Jídlo

Skvělé domácí ravioli plněné špenátovo-ricottovou náplní a polité šalvějovým máslem

Není nad domácí těstoviny

autor

Kateřina Korňová

19. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Dostali jste chuť na těstoviny? Ale špagety ani kolínka vás už neuspokojují? Pokud máte odvahu a chuť připravit si něco mnohem lepšího, už neváhejte ani minutu. Domácí ravioli jsou křehké, lahodné a s kupovanými těstovinami se nedají srovnávat. Jejich příprava chce zručnost, ale když se nenecháte odradit, po pár pokusech budou i ty vaše dokonalé.
Reklama

Budete potřebovat

Ingredience

Na těstoviny

  • 300 g mouky „00“ plus navíc na posypání
  • 2 vejce, plus 2 žloutky

Na špenátovou a ricottovou náplň

  • 250 g ricotty
  • 200 g baby špenátu
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1/2 citronu
  • muškátový oříšek

Na šalvějové máslo

  • 50 g másla
  • hrst listů šalvěje
  • strouhaný parmazán
  • šťávu z citronu

Postup

Nejprve si připravte domácí těstoviny. Mouku nasypte do mísy a uprostřed udělejte důlek, do kterého přidejte vejce a žloutky a nejprve lehce promíchejte vidličkou. Postupně přidávejte ze stran další mouku do středu a jakmile se směs spojí ve více či méně soudržnou kouli, vyklopte ji na pracovní plochu a opravdu dobře prohněťte. Zabere vám to asi 10 až 15 minut. Těsto musí být pevné a hladké. Zabalte a nechte 30 minut odpočívat

Mezitím si připravte náplň. Na pánvi na středním plameni rozehřejte olej a 30 sekund opékejte pokrájený česnek. Přidejte špenát s několika lžícemi vody a vařte, dokud špenát nezvadne a není tmavě zelený a voda se odpaří. Vmíchejte citronovou kůru, trochu muškátového oříšku, osolte, opepřete. Směs přendejte do mísy a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte ricottu.

Těsto nakrájejte na čtyři díly, aby se s ním lépe pracovalo. Jeden kus nechte projít strojkem na těstoviny (zbývající kousky nechte zakryté, aby nevyschly). Začněte s nejširším nastavením a postupujte až k nejtenčímu nastavení. Stroj i těstoviny udržujte dobře pomoučené, aby se neslepily nebo neroztrhly. Pokud strojek nemáte, budete si muset vystačit s válečkem.

Chcete-li připravit ravioli, rozřízněte plát těstovin na polovinu, abyste měli dvě stejné délky. Rozložte na dobře pomoučenou pracovní plochu a poté na jeden z plátů těstovin naneste vrchovaté lžičky náplně ve vzdálenosti 5 cm od sebe. Odkryté těstoviny kolem náplně potřete vodou. Jemně položte druhý plát těstovin přes náplně a pomocí strany ruky přitiskněte pláty těstovin k sobě kolem náplní, aby se utěsnily a nebyly žádné vzduchové bubliny.

Vykrojte ravioli pomocí kulatého vykrajovátka (umístěte jej tak, aby náplň byla uprostřed kruhu), nebo ostrým nožem vykrajujte čtvercové ravioli. Rozložte v jedné vrstvě na plech vysypaný moukou (případně vyložený pečicím papírem) a poté postup opakujte se zbývajícími kousky těsta. Vydrží přikryté a chlazené až dva dny .

Chcete-li je ihned vařit, přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci, osolte a opatrně vložte ravioli pomocí děrované lžíce do vody. Vařte 2–3 minuty, dokud nejsou těstoviny uvařené, a poté je pomocí děrované lžíce vyndejte do mísy.

Ve velké pánvi rozehřejte máslo na středně vysokou teplotu, vhoďte šalvěj a opékejte, dokud máslo nezíská oříškově hnědou barvu a lístky šalvěje nejsou křupavé. Sundejte z plotny a vhoďte ravioli. Posypte parmazánem a pokapejte citronovou šťávou, poté okořeňte mletým černým pepřem. Lehce promíchejte, aby se těstoviny obalily. Podávejte posypané parmazánem.

Zdroj: bbcgoodfood.com, pastaevangelists.com.

Další zajímavé články