Jídlo

Luxusní hamburgery, které si připravíte i doma. Co v nich zaručeně nesmí chybět a jak vybrat maso

Už žádné přesušené maso bez chuti!

autor

Kateřina Korňová

30. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Pokud toužíte po šťavnatém, křehkém burgeru se sýrem, do kterého se opravdu zamilujete, pak si buďte jisti, že přesně takový si můžete připravit i u sebe doma. Nečekejte suché žvýkavé maso, které se drolí a nemá žádnou chuť. Čekejte přesně takový burger, který byste dostali v té nejlepší restauraci.
Reklama

Když se mluví o domácích hamburgerech, nejdůležitějším bodem je dozajista kvalitní hovězí maso. Hned v závěsu je dobrá houska, jejíž špatný výběr dokáže úplně potopit i jinak skvělý burger a na posledním, neméně důležitém místě, je vše ostatní. Tak se na to pojďme podívat.

Nejlepší hovězí seženete pouze na farmě a u řezníka

Nejlepší maso na burgery

Jakmile si jednou začnete připravovat hamburgery doma, budete se v první fázi snažit přidat do masa různé suroviny, abyste si připravili ten nejlepší burger. Po chvíli ale zjistíte, že to není o ničem jiném, než právě o kvalitním hovězím mase. Není potřeba nic navíc. Kupte si dobré hovězí maso a uděláte pro chuť svého jídla maximum. Ideální mleté hovězí na hamburgery by mělo obsahovat 80 % libového masa a 20 % tuku. Cokoliv libovějšího může dopadnout tak, že bude vaše maso suché a drobivé. A pokud můžete, kupujte vždy čerstvě namleté hovězí maso přímo od řezníka.

Na maso buďte jemní

Možná ještě víc než na obsah tuku se zaměřte na to, abyste maso zbytečně moc nepropracovávali. Čím více s masem manipulujete a tlačíte na něj, tím více bude hotový burger stlačenější a tužší. Z hroudy mletého masa raději odtrhávejte kusy masa velikosti burgeru a v dlani je dvakrát stiskněte a okraje jen lehce zaoblete. Netrapte se tím, že jste nevytvořili pravidelnou placičku, která je na první pohled dokonalá. Nezapomeňte: je to o chuti, ne o vzhledu. Čím méně zásahů, tím lehčí a jemnější burger.

Důležitý je důlek

Do hotové placky pak už jen vytvořte uprostřed pěstí nebo konečky prstů mělký dolíček, který zajistí, že se burgery nescvrknou na polovinu své velikosti a uprostřed se nevyboulí.

Burgery nepřepečte

Není to žádná věda, jen musíte být pozorní a maso nepéct zbytečně dlouho. Rozehřejte pánev, přidejte olej, vložte maso a opékejte z obou stran maximálně 10 minut. Můžete se orientovat také podle toho, jak hamburger vypadá. Pokud uvidíte, že je "dolíček" uprostřed jen lehce růžový, hamburger je hotový.

Na dokonalé burgery budete potřebovat:

  • 800 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 4 - 6 hamburgerových housek
  • máslo nebo olej
  • 4 - 6 plátků čedaru
  • krájená rajčata
  • krájenou cibuli
  • hlávkový salát
  • kečup, hořčici, majonézu, BBQ omáčku
  • kyselé okurky

Postup:

Mleté hovězí maso rozdělte na 4 až 6 kusů, v závislosti na počtu burgerů, které chcete připravit.

Každou porci mletého hovězího masa jemně stiskněte a vytvarujte placičky. Stiskněte střed, abyste vytvořili mělký dolíček a okraje zaoblete. Nedělejte si starosti, pokud jsou na okrajích nějaké praskliny, snažte se při tvarování placiček hovězí maso příliš nemačkat.

Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni kousek másla nebo lžičku oleje, na kterém opečte hamburgerové housky. Přepůlené žemle vkládejte řezem dolů do rozehřátého másla nebo oleje. Opékejte, dokud povrch není zlatohnědý. Opečené housky přendejte na servírovací talíř.

Zvyšte teplotu na středně vysokou a pečlivě sledujte pánev. Když uvidíte první obláček kouře, je pánev připravena.

Umístěte burgerové placičky na rozpálenou pánev, přičemž mezi nimi ponechejte trochu prostoru. Burgery by měly při kontaktu s olejem prskat. Pokud ne, zvyšte trochu teplotu. Dochuťte solí a pepřem a smažte 3 až 4 minuty z každé strany.

Jakmile masa poprvé otočíte, položte na již opečenou stranu plátek sýra. Hotové maso sundejte z pánve a hamburgery dozdobte. Opečené housky potřete omáčkou vaší volby (majonézou, kečupem, hořčicí, BBQ), přidejte rajčata, salát, cibuli, maso se sýrem, okurky a servírujte.

Zdroj: thekitchn.com, onceuponachef.com.

Další zajímavé články