Když vidíte, že se do sebe vaši hosté snaží dostat kouskem pečiva i ty nejposlednější zbytky, které ulpěly na jejich talíři, je to jasným ukazatelem, že jste připravili špičkové jídlo. Znamená to, že každá kapička byla moc dobrá na to, aby byla ponechána napospas myčce nádobí. A tyto krevety s česnekovým máslem jsou přesně tím receptem, u kterého možná někoho i nachytáte, jak se snaží vylízat talíř.
Šťavnaté restované krevety vařené v ochucené citronovo-česnekové máslové omáčce, to je naše dnešní chuťovka, která je na pánvi hotová za 20 minut. Ano, slyšíte dobře. Stejně rychle, jako se vaří brambory nebo rýže. Výsledek je však absolutně neporovnatelný.
Dalším nemalým plusem je, že jídlo jako z nejlepší restaurace si připravíte v pohodlí domova, a to jen na jedné pánvi. Nečekejte tedy žádné hory nádobí, které budete muset po večeři drhnout.
Ingredience
- 0,5 kg oloupaných nevařených krevet
- sůl dle chuti (stačí cca 1/2 lžičky)
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- špetka kajenského pepře
- 3 lžíce nesoleného másla
- 1 malá nasekaná šalotka
- 120 ml suchého bílého vína
- 4 stroužky pokrájeného česneku
- 1 malý citron
- čerstvé bylinky jako rozmarýn nebo tymián
- hrst nasekané čerstvé petrželky
Postup:
Krevety osušte papírovými utěrkami a vložte do velké mísy. Posypte solí, černým pepřem a kajenským pepřem. Důkladně promíchejte.
Zahřejte 2 lžíce másla ve velké pánvi na středním ohni, dokud se nerozpustí. Přidejte šalotku a nechte 1 až 2 minuty restovat, dokud nezačne měknout. Přidejte krevety v jedné vrstvě a nechte nerušeně vařit 1 minutu. Pomocí kleští nebo široké špachtle krevety otočte. Přidejte víno a česnek nakrájený na plátky. Vařte, ještě asi 2 až 3 minuty, nebo dokud krevety nezrůžoví a víno nezredukuje na polovinu.
Sundejte pánev z ohně. Vmíchejte zbývající 1 lžíci másla. Z poloviny citronu vymačkejte šťávu a nalijte ji na pánev. Druhou polovinu pokrájejte na měsíčky a podávejte je společně s krevetami. Přidejte rozmarýn a petržel a lehce promíchejte, aby se vše propojilo. Ihned podávejte.
S čím podávat
Odhadujete správně, jen plátky citronu vám stačit nebudou. Přinášíme vám tipy, s čím budou vaše česnekové krevety nejlepší:
RÝŽE: ke krevetám si připravte hnědou rýži a navrch nasypte krevety spolu se spoustou lahodné citronovo-česnekové máslové omáčky. I květáková rýže může být variantou, pokud se snažíte omezit konzumaci sacharidů.
ZELENINA NA ČESNEKOVÉM MÁSLE: zeleninu můžete opékat, dusit, restovat nebo grilovat a poté ji podávat spolu s krevetami. Chutná báječně i s česnekovo-máslovým přelivem.
KŘUPAVÁ BAGETKA: několik plátků pokrájené bagety se také skvěle hodí, pokud už dopředu víte, že budete potřebovat něco, čím vytřete talíř do absolutní čistoty.
Zdroj: wellplated.com, damndelicious.net.