V zimních měsících nám teplá večeře přijde vhod a máme na ni o to větší chuť, když teploty venku klesají níž a níž. Skvělou volbou jsou pokrmy z potravin, které mají přirozenou schopnost prohřívat organismus. Mezi potraviny s efektem zahřívání organismu patří čerstvý zázvor a také různé druhy koření, jako je skořice, chilli, hřebíček, kurkuma nebo pepř. Proto se vyplatí je zařadit do jídelníčku například v podobě chutných polévek, které jsou navíc hotové raz dva.
Pro milovníky asijské kuchyně: Thajská polévka s batáty
Co budete potřebovat:
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 300 g batátů
- 1 cibuli
- 1 žlutou papriku
- 800 ml kokosového mléka
- 4 lžíce sójové omáčky
- 100 g rýžových nudlí
- 280 g uzeného tofu
- lžíci olivového oleje
- jarní cibulku
- hrst čerstvého koriandru
- hrst čerstvé bazalky
- limetku
Postup:
Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky, očištěný česnek nadrťte a batáty a cibuli zbavené slupky nakrájejte na kostky. Papriku omyjte, očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Připravenou zeleninu dejte stranou. Do hrnce vlijte 500 ml vody, kokosové mléko a sójovou omáčku. Přidejte rýžové nudle a všechnu připravenou zeleninu kromě papriky a vařte na středním ohni 10–15 minut. Tofu nakrájejte na plátky a z obou stran orestujte na olivovém oleji. Po uvaření vyndejte z vývaru zázvor, přidejte plátky papriky a servírujte. Ozdobte opečeným tofu, očištěnou a nasekanou jarní cibulkou, koriandrem a lístky bazalky nasekanými nadrobno. Pokapejte limetovou šťávou a podávejte.
Zimní polévka minestrone nabitá chutí a vitaminy
Co budete potřebovat:
- 2 mrkve
- 2 řapíky celeru
- 1 bramboru
- 4 listy kapusty
- dva stroužky česneku
- cibuli
- lžíci olivového oleje
- 400 g konzervovaných rajčat
- zeleninový bujón
- 400 g konzervovaných bílých fazolí
- sůl, pepř
- 30 g strouhaného parmazánu
- snítku čerstvého tymiánu
Postup:
Všechnu zeleninu včetně česneku nakrájejte na kostičky. Cibuli orestujte na olivovém oleji dozlatova. Posléze přidejte pokrájenou mrkev, celer, bramboru, česnek a nechte zezlátnout. Zalijte vodou. Přimíchejte rajčata, zeleninový bujón a vařte po dobu 15 minut. Po změknutí zeleniny přidejte nakrájené listy kapusty a propláchnuté fazole. Povařte 5 minut, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte posypané sýrem a tymiánem.
Krémové pohlazení: Mrkvová polévka s kuřecím masem
Co budete potřebovat:
- 4 lžíce dýňového oleje
- 1 cibuli
- 4 mrkve
- 2 cm kousek zázvoru
- sůl, pepř
- 800 ml vody
- zeleninový bujón
- 200 g kuřecího prsního řízku bez kůže
- 1 pomeranč
- 175 g zakysané smetany
- 4 lžičky černého sezamu
- hrst čerstvého koriandru
Postup:
V hrnci zpěňte na 2 lžících oleje nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte kolečka mrkve, nastrouhaný zázvor, osolte, opepřete a na mírném ohni restujte 10 minut. Zalijte vodou a vsypte rozdrobený bujón. Za občasného míchání vařte 20 minut. Mezitím opečte na zbylém oleji na pánvi nudličky kuřecích prsou dozlatova, z každé strany asi 3 minuty. Osolte a opepřete. Polévku rozmixujte dohladka. Přidejte vylisovanou šťávu z pomeranče a podle chuti dosolte. Nakonec vmíchejte 155 g zakysané smetany. Před podáváním ozdobte kuřecím masem, zbylou smetanou, sezamem a koriandrem.
Zdroj: cookieandkate.com, delscookingtwist.com, TZ Albert.