Napadlo vás někdy, že ochutnáte od včel něco jiného, než med? Jistě, můžete namítat, že znáte i mateří kašičku, ovšem ta se používá především v kosmetice, nebo jako výživový doplněk a rovněž je součástí některých léků. A co pyl? Když je dobrý pro včely, proč ne pro nás? Dejte mu šanci a ochutnejte ho v našich receptech. Co zkusit třeba mangový chia pudink s včelím pylem nebo ovesné medové tyčinky s brusinkami? Ať vyberete cokoliv, budete nadšeni.
Včelí pyl je mezi superpotravinami doslova ryzím zlatem. Je mimořádně bohatý na přírodní živiny a zdraví prospěšné látky jako jsou některé vitaminy, enzymy, minerální látky, bílkoviny a další. Konzumací včelího pylu přispějete k celkové odolnosti organismu, ale rovněž podpoříte fyzické a duševní zdraví. Včelí pyl obsahuje i látku zvanou rutin, který zvyšuje elasticitu cév, likviduje volné radikály, pomáhá s hemoroidy, křečovými žilami a může i omezovat krvácení z dásní či nosu. Může rovněž přispívat k pružnosti cévních stěn a zabraňuje ukládání škodlivého LDL cholesterolu. Rutin také můžete znát pod názvem vitamin P.
Jak jej používat
Většinou je potřeba včelí pyl nejprve rozpustit v medu a pak jej lze dále používat pro přípravu řady pokrmů či nápojů. Hodí se ale i do jogurtů, smoothies, či ranních cereálií. Nemáčený pyl můžete použít k ozdobení řady dezertů, mezi které patří zmrzlinové poháry, muffiny, brownies, cupcakes nebo i vánoční cukroví či velikonoční perníčky.
Mangový chia pudink s včelím pylem
Budete potřebovat
- 250 g mraženého manga
- 200 ml mléka
- 40 g chia semínek
- 2 lžičky včelího pylu rouskovaného
- med
Postup
Chia semínka zalijte mlékem a pořádně zamíchejte. Přidejte lžíci medu a dejte na 2-3 hodiny do lednice. Choďte každých 30 minut promíchávat, aby semínka bobtnala rovnoměrně a nedělaly se hrudky. Mezitím v kastrůlku rozvařte mango. Když je mango měkké, přidejte 2 lžíce medu a vše rozmixujte. Dejte vychladnout a po vychladnutí přimíchejte 2 lžičky včelího pylu. Do dvou menších skleniček pak na střídačku vrstvěte. Nejlepší je nechat ještě přes noc uležet a mít tak připraveno na zdravou a hodnotnou snídani.
Jogurtová miska nastartuje váš den
Budete potřebovat
- 1 jogurt
- 1 lžičku rouskovaného včelího pylu rozpuštěného ve 2 lžicích medu
- 1 hrst ovesných vloček
- ovoce a oříšky podle chuti
Postup
Všechny ingredience zamíchejte dohromady. Servírujte v misce s oblíbeným ovocem a oříšky.
Tropická smoothie bowl
Budete potřebovat
- 170 g mraženého ananasu
- 100 g mraženého manga
- 100 g bílého jogurtu řeckého typu
- 65 g kokosového mléka
- 30 g včelího pylu rouskovaného
Postup
Veškeré suroviny vložte do výkonnějšího mixéru a společně rozmixujte. Vlijte do misky a ozdobte vším, co máte rádi, semínky, kokosem či rouskovaným pylem. Takhle je tento recept jednoduchý na přípravu, ale zato pro naše zdraví moc prospěšný.
Ovesné medové tyčinky s brusinkami
Budete potřebovat
- 160 ml kokosového mléka
- 140 g ovesných bezlepkových vloček
- 80 g medu
- 50 g sušených brusinek
- 50 g másla
- 50 g nasekané čokolády
- 30 g včelího pylu rouskovaného
- 1 vanilinový cukr
Postup
Mléko, máslo, kokosové mléko, med a vanilkový cukr rozpusťte v hlubší pánvi, kde se vše krásně spojí. Do směsi přidejte ovesné vločky a brusinky a nechte povařit, dokud směs zcela nezhoustne a vločky nenasají veškerou tekutinu do sebe. Hmotu nechte vychladit tak, aby byla vlažná, poté přidejte rouskovaný pyl a čokoládu či kakaové boby a pořádně promíchejte. Směs rovnoměrně klaďte do malinké zapékací misky nebo plechu vyloženého pečicím papírem, pořádně stlačte a dbejte na to, aby byla vrstva všude stejně silná. Poté pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 10 minut. Povrch bude lehce zlátnout, a to je známka toho, že je upečeno. Upečenou směs nechte zcela vychladit a poté nakrájejte na menší kousky dle preferencí, mohou být kostky nebo tyčinky. Doporučujeme ještě výsledné tvary vylepšit rozpuštěnou hořkou čokoládou a nazdobit pylem.
Zdroj: shaynaskitchen.com, thebeebx.com, TZ Labeta.