Nutričně navíc nejsou čínské polévky příliš vhodné, protože obsahují velké množství soli, glutamátu a naopak jim chybí kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerální látky. Když ale použijete nudle ramen k přípravě domácí polévky na asijský způsob, typická chuť zůstane, ale díky přidaným ingrediencím si připravíte kvalitní a vyvážené jídlo.
Budete potřebovat
- 2 PL rostlinného oleje
- 2 velké mrkve
- 6 jarních cibulek
- 4 stroužky česneku
- 2 PL mletého zázvoru
- 500 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže
- sůl a čerstvě mletý bílý nebo černý pepř
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 2 1/2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce mirinu (sladké rýžové víno)
- 2 PL rýžového octa
- 1 PL chilli omáčky
- 1 PL sezamového oleje
- 1 PL krystalového cukru
- 250 g pekingského zelí
- 170 g hnědých žampionů
- 1 balení čínských nudlí ramen
- 1/2 šálku nasekaného koriandru
Postup
Zahřejte lžíci rostlinného oleje ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu. Přidejte mrkev nakrájenou na kostičky (nebo na plátky) a restujte 3 minuty, poté přidejte zelenou cibulku nakrájenou na plátky, česnek a zázvor a opékejte ještě 2 minuty. Poté odstavte z plamene.
Kuře přikryjte plastovou fólií, aby maso nestříkalo všude kolem, a plochou stranou paličky na maso rozklepejte plátky na stejnoměrnou tloušťku. Zahřejte lžíci olivového oleje ve velké pánvi na středně vysokou teplotu. Obě strany kuřete lehce osolte a opepřete a přidejte je do pánve. Opékejte do zhnědnutí 2 až 3 minuty na každé straně.
Zalijte kuřecím vývarem, sójovou omáčkou, mirinem, rýžovým octem, chilli omáčkou (skvělá je Sriracha) a sezamovým olejem. Poté přidejte i zeleninovou směs a přiveďte k varu. Jakmile se začne polévka vařit, snižte teplotu na středně nízkou, zakryjte a vařte, dokud se kuře neprovaří asi 5 až 7 minut.
Kuřecí prsa vyjměte z polévky, přendejte na prkénko a nechte 5 minut odpočinout. Poté nakrájejte na nudličky.
Mezitím vmíchejte cukr, zelí a pokrájené houby a přiveďte polévku k varu. Přidejte nudle a vařte ještě 3-5 minut, nebo dokud nudle nezměknou. Vmíchejte kuře. Podávejte teplé posypané koriandrem.
Zdroj: cookingclassy.com, bbcgoodfood.com.