Ačkoliv jídlem by se plýtvat nemělo, u některých potravin není žádoucí opětovná tepelná úprava. Připravili jsme pro vás přehled nejčastěji diskutovaných potravin, co se ohřevu týče.
Mastné potraviny
Všechny oleje vydrží různé úrovně tepla. Determinuje je tzv. kouřový bod. Pokud je překročen, dochází ke vzniku zdraví škodlivých látek a nebezpečných volných radikálů.
To se může stát, když začnete znovu ohřívat velmi mastné potraviny. Pozor dejte rovněž na olej samotný. Během opětovného zahřívání začne olej produkovat nebezpečné mastné kyseliny, které pro naše trávení nejsou vůbec prospěšné. Tyto tuky mají negativní vliv na náš metabolismus a dokonce mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny. Příkladem jsou fritovací hrnce, ve kterých se olej opětovně zahřeje i několikrát.
Houby ztrácí nejen chuť
V přírodě nasbírané houby je třeba co nejdříve tepelně zpracovat a zkonzumovat, případně usušit nebo sterilizovat. Pokrmy z hub si nedělejte do zásoby, ale vždy si připravte čerstvé. Opětovným ohřátím totiž houby ztratí nejen chuť. Změní se v nich složení bílkovin a mohou způsobit zažívací obtíže. Platí to i pro houby v rizotu, v polévce a podobně.
Problematické kuřecí maso
U kuřecího masa jde o stejný problém jako u hub. Obsahuje množství proteinů, které se po opětovném ohřátí promění z prospěšných látek na škodlivé. Navíc se ztrácí chuť i výživové hodnoty. Pokud je nutné maso ohřát, prohřívejte ho pomalu a nakonec ho nechte projít vysokou teplotou.
Bramborám dejte stopku
Brambory je nejlepší jíst čerstvě uvařené nebo následně studené, protože v tu chvíli mají nejvyšší procento škrobu. Zastánci názoru, že se nemá ohřívat zelenina, považují brambory za zelenině tak blízké, že tento zákaz uplatňují i na ně. Několikanásobnou tepelnou úpravou by v nich mohl vzniknout toxický akrylamid.
Špenát
Donedávna se nedoporučovalo ani přihřátí špenátu, resp. celkově tmavozelené zeleniny, a to kvůli nitrosaminům, které se mohou vytvořit z dusičnanů. I když je stále možnost vzniku nitrosaminů přítomna, jejich množství podle posledních informací není pro poškození zdraví relevantní. Zdravotní přínosy špenátu jsou vyšší, než zmiňované nebezpečí. I přesto se však nedoporučuje podávat ohřátý špenát malým dětem.
Pozor na rýži
Možná jste to netušili, ale rýže je poměrně rizikovou potravinou. Problém může nastat nejen při opětovném ohřívání, ale zejména pokud ji po uvaření necháte déle stát při pokojové teplotě. Důvodem jsou bakterie, které často rýže obsahuje, a které se nezničí ani vařením. Pokud uvařenou rýži špatně uskladníte, mohou se pomnožit a způsobit až otravu. Jestli plánujete vařenou rýži uskladnit, pak ji rychle ochlaďte a uchovejte v chladničce v neprodyšném obalu.
Těstoviny ztrácí konzistenci
Opětovným ohřátím ztratí těstoviny správnou konzistenci. Protože je v nich hodně vody, jsou také náchylnější k tvorbě plísní. Pokud si nejste stoprocentně jisti správným skladováním, raději si udělejte čerstvé.
Vejce za žádných okolností
Vejce obsahují bílkoviny, které však při opětovném zahřátí začnou uvolňovat látky, které jsou pro naše tělo škodlivé. Na úpravě samotného vejce nezáleží. Jeho opětovné ohřívání není vhodné za žádných okolností.
Rada na závěr
Odborníci na výživu doporučují nepouštět se do konzumace ničeho, co je starší tří dnů. Nikdy také neohřívejte pokrmy přímo v plastových krabičkách, mohou se tak uvolňovat látky z plastů. Pamatujte, že ne všechno škodlivé je vidět pouhým okem.