Dejte svému cedníku pusu na rozloučenou a až budete příště vařit těstoviny, nechte ho v klidu odpočívat v šuplíku. Nebudete ho potřebovat. Nižší množství vody totiž způsobí, že už zkrátka nebudete mít po uvaření co cedit.
Jak na to s minimem vody
Tento způsob vaření těstovin je podobný, jako když vaříte rýži v hrnci. Nasypte potřebné množství těstoviny (třeba mašliček, penne nebo vrtulek) a zalijte je vodou jen tak, aby byly pokryty. Osolte, zamíchejte a přiveďte k varu. Jakmile se těstoviny začnou vařit, ztlumte hořák na minimum a vařte asi 8 minut. Ochutnejte, zda jsou pro vás dostatečně hotové a odstavte. A je to.
Ušetříte čas
Obzvlášť rodiče malých dětí vědí, že každá minuta v kuchyni je dobrá. Nevrlé a plačící hladové děti, které si z ničeho nic vzpomněly, že mají už hlad, často vydávají zvuky, které do uší bolí tak, jakoby vám někdo propichoval ušní bubínky špendlíkem. Touto metodou ušetříte sice jen pár minut, ale pokud jste tuto situaci už zažili, víte, že ne každá minuta, ale každá vteřina dobrá.
Nižší spotřeba vody
Pro všechny z vás, kteří se zajímáte o ekologii, udržitelnost a naše planeta vám není úplně lhostejná, máme dobrou zprávu. Na přípravě těstovin touto metodou totiž ušetříte klidně i litr a půl vody, což pokud jíte těstoviny dvakrát do týdne, ušetříte ročně téměř 150 litrů vody. To už je celkem dost, nemyslíte?
Odpadá mytí nádobí
Každý moc dobře ví, jak se cedníky špatně myjí. Jistě, pokud máte myčku na nádobí, udělá veškerou práci za vás, ale zkuste si představit, že existuje mnoho domácností, ve které tento pomocník zkrátka není a nemůže být. I když cedník po použití ihned omyjete, musíte se snažit, aby byl opravdu čistý. A co teprve, když na něj zapomenete a drhnete ho až po tom, co na něm všechny zbytky zaschly. Při této metodě vám cezení úplně odpadá a tudíž nemusíte špinavý cedník vůbec řešit.
Omáčka se vám zahustí sama
Co je také výhodou, že pokud připravujete těstoviny s nějakou omáčkou nebo sosem, nemusíte použít ani lžičku mouky na její zahuštění. Na dně hrnce s těstovinami totiž vždycky trochu vody zbyde, tedy mělo by zbýt. Voda se škrobem z těstovin pak zahustí každou omáčku, do které těstoviny nasypete.
Zdroj: firstforwomen.com, nytimes.com.