Imunitu bychom měli posilovat celý rok, ale v zimních měsících dvojnásob. Lidé si často nejsou jisti výběrem vhodných potravin, a v obchodě sahají po lákavých, avšak nepříliš vhodných výrobcích plných soli, tuku, cukru a prázdných kalorií. Pokud ale chceme podpořit obranyschopnost našeho těla vůči virům a bakteriím, měli bychom se snažit o zdravý a vyvážený jídelníček, díky kterému hravě doplníme vše, co naše tělo v zimní sezoně pro správné fungování a potřebuje.
Zaměřte se především na příjem správného množství bílkovin, vitaminů, fytonutrientů, vlákniny a doplnit nezapomínejte ani probiotika. Kde je hledat v přírodní formě vám poradíme v následujících řádcích.
Bílkoviny
Bílkoviny se podílejí na tvorbě protilátek v případě oslabení organismu, ačkoli samotná konzumace samozřejmě nestačí k boji s cizorodými látkami v těle. Mezi zdravé zdroje bílkovin patří ryby, drůbež
a libové maso obecně, dále luštěniny, mléčné výrobky či sója a produkty z ní (především tofu a tempeh).
Vitamin C
Vitamin C hraje v imunitním systému klíčovou roli. Přispívá především ke správnému fungování bílých krvinek a tvorbě protilátek. Skvělými zdroji jsou květák, kapusta, brokolice, citrusy, černý rybíz, rajčata či paprika.
Vitamin A
Vitamin A je důležitý pro zdravou pleť a prospívá také tkáním dýchacího a trávicího ústrojí, což se v době, kdy nebezpečné viry útočí na naše plíce, velmi hodí. Mnoho lidí si také neuvědomuje, jak moc je imunitní systém ovlivňován právě trávicím traktem. Pro podporu jeho správného fungování je dobré konzumovat dostatek vitaminu A, který najdeme v mrkvi, špenátu, broskvích, dýni, rajčatech, ale také játrech, tučných rybách, vejcích či mléčných produktech.
Fytonutrienty
Fytonutrienty, které jsou přirozenou součástí rostlinné stravy, působí v našem těle jako antioxidanty. Pomáhají tak zvládat oxidační stres, který se v dnešní době vyskytuje v těle každého z nás. Pokud má organismus k dispozici dostatek antioxidantů, oxidační stres je pod kontrolou. V opačném případě je oslabena schopnost organismu bránit se nemocem. Fytonutrienty najdeme v ovoci a zelenině, celozrnných produktech, oříšcích, luštěninách, lněných a sezamových semínkách, nebo i čaji.
Vláknina
Určité typy vlákniny podporují růst užitečných bakterií v našem trávicím traktu. Tím zároveň dochází i k posílení imunity, protože tyto užitečné bakterie jsou schopny si poradit s bakteriemi škodlivými, které se do trávicího traktu mohou dostat. Příjem vlákniny můžeme zvýšit konzumací ovoce, zeleniny a celozrnných produktů. Zkuste začít konzumovat více salátů, polévek nebo smoothie a bílé pečivo nahraďte celozrnným.
Probiotika
Probiotika (užitečné bakterie) podporují zdravé fungování zažívacího traktu který má, jak již víte, na imunitní systém velký vliv. Skvělým zdrojem probiotik jsou fermentovaná a kysaná jídla, která si můžete připravit i doma. Některé potraviny, jako tempeh nebo řecký jogurt, jsou rovněž bohaté na bílkoviny a mají poměrně dlouhou trvanlivost.
Zdroj: TZ Herbalife, unlockfood.ca, healthline.com.