Diet, které slibují zázračné, rychlé a trvalé výsledky, je nespočet. Čím větší zázraky však dieta slibuje, tím více bychom měli být na pozoru. Většinou nic nejde rychle samo od sebe a bez vedlejších účinků. Sice je to stokrát omílané, ale je to pořád pravda: pro pozvolný, ale trvalý úspěch je potřeba změnit životní styl a začít se na jídlo dívat trochu jinak. O tom, že zelenina není nutné zlo a že může chutnat dokonce mnohem lépe, než obyčejné těstoviny nebo knedlíky, vás mohou přesvědčit následující recepty.
Pečená růžičková kapusta
Připravte si: 1 kg růžičkové kapusty, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 60 ml sójové omáčky (nebo tamari), 60 g balzamikového octa, 50 g medu, 1/2 lžičky mletého zázvoru a sekanou petrželku.
Předehřejte si troubu na 220 °C a připravte si plech, který vyložte pečicím papírem. Růžičkovou kapustu omyjte, odeberte povadlé lístky a přeřízněte je na dvě poloviny. Vložte na pečicí papír, potřete olejem a pečte v troubě přibližně 20 minut, nebo dokud nejsou lehce dohněda. Mezitím si v rendlíku připravte: sójovou omáčku, ocet, med, zázvor a volitelně trochu černého pepře. Přiveďte k varu a na mírném plameni pak vařte 10 minut, nebo dokud nezískáte konzistenci sirupu. Nechte vychladnout. Kapustičky nakonec obalte ve vzniklé omáčce, posypte petrželkou a můžete podávat.
Nutriční hodnoty na jednu porci: zhruba 90 kalorií, 4 g bílkovin, 15 g sacharidů, 3 g tuku, 4 g vlákniny, 210 mg sodíku.
Pikantní dýně s fetou
Připravte si: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku sladké papriky, 1/4 lžičky kajenského pepře, 1/2 lžičky soli, 1-2 máslové dýně (dle velikosti), 6 lístků šalvěje, 80 g fety.
Předehřejte si troubu na 220 °C. V malé misce smíchejte olivový olej, papriku, kajenský pepř a 1/2 lžičky soli. Dýni zbavte semínek a nakrájejte na plátky a položte na plech vyložený pečicím papírem. Plátky potřete marinádou a dejte péct zhruba na 30 minut nebo do změknutí. Na talíři ozdobte šalvějí a nakrájenou fetou.
Nutriční hodnoty na jednu porci: 135 kalorií, 3 g bílkovin, 3 g sacharidů, 7 g tuku, 3 g vlákniny, 215 mg sodíku.
Grilovaná mrkev
Připravte si: 2 svazky mrkve s natí, 1 lžíci olivového oleje, 2 lžičky medu, 1 lžičku pasty harissa, 60 g řeckého jogurtu, 2 lžíce tahini, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř na dochucení a sekané pistácie na ozdobení.
Rozpalte si kontaktní gril na nízkou teplotu. Mrkve dokonale vydrhněte, případně oloupejte - dle stavu zeleniny a odkrojte natě. Mrkve podélně rozpulte a pomažte je marinádou z oleje, medu a harissy. Mrkev umístěte na gril kolmo na rošty, přiklopte a grilujte, dokud není mrkev měkká a lehce opečená. V misce vedle smíchejte jogurt, tahini, citronovou šťávu, sůl a pepř. Hotovou mrkev naskládejte na talíř a pokapejte ji jogurtovým dresingem. Pro efekt ještě posypte drcenými pistáciemi.
Cuketové nudle
Připravte si: 3 střední cukety, 2 lžičky medu, 2 lžičky drcené červené papriky, 2 stroužky česneku, 1 lžíci sezamového oleje, 3 lžíce rýžového octa, čerstvý koriandr a sůl dle chuti.
Cuketu omyjte a pomocí spiralizéru nebo škrabky si připravte cuketové nudle. Koriandr nasekejte nadrobno a ve větší míse ho smíchejte s octem, olejem, česnekem, červenou paprikou, medem a solí. Nakonec vmíchejte cuketu a promíchejte, aby se vše dobře propojilo.
Nutriční hodnoty na jednu porci: 85 kalorií, 2 g bílkovin, 12 g sacharidů, 4 g tuku, 2 g vlákniny, 575 g sodíku.
Zdroj: goodhousekeeping.com, Recept č.2, Recept č.3, Recept č.4.