Jídlo

Dobrá zpráva pro všechny bezlepkáře: Máme vyladěný recept na kukuřičné tortilly, do kterých zabalíte vše, co chcete

Nejlépe si je připravíte u sebe doma

autor

Kateřina Korňová

28. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Pokud se vás týká bezlepková dieta, určitě jste si už párkrát zazoufali, že si nemůžete dát oblíbenou plněnou tortillu, protože všude do ní většinou přidávají i pšeničnou mouku, byť název napovídá, že se jedná o kukuřičnou tortillu. Nakupte si bezlepkovou kukuřičnou mouku do zásoby, protože těchto tortill se nebudete moct nabažit.
Reklama

Láká vás představa rychlé a snadné večeře v podobě tortill s masovou náplní, nebo jen rozteklým sýrem, fazolemi a kvalitní šunkou? O tom, že je milují děti klidně jen na sucho nebo s pomazánkovým máslem ani nemluvě. Jenže když si je nemůžete koupit v každém druhém obchodě, tak o všechny tyto možnosti přicházíte. Což ovšem nemusí být pravda, pokud si doma připravíte snadné těsto, které už pak jen opečete na pánvi a lahodné bezlepkové tortilly jsou hned dostupné i pro vás!

Na tortilly:

  • 450 g kukuřičné hladké mouky
  • 340 g vody
  • 1 lžička soli
  • čerstvé či sušené bylinky dle chuti 

Náplň:

  • kuřecí maso (prsa či stehenní řízky)
  • 1 lžíce sójové omáčky bez lepku
  • sůl, pepř
  • uzená sladká paprika
  • sušený česnek
  • čerstvé bylinky dle chuti 

Salsa:

  • rajčata
  • sůl, pepř
  • šalotka nebo jarní cibulka
  • čerstvá bazalka

Dip:

  • bílý jogurt
  • pažitka
  • sůl, pepř

Postup:

Do vlažné vody přimíchejte kukuřičnou mouku, sůl, případně bylinky. Vše zamíchejte a nechte 20 minut odstát. Poté nahřejte pánev s nepřilnavým povrchem, můžete lehce pomašlovat přepuštěným máslem či olivovým olejem.

Z vytvořeného těsta si vytvarujte menší kuličky a rozválejte mezi dvěma pečicími papíry na placku (pokud by se těsto příliš lepilo, také pečicí papír trochu potřete olivovým olejem). Neválejte placky příliš na tenko, lámaly by se, doporučujeme dělat spíše menší tortilly než v klasické velikosti.

Tortilly ihned konzumujte, popřípadě je udržujte v teple a vlhku, aby neztvrdly.

Náplň je zvolena klasická. Maso naložte do směsi koření a sójové omáčky a nechte zhruba hodinu odpočinout. Následně ho opečte na nepřilnavé pánvi s kapkou oleje či ghí, nebo pro křupavější variantu lze obalit v kukuřičné mouce a péct v troubě či smažit na pánvi na ghí (oleji).

K tortillám patří také salsy, a to nejen quacamole, ale dokonalá a svěží salsa z rajčat. Rajčata si pokrájejte na menší kousky, přidejte sůl a pepř, šalotku či jarní cibulku, a čerstvou bazalku. Dip vyrobíte smícháním klasického bílého jogurtu, pažitky, soli a pepře. Krásně doladí chuť zeleniny a masa a všechny chutě spojí. Poté stačí vše jen smíchat s další zeleninou jako je například mix salátů, paprika, okurka a dobrota je na světě.

Náš tip: Vyzkoušejte také snídaňovou variantu, kdy k zelenině přidáte míchaná vejce.

Zdroj: thespruceeats.com, glutenfreepalate.com,  TZ Labeta.

Další zajímavé články