Neexistuje nic tak vynikajícího, co by šlo vyrobit pouze ze dvou základních surovin, které má většinou každý z nás doma, jako jsou právě domácí těstoviny. Jakmile objevíte jejich kouzlo a možnost přípravy na nespočet různých možností, už nikdy je nebudete chtít kupovat v obchodě. Nevyrovnají se dokonce ani čerstvým kupovaným těstovinám. Ještě víc si je zamilujete, až zjistíte, že na jejich přípravě není vůbec, ale vůbec nic těžkého. Po pár pokusech je zvládnete připravit i bez váhy.
Na jednu osobu dvě vejce
Základní pravidlo zní, spočítejte nejdřív počet strávníků a vynásobte ho dvěma vejci. Jakmile se naučíte odhadnout správnou konzistenci těsta, vyklepnete jen příslušný počet vajec do mísy a přisypete tolik mouky, aby bylo těsto krásně vláčné, pružné, aby nelepilo a těstoviny se ve vodě nerozpadaly, ale zároveň nebyly moc tuhé. Ale to bychom předbíhali. Pojďme se tedy podlívat, jaké kouzlo spočívá v připravení dokonalých domácích těstovin.
Co má těsto obsahovat
Skvělých těstovin skutečně dosáhnete jen se dvěma základními surovinami, a to kombinací mouky a vajec. Pro lepší chuť můžete přidat sůl, ale není to nutné, protože je stejně pak budete vařit v osolené vodě a sůl do těsta pronikne. Někdo přidává i lžíci olivového oleje nebo kapku vody. Receptů na těstoviny je celá řada a předpisy se neshodují ani v tom, jestli přidávat celé vejce, nebo jen žloutky. Každopádně když vytvoříte těsto pouze z mouky a vajec, uvidíte, jak vám zachutná a případně můžete vylepšovat solí, olejem, bylinkami, nebo těsto i ochucovat a obarvovat přírodními produkty, jako jsou rajčatové pyré, červená řepa nebo špenát.
Základní recept
Pro jednu osobu si připravte těsto ze dvou vajec a 200 g hladké mouky. Dost záleží také na tom, jestli těstoviny jíte pouze s pestem, nebo k nim připravujete smetanovou omáčku s kuřecím masem. V tomto případě vám množství vystačí s přehledem pro dvě osoby.
Pracovní postup: Na vále si vytvořte hromádku, v níž udělejte pěstí uprostřed důlek. Do důlku rozklepněte vejce a pomalu je zapracovávejte do mouky. Zdá-li se vám těsto moc drobivé, přidejte pár kapek vody, pokud je naopak lepivé, přidejte trochu mouky. Jakmile se vám bude zdát, že je těsto hotové, zabalte ho do potravinové folie a nechte ho půl hodiny odpočívat, aby se s ním lépe pracovalo. Na pomoučeném vále pak těsto rozválejte na tenkou placku a nakrájejte ji nožem nebo rádlem na proužky. Můžete si to usnadnit tak, že placku stočíte a nakrájíte. Vzniknou vám pak rovnou hnízdečka, která nechte odpočívat na pomoučeném vále nebo čisté utěrce. Domácí těstoviny poté vařte opravdu velmi krátce v dostatečném množství vody. Platí pravidlo: 1 litr vody a 10 g soli na 1 porci těstovin.
Dejte jim barvu
Nejen barvu, ale i chuť svým těstovinám dodáte velmi snadno, a to přidáním některých barevných potravin. Skvělé špenátové těstoviny vytvoříte, když do těsta přidáte trochu uvařeného a rozmixovaného špenátu, rajčatových těstovin zase docílíte, když do mouky vmícháte trochu rajčatového protlaku. Nádherné růžovo-fialové těstoviny získáte, když do těsta přidáte rozmixovanou vařenou červenou řepu, ale můžete přisypat třeba jen drcené bylinky. Nezapomeňte na to, že nejspíš budete muset přidat trochu mouky, protože přidáváte vlhké přísady.
Zdroj: foodandwine.com, seriouseats.com, fresh.iprima.cz.