Lívance a javorový sirup jsou ikonickým párem. To ale neznamená, že nemůžete zkusit něco jiného. Ať už hledáte nové chutě nebo potřebujete pomoc v nouzi, kdy nemáte ani javorový sirup, ani čokoládovou pomazánku nebo marmeládu, mezi našimi nejoblíbenějšími polevami si určitě vyberete tu pravou právě pro vás.
1. Skořicové máslo
Ve většině případů nám naše babičky připravovaly lívance se skořicovým cukrem. Jednoduše smíchaly cukr, skořici a ještě teplé lívance v této směsi obalovaly. Zkuste si připravit ještě něco mnohem lepšího, a to skořicové máslo. Smíchejte 1/2 hrnku rozteklého másla, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku medu a 1 lžíci mleté skořice. Dobře promíchejte a poté už jen natírejte na vaše lívance. Když směs zahřejete, půjdou lívance krásně polévat.
2. Šlehačka
Šlehačka skvěle dozdobí jakýkoliv dezert. Máte-li v lednici jednu ve spreji, budete to mít dokonce bez práce. Pokud si však chcete o trochu víc pochutnat, vyšlehejte smetanu ke šlehání s cukrem, nebo přidejte i kakao, trochu vaječného koňaku nebo bourbon.
3. Med
Trochu medu máme většinou v kuchyni všichni. Buď ho smíchejte s máslem a vytvořte si tak dokonalé a jemné medové máslo, nebo med použijte v kombinaci s řeckým jogurtem a ořechy. Na lívance dejte vrchovatou lžíci řeckého jogurtu, lžičku medu a zasypte drcenými vlašskými ořechy.
4. Ovocná poleva
Pokud máte doma čerstvé ovoce, máte vyhráno. Ale vystačíte si i s mraženým. Borůvky, maliny, jahody, nebo třeba i směs lesního ovoce svařte s cukrem a nechte zredukovat na hustý sirup. Sirupem pak polévejte lívance. Máte-li doma ještě trochu vanilkové zmrzliny, položte kopeček na pár naskládaných lívanců na sebe, přelijte horkým ovocným sirupem a ozdobte čerstvým ovocem.
5. Čokoládová pomazánka
Všichni, kdo milují čokoládu a u servírování palačinek zjistí, že jim čokoládová pomazánka došla, mohou utrpět nepříjemný šok. Čokoládovou pomazánku si ale můžete snadno vyrobit i rozehřátím jakékoliv čokolády, kterou doma najdete s trochou másla, a v nejhorším případě si vystačíte i s kakaem, máslem a cukrem. Máte-li trochu smetany na zjemnění, jedině dobře.
6. Karamelová omáčka
A můžete vůbec najít něco lahodnějšího než je karamel? Jednoduše rozpusťte trochu cukru v kastrůlku. Až začne vonět po karamelu, přidejte smetanu a dobře promíchejte. Můžete ale přidat i máslo a mléko, pokud smetanu doma nemáte. Špetka soli dodá karamelu skvělou chuť.
7. Arašídové máslo
Lívanec můžete buď potřít arašídovým máslem přímo z dózy, nebo si z něj připravit sladkou omáčku. Smíchejte dohromady arašídové máslo, máslo a cukr a vzniklým krémem potírejte palačinky. Arašídové máslo si také skvěle rozumí s kokosovým mlékem.
8. Poleva z moštu
Smíchejte dohromady jablečný mošt, trochu másla, cukru a celou skořici. Všechny suroviny svařte v kastrůlku a nechte sirup trochu zredukovat. Případně lze okyselit citronovou šťávou a zahustit popraškem z kukuřičného škrobu.
Zdroj: allrecipes.com, cs.towarzystwoizerskie.org.