Nedávná studie ukázala, že existuje vztah mezi konzumací avokáda a zlepšenou kvalitou stravy a celkovým zdravím. Závěry studie zveřejněné v časopise Nutrition Journal byly založeny na údajích z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Studie se zúčastnilo více než 17 000 dospělých. Celkově měli konzumenti avokáda výrazně lepší kvalitu stravy a vyšší hladinu HDL cholesterolu, stejně jako zvýšený příjem nenasycených mastných kyselin, vlákniny, vitamínů E a K, hořčíku a draslíku oproti nekonzumentům. Výzkumníci zjistili, že konzumenti avokáda měli ve stravě nižší příjem přidaných cukrů a také nižší tělesnou hmotnost, index tělesné hmotnosti (BMI), obvod pasu a snížené riziko rozvoje metabolického syndromu, onemocnění koronárních tepen, mrtvice a cukrovky.
Proto už na nic nečekejte a zařaďte avokádo do svého jídelníčku a připravte si z něj třeba lahodné guacamole. Slovo „guacamole“ pochází původně z Mexika, kde se avokádo pěstuje po tisíce let. Název je odvozen ze dvou aztéckých slov "nahuatl - ahuacatl" (avokádo) a "molli" (omáčka). Vše, co k výrobě guacamole opravdu potřebujete, je zralé avokádo a sůl. Poté trocha limetkové nebo citronové šťávy, jejíž kyselost pomůže vyvážit bohatost avokáda.
Jestliže máte rádi o trochu více pikantní stravu, nebojte se přidat například papričky jalapeños. Často se také přidává koriandr, který ovšem ne každému vyhovuje. Není ale problém zvýraznit své guacamole i dalšími přísadami, které mu dodají další chutě, jako například rajčata nebo česnek. A co takhle pár kapek chilli omáčky, která ho od ostatních naprosto odliší?
Dobře vyberte avokádo
Převážnou většinu guacamole tvoří avokádo, takže byste si na jeho výběru měli dát hodně záležet. Vzhled není všechno, proto nevybírejte nejkrásnější a nejlesklejší zelené avokádo, ale takové, které je při lehkém zmáčknutí opravdu krásně měkké. Nejlepší jsou tmavá hnědá a hrbolatá avokáda, která mají vynikající chuť a krémovější strukturu, která je pro přípravu dobrého guacamole opravdu zapotřebí.
Budete potřebovat:
- 4 velká zralá avokáda
- 1 malou pokrájenou červenou cibuli
- šťávu z 1/2 citronu
- šťávu z 1/2 limetky
- 1 lžičku worcesteru
- 1 stroužek nasekaného česneku
- 1 lžičku soli
- špetku čerstvě mletého černého pepře
- 1 velké rajče nakrájené na kostičky
- pár kapek chilli omáčky (volitelně)
Postup:
Avokáda podélně rozkrojte a odstraňte pecky. Naberte dužinu do velké mísy, přidejte červenou cibuli, citronovou šťávu, limetkovou šťávu, chilli omáčku, worcester, česnek, sůl a pepř. Použijte vidličku a směs promíchejte a občas lehce stlačte. Pokračujte, dokud není směs napůl rozmačkaná. Guacamole by nemělo být úplně hladké. Občasné hrudky jsou žádoucí. Dodá to guacamole příjemnější texturu. Jemně vmíchejte nakrájené rajče. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte další sůl, pepř, citronovou či limetkovou šťávu a chilli omáčku.
Jak zabránit zhnědnutí guacamole
Domácí guacamole často zhnědne, protože enzym v dužině zeleného avokáda reaguje se vzdušným kyslíkem a začne oxidovat. Dužina avokáda proto nezhnědne, dokud se neoloupe a nevystaví vzduchu. Abyste zhnědnutí zabránili, přidejte do guacamole trochu citronové šťávy a pokud se jej chystáte skladovat, uložte ho do vzduchotěsné nádoby.
S čím ho podávat
Nejlépe si ho vychutnáte s tortillou, nachos nebo třeba obyčejným opečeným chlebem, který se rázem přemění na delikátní jídlo. Skvěle se však hodí i tortilla chipsy, oloupaná mrkev, tenké plátky červené papriky, pita chipsy, nebo další zelenina nakrájená na tenké dlouhé plátky. A pokud máte velký hlad, můžete si ho dát třeba jako součást vašeho burgeru.
Zdroj: simplyrecipes.com, nutritionj.biomedcentral.com, wellplated.com.