Kultura a styl

Noční probouzení hlady má několik příčin. Na vině může být nedostatek vitaminu D, stres nebo špatná strava

Možná se vám tělo snaží nočními vycházkami do lednice něco naznačit

autor

Jitka Wolfová

28. dubna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Vstávání uprostřed noci se čas od času stává každému z nás a pokud je relativně snadné zavřít oči a vrátit se do spánkového cyklu, nemusí to nic znamenat. Probudit se ale s hladovým a kručícím břichem je trochu jiná situace. Vstávat každý den ve dvě hodiny ráno a snažit se zahnat hlad sendvičem nebo zbytkem od večeře není dlouhodobě vůbec vhodné, ale navíc to poukazuje na problém, který je potřeba odhalit.
Reklama

Pokud vás vaše tělo už poněkolikáté v noci vzbudilo ze spaní a řeklo si o malou svačinku, nemusí to být hned důvod k obavám. Existují ale i důvody, které byste neměli brát na lehkou váhu. Podle dietologů to totiž může být způsob, jak se vám vaše tělo snaží naznačit, že trpí nedostatkem stravy, konkrétních potravin, nebo čelíte zvýšené hladině stresu. Čtěte dále a zjistěte, proč se můžete uprostřed noci probouzet hlady, ale také objevte způsoby, jak to změnit.

1. Chybí vám určité živiny

Pokud se probouzíte s pocitem hladu, je to pravděpodobně proto, že jste během dne nepřijali dostatek jídla. Vliv na to může mít i omezující či redukční dieta, díky níž přijímáte méně potravin, než vaše tělo potřebuje, abyste ho donutili sáhnout do zásob. Jedním ze způsobů, jak toto obejít, je dát se na cestu intuitivního stravování. To znamená, abyste jedli ve chvíli, kdy vaše tělo cítí potřebu. To ovšem neznamená jíst od rána do večera. Naopak to znamená naučit se cítit opravdový pocit hladu a ne jíst jen proto, že je zrovna oběd. 

Dostat do sebe dostatek bílkovin, zdravých tuků a zejména komplexních sacharidů po celý den je důležitým krokem nejen ke zdravé životosprávě, ale rovněž ke kvalitnímu spánku. 

2. Nízká hladina cukru v krvi

Když někdo nejí dostatečně, může to snížit hladinu glukózy, což může prakticky znemožnit schopnost spát celou noc bez nepříjemného pocitu hladu. Je to proto, že krevní cukr klesl až příliš nízko a tělo se kvůli tomu probouzí. Zabránit tomu může dobře vyvážená svačina s trochou bílkovin, sacharidů a tuků před spaním. Dopřát si můžete například: mandlové máslo a banán na celozrnném toastu, jogurt nebo tvaroh s lesním ovocem nebo hummus se zeleninou. 

3. Cvičíte pozdě večer

Namáhavý trénink, zvláště ten, který podstupujete v pozdních odpoledních hodinách, může mít významný vliv na kvalitu vašeho spánku. Během cvičení totiž spálíte určité množství kalorií, o které si tělo brzy řekne, abyste je doplnili do organismu zpátky. Pokud tak neučiníte, může se stát, že vás hlad probudí později v noci.

Nejlepším řešením je zaměřit se na to, abyste po skončení tréninku jedli více sacharidů a bílkovin, což jsou klíčové živiny, které byste měli zahrnout do své svačiny po tréninku. Sacharidy pomáhají obnovit zásobu glykogenu, a pokud klesne jeho hladina příliš nízko, může to signalizovat vašemu tělu, že má doplnit energii. Protein pomáhá nejen s regenerací svalů, ale také s pocitem sytosti. Navíc potraviny s tryptofanem, melatoninem a fytonutrienty jsou spojeny s lepší kvalitou spánku.

Je proto důležité zajistit, aby vaše večeře obsahovala jak komplexní sacharidy (například fazole, zeleninu a celozrnné výrobky), tak bílkoviny. Naopak omezte potraviny, které mohou narušovat spánek, jako jsou nápoje s obsahem kofeinu nebo potraviny s vysokým obsahem cukru.

4. Stres si vybírá svou daň

Melatonin je hormon, který vaše tělo přirozeně produkuje, aby řídil váš cyklus spánku a bdění. Je spouštěn nástupem tmy a je obvykle vylučován vaším mozkem před spaním, aby vám pomohl usnout. Hladiny tohoto hormonu mají sníženi například ti, kteří pracují na směny, nebo i lidé, kteří mají problémy s prožíváním stresu. Pokud navíc máme nedostatek spánku, máme také tendenci mít zvýšené hladiny ghrelinu (hormonu hladu), což  může vyvést váš střevní mikrobiom z rovnováhy. Snažte se proto proti stresu bojovat, vyhýbat se stresovým situacím, a nebo stresové situace vyřešit. Můžete také přidat do stravy fermentované potraviny, více vlákniny a zároveň méně cukru, zpracovaných potravin a smažených jídel před spaním.

5. Nedostatek vitaminu D

Vitamin D pochází přirozeně ze slunečního záření a určitých potravin. A pokud ho nemáte dostatek, váš cirkadiánní rytmus (neboli spánkový vzorec, který řídí cyklus spánku a bdění) může být vyhozen z rovnováhy. Vitamin D také pomáhá regulovat hladiny leptinu, což může ovlivnit vaši chuť k jídlu. Abyste zvýšili příjem vitaminu D, zkuste jíst více primárních potravinových zdrojů, jako jsou mořské plody, houby a obohacené mléčné výrobky.

Zdroj: wellandgood.com, forbes.com.

Další zajímavé články