Jídlo

Pizzu jako z nejlepší pizzerie si můžete udělat i doma. Připravit těsto je snadnější, než jste si mysleli

Na přípravě domácí pizzy není nic těžkého

autor

Kateřina Korňová

14. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Pizza je skvělou volbou jak pro rušné všední dny, tak pro příjemné víkendové večeře. Pro špičkovou pizzu se ale nemusíte vydávat do pizzerií a italských restaurací. S našimi tipy si ji vyrobíte bez problému i doma. Ukážeme vám, jak vyrobit křupavou krustu, co dát navrch, na kolik stupňů a jak dlouho pizzu péct a mnoho dalších rad.
Reklama

Domácí pizza je něco tak snadného a zároveň chutného a rychlého, že ji rozhodně musíte zkusit připravit i vy. Dnes vám přinášíme snadný recept na základní pizzu Margheritu, ale na korpus si můžete naskládat co je vám libo. Nejlépe chutná šunka, salám, žampiony, ale pokud chcete pizzu dohnat k dokonalosti, nebojte se přidat vařené kuřecí kousky, kukuřici, pálivé papričky a další zeleninu, nebo si udělat sýrovou pizzu na smetanovém základu.

Budete potřebovat:

Na těsto

  • 300 g silné chlebové mouky
  • 1 lžičku instantního droždí
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci olivového oleje, plus navíc na pokapání

Na rajčatovou omáčku

  • 100 ml passaty
  • hrst čerstvé bazalky nebo 1 lžičku sušené
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený

Na ozdobení

  • 125 g mozzarelly nakrájené na plátky
  • hrst strouhaného parmazánu
  • hrst cherry rajčat

Postup:

Do velké mísy dejte mouku, poté vmíchejte kvásek a sůl. Udělejte důlek, vlijte 200 ml teplé vody a olivový olej a vařečkou promíchejte, dokud nevznikne měkké a poměrně vlhké těsto. Vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a hněťte 5 minut dohladka. Přikryjte utěrkou a dejte stranou. Pokud chcete, můžete těsto nechat kynout, ale není to nutné.

Smíchejte passatu, bazalku a prolisovaný česnek, poté dochuťte dle chuti. Odstavte a pusťte se do přípravy korpusu.

Pokud jste těsto nechali vykynout, rychle ho prohněťte a poté rozdělte na dvě kuličky. Na pomoučené ploše těsto pomocí válečku vyválejte na velká kola o průměru asi 25 cm. Těsto musí být velmi tenké, protože v troubě vykyne. Oba korpusy poté přendejte na plechy vyložené pečicím papírem.

Troubu zahřejte na 240 °C. Každý korpus potřete rajčatovou omáčkou a uhlaďte ji zadní stranou lžíce. Posypte sýrem, rajčaty (případně dalšími ingrediencemi dle vaší volby), pokapejte olivovým olejem a okořeňte (bazalkou, oreganem...). Pizzu vložte do trouby a pečte 8 - 10 minut dokřupava.

TIP: Chcete-li opravdu křupavou kůrku, dejte před pečením plech předehřát do trouby. Jakmile pak pizzu vložíte na plech, vhoďte do druhého plechu (nebo pekáče) na dně trouby pár kostek ledu, aby se vytvořila pára.

Zdroj: bbcgoodfood.com, allrecipes.com.

Další zajímavé články