Jídlo

Lahodné polévky, které zahřejí i ty největší zmrzlíky. Vyberte si tu nejlepší dle vaší chuti

Připravte si zdravé polévky, které vás zasytí

autor

Kristýna Maxová

25. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Co může být v mrazivých zimních měsících lepšího než miska teplé polévky? V chladném počasí jsou polévky ideálním pokrmem, protože dodají tělu potřebné množství vitaminů, ale zároveň příjemně prohřejí zevnitř. Přinášíme vám recepty na chutné polévky, ze kterých si stačí jen vybrat podle chuti.
Reklama

V zimních měsících nám teplá večeře přijde vhod a máme na ni o to větší chuť, když teploty venku klesají níž a níž. Skvělou volbou jsou pokrmy z potravin, které mají přirozenou schopnost prohřívat organismus. Mezi potraviny s efektem zahřívání organismu patří čerstvý zázvor a také různé druhy koření, jako je skořice, chilli, hřebíček, kurkuma nebo pepř. Proto se vyplatí je zařadit do jídelníčku například v podobě chutných polévek, které jsou navíc hotové raz dva.

Pro milovníky asijské kuchyně: Thajská polévka s batáty

Co budete potřebovat:

  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g batátů
  • 1 cibuli
  • 1 žlutou papriku
  • 800 ml kokosového mléka
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 100 g rýžových nudlí
  • 280 g uzeného tofu
  • lžíci olivového oleje
  • jarní cibulku
  • hrst čerstvého koriandru
  • hrst čerstvé bazalky
  • limetku

Postup:

Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky, očištěný česnek nadrťte a batáty a cibuli zbavené slupky nakrájejte na kostky. Papriku omyjte, očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Připravenou zeleninu dejte stranou. Do hrnce vlijte 500 ml vody, kokosové mléko a sójovou omáčku. Přidejte rýžové nudle a všechnu připravenou zeleninu kromě papriky a vařte na středním ohni 10–15 minut. Tofu nakrájejte na plátky a z obou stran orestujte na olivovém oleji. Po uvaření vyndejte z vývaru zázvor, přidejte plátky papriky a servírujte. Ozdobte opečeným tofu, očištěnou a nasekanou jarní cibulkou, koriandrem a lístky bazalky nasekanými nadrobno. Pokapejte limetovou šťávou a podávejte.

Zimní polévka minestrone nabitá chutí a vitaminy

Co budete potřebovat:

  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 bramboru
  • 4 listy kapusty
  • dva stroužky česneku
  • cibuli
  • lžíci olivového oleje
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • zeleninový bujón
  • 400 g konzervovaných bílých fazolí
  • sůl, pepř
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • snítku čerstvého tymiánu

Postup:

Všechnu zeleninu včetně česneku nakrájejte na kostičky. Cibuli orestujte na olivovém oleji dozlatova. Posléze přidejte pokrájenou mrkev, celer, bramboru, česnek a nechte zezlátnout. Zalijte vodou. Přimíchejte rajčata, zeleninový bujón a vařte po dobu 15 minut. Po změknutí zeleniny přidejte nakrájené listy kapusty a propláchnuté fazole. Povařte 5 minut, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte posypané sýrem a tymiánem.

Krémové pohlazení: Mrkvová polévka s kuřecím masem

Co budete potřebovat:

  • 4 lžíce dýňového oleje
  • 1 cibuli
  • 4 mrkve
  • 2 cm kousek zázvoru
  • sůl, pepř
  • 800 ml vody
  • zeleninový bujón
  • 200 g kuřecího prsního řízku bez kůže
  • 1 pomeranč
  • 175 g zakysané smetany
  • 4 lžičky černého sezamu
  • hrst čerstvého koriandru

Postup:

V hrnci zpěňte na 2 lžících oleje nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte kolečka mrkve, nastrouhaný zázvor, osolte, opepřete a na mírném ohni restujte 10 minut. Zalijte vodou a vsypte rozdrobený bujón. Za občasného míchání vařte 20 minut. Mezitím opečte na zbylém oleji na pánvi nudličky kuřecích prsou dozlatova, z každé strany asi 3 minuty. Osolte a opepřete. Polévku rozmixujte dohladka. Přidejte vylisovanou šťávu z pomeranče a podle chuti dosolte. Nakonec vmíchejte 155 g zakysané smetany. Před podáváním ozdobte kuřecím masem, zbylou smetanou, sezamem a koriandrem.

Zdroj: cookieandkate.com, delscookingtwist.com, TZ Albert.

Další zajímavé články