale i třeba při zažívacích potížích. Když se správně připraví, jsou měkká, vláčná, chutná a je jedno, jestli je restujete nebo připravujete s omáčkou. Přinášíme vám nejčastější chyby, kvůli kterým si kuřecí prsa nedokážete dokonale vychutnat.
Reklama

Kuřecím prsům se mnoho lidí vyhýbá, jelikož mají špatnou zkušenost s přesušeným a chuťově nevýrazným masem, které se nedá pořádně rozžvýkat. Proto jsou kuřecí prsa často nahrazována tmavším kuřecím masem, a to především horním a spodním stehnem. Když však víte, jak se o kuřecí prsa postarat, nemusí být vůbec suchá a už vůbec ne bez chuti.

Kuřecí prsa potřebují před tepelnou úpravou správnou péči

Mohou být dokonce neuvěřitelně šťavnatá, plná chuti a připravená pro jakýkoliv kuchařský záměr. Jestliže taková prsa připravit nedokážete, podívejte se s námi na šest nejčastějších chyb, kvůli kterým se tomuto skvělému masu možná už i vyhýbáte.

Nerozmrazili jste je správně

Někdy se může stát, že potřebujete uvařit rychlý oběd nebo večeři a vaše lednice zeje prázdnotou. Sáhnete proto do mrazáku, vyndáte pytlík s kuřecím masem a rozhodnete se ho rychle rozmrazit. Takže je buď hodíte do horké vody nebo vložíte na pár minut do mikrovlnné trouby. Pak si ale můžete být jisti, že vaše kuřecí prsa budou přesně taková, jaká je mít nechcete. Suchá a bez chuti.

Vždy je potřeba myslet dopředu a maso nechat rozmrazit nejlépe ještě předchozí večer. Když ho vyndáte z mrazáku na kuchyňskou linku při vaření a na noc ho dáte do ledničky, druhý den bude skvěle připravené. Stejně tak není dobré pokoušet se uvařit maso, které je uvnitř ještě zmrzlé. Pak máte jistotu, že bude maso uvařeno nerovnoměrně. Místo rychlého rozmrazování kuřecích prsou raději vymyslete jinou večeři a prsa nechte na druhý den.

Vykostit za každou cenu

Ať už chystáte jakékoliv jídlo (samozřejmě kromě řízku), je vždy lepší vařit či péct maso na kosti i s kůží. A to i přesto, že vám kůže nechutná. Jak kost, tak kůže přidají masu na chuti, ale i šťavnatosti. Před konzumací pak můžete maso obrat a kůži stáhnout. Kosti se vám pak navíc budou hodit i na skvělý domácí vývar.

Nepoužíváte marinádu

Nechat kuře uležet v marinádě vyžaduje hodně prozíravosti a plánování. Pokud ale naložíte kuřecí prsa byť na hodinu, na jejich chuti se to výrazně projeví. Marinovat můžete na sto způsobů, ale vyzkoušejte například marinádu z jogurtu, olivového oleje, svého oblíbeného koření, trochy mletého česneku, zázvoru, chilli a trochy citronu nebo kapky octa. Necháte-li kuře v marinádě 15 minut, může to znamenat obrovský rozdíl. Pokud je v marinádě necháte ležet přes noc, nebudete se stačit divit. A ještě jeden tip: pokud nemáte na marinování moc času, pokrájejte maso na menší kousky - nasaje tak více marinády.

Nedostatečně kořeníte

Pokud nepoužíváte marinádu, alespoň kuře řádně okořeňte. Kvalitní sůl a čerstvě mletý pepř by měly být základním kořením každého masa, a to hojně z obou stran. Jinak je vaše kuřecí maso předurčeno k nevýrazné chuti. Když přidáte i trochu tymiánu, provensálského koření nebo grilovacího, s fádní chutí se můžete rozloučit.

Maso děláte příliš dlouho

Toto je pravděpodobně největší a zároveň nejčastější chyba, kterou kuchaři dělají, pokud jde o kuřecí prsa. Nikdo samozřejmě nechce kuřecí maso nedovařené nebo nedopečené, ale chtít bychom neměli ani maso převařené. Ve snaze nekonzumovat syrové maso k tomu dochází často a výsledkem je přesušené gumové maso bez chuti. Pomoci vám může teploměr na maso. Uvnitř kuřecích prsou by mělo být při dokonalém uvaření kolem 70 - 74 °C. Pokud ale teploměr nemáte a maso převaříte, pomůže vám opětovné zavedení vlhkosti do masa. Docílíte ho našleháním máslové či smetanové omáčky přímo na pánvi s masem. Maso nasaje vláhu z omáčky a jeho chuť bude lepší.

Nenecháte maso odpočívat

Jakmile máte pocit, že jsou vaše kuřecí prsa hotová, nechte je odpočinout alespoň polovinu doby, co jste je vařili, než je nakrájíte a budete konzumovat. Těch pár minut čekání navíc se rozhodně vyplatí.

Zdroj: allrecipes.com, tasteofhome.com.

Další zajímavé články