Kultura a styl

Čokoláda rozhodně není jen nezdravá pochoutka. Tmavá zabraňuje srdečním chorobám a má pozitivní vliv na mozek

Některé pochoutky mohou být i přínosné

autor

Jitka Wolfová

29. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Přiznejme si to – čokoláda je jednou z nejlepších pochoutek, kterou si můžete v životě dopřát. Bez ohledu na to, jak si ji vychutnáte. Ať už jako bonbon, v horkém nápoji, nebo ji rozpustíte a nalijete ji na zmrzlinu či oblíbený moučník. Čokoláda zkrátka přináší radost. Ale jak je to s její vhodností co se týče zdraví a diety?
Reklama

Přestože je čokoláda lahodná, není vždy výživná, a dokonce někdy ani není skutečnou čokoládou. Chceme tím říci, že někdy je čokoláda spíš směs cukru a tuků než cokoliv jiného. Když ale víte, kterou čokoládu pro sebe vybrat, nabízí mnoho přínosů, jak vysvětluje dietolog Devon Peart na health.clevelandclinic.org.

Čokoláda není jen nezdravou cukrovinkou

Je hořká čokoláda zdravá?

Ve srovnání s jinými druhy čokolády je hořká čokoláda rozhodně zdravější variantou. "Hořká čokoláda má méně přidaného cukru a tuku než mléčná nebo bílá čokoláda," říká Peart a zároveň poznamenává, že se také může pochlubit množstvím prospěšných antioxidantů nazývaných flavonoidy. Mléčná čokoláda a hořká čokoláda mají ve svém jádru podobné složky, a to včetně kakaového másla, cukru a kakaové sušiny. Tyto dva druhy čokolády se však liší procentem kakaové sušiny. „Hořká čokoláda má mezi 50 % a 90 % kakaové sušiny,“ říká Peart. "Zatímco mléčná čokoláda má mezi 10% a 50%."

A to je ten zásadní rozdíl. Čím vyšší procento kakaové sušiny, tím více flavonoidů a méně cukru. Kromě nižšího obsahu cukru má ale hořká čokoláda i další výhody:

Bohatá na flavanoly

Flavanoly jsou typem flavonoidů, které se nacházejí v rostlinách, jako je právě kakaovník. Hořká čokoláda obsahuje dvakrát až třikrát více kakaové sušiny bohaté na flavanol ve srovnání s mléčnou čokoládou. A obsah flavanolů je obrovským přínosem pro vaše srdce. Souvisí totiž s produkcí oxidu dusnatého, který uvolňuje vaše cévy a zlepšuje průtok krve, což vede ke snižování krevního tlaku, ale rovněž vede k lepšímu celkovému zdraví. "Zlepšený průtok krve znamená ochranu před srdečními chorobami," říká Peart. "Má to ale také výrazný vliv na naše myšlení, protože dochází k vyššímu průtoku krve do mozku."

Díky svým antioxidačním vlastnostem jsou flavanoly také prospěšné v boji proti poškození buněk souvisejícím se stárnutím. A i když je zapotřebí další výzkum, vědci také našli určité důkazy, že čokoláda bohatší na flavanol může zvýšit vaši citlivost na inzulín. "Čím více jste citliví na inzulín, tím nižší je riziko cukrovky," říká Peart.

Zdroj důležitých minerálů

Hořká čokoláda je plná důležitých minerálů, a to včetně železa, hořčíku, zinku, mědi a fosforu. Ve vašem těle se tyto minerály používají k podpoře faktorů, jako je imunita (zinek), mohou pomoci udržovat vaše kosti a zuby zdravé (fosfor) a přispívají k lepší kvalitě spánku (hořčík).

Chrání pokožku před poškozením sluncem

Antioxidanty v hořké čokoládě zlepšují prokrvení pokožky a chrání ji tak před poškozením sluncem. Malá studie dokonce zjistila, že konzumace čokolády s vysokým obsahem flavanolů – tedy tmavé čokolády – může chránit vaši pokožku před účinky UV (ultrafialových) paprsků.

Zlepší vaši náladu

Dobrá zpráva zní: pokud se po konzumaci hořké čokolády cítíte lépe, existuje pro to vědecký důvod. Hořká čokoláda je odpradávna spojována s pocity potěšení a požitku. Tyto pocity mohou pocházet z toho, čemu se říká polyfenolické sloučeniny. "Polyfenoly jsou antioxidanty, které snižují kortizol, stresový hormon," vysvětluje Peart. Studie zveřejněná v lednu 2022 zjistila, že účastníci, kteří denně jedli 85% hořkou čokoládu, si udrželi lepší celkovou náladu než ostatní, kteří jedli čokoládu s menším množstvím kakaa, anebo žádnou čokoládu.

Jaká je doporučená velikost porce hořké čokolády?

Doporučená velikost porce tmavé čokolády je asi 30 až 60 gramů. To je větší množství čokolády, než byste si mysleli. Je to něco mezi třemi až šesti tenkými čtverečky, které odlomíte z celé tabulky čokolády. Hořkou čokoládu je také nejlepší vychutnávat pomalu. Když ji navíc uskladníte v chladničce, bude při kousání krásně křupat. A nebo ji raději cucáte jako bonbon?

Zdroj: health.clevelandclinic.org, everydayhealth.com.

Další zajímavé články