Chcete-li na Valentýna, ale klidně i kdykoliv jindy, navodit příjemnou atmosféru, zaměřte se na potraviny, které to udělají za vás. A sladké dezerty jsou jednoznačně tím pravým pro váš den lásky. Přítomnost cukru v lidském těle zvýší hladinu serotoninu, který bývá obsažen i v některých antidepresivech, takže vliv na naši náladu skutečně má. Ale zlepšit si ji dortíkem je jistě mnohem příjemnější, než zobat léky.
Cupcake je malý dortík, připravený k podávání jedné osobě. Původně se pekly v malých čajových šálcích a odtud pochází i jejich název. Stejně jako u větších dortů je můžete dokončit nejrůznějšími polevami, ozdobami nebo ovocem i naplnit krémem. A touto sladkou mini tečkou potěšit někoho, koho máte opravdu rádi. Máme pro vás zvlášť svůdný recept, který doma určitě vyzkoušejte – nejen na Valentýna!
Na 12 ks si připravte:
na těsto:
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 100 g špaldové mouky
- 130 g moučkového cukru
- 1 lžičku citronové kůry
- 80 ml oleje (řepkového)
- špetku drcené vanilky
- 150 ml smetany (12%)
na zdobení:
- 500 g mascarpone
- 50 g bílé čokolády
- 60 g marcipánu nebo fondánu
- červené potravinářské barvivo
- jahody/maliny sušené mrazem
A jak postupovat?
Do mísy vyklepněte vejce. Přidejte cukr a šlehejte do světlé a nadýchané pěny. Poté postupně přidávejte hladkou a špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidejte citronovou kůru, vanilku a poté přilejte olej a smetanu. Ušlehejte hladké těsto.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a do každého nalijte těsto do dvou třetin výšky. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C na prostřední úroveň a pečte při horkovzdušném režimu přibližně 20 minut. Poté nechte dortíčky vychladnout.
Mezitím posypte pracovní desku troškou moučkového cukru. Na něm pak vyválejte marcipán nebo fondán, smíchejte ho s potravinářským barvivem a dokonale propracujte. Červený fondán znovu vyválejte (pokud máte váleček se vzorem, můžete jej použít na závěr) a vykrajujte malá srdíčka. Srdíčka dejte do chladu.
Bílou čokoládu nalámejte na kousky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Poté ji zašlehejte do mascarpone. Hotovým krémem naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou a vychladlé koláčky ozdobte. Každý cupcake nakonec dozdobte ještě srdíčkem a posypte drcenými malinami nebo jahodami.
Tip: Pokud mají být dortíčky rovnoměrně upečené, je potřeba, aby v troubě skutečně dobře proudil vzduch. Důležitou roli hraje řešení vnitřního prostoru. Některé trouby mají z tohoto důvodu klenutý vnitřek po vzoru starých kamenných pecí – vzduch proudí kolem pokrmu ze všech stran a není potřeba plech během pečení otáčet.
Zdroj: goodhousekeeping.com, preppykitchen.com, TZ Mora.