Kultura a styl

Vytvořte si obývák snů podle odborníků na Feng Shui. Gauč směrem ke vchodu, vrstvené osvětlení a správné rostliny jsou základ

Vyvážený prostor v obýváku vybízí k relaxaci

autor

Jitka Wolfová

09. května 2022

 
FOTO / Unsplash
V dokonalém obýváku podle tradičního čínského učení Feng Shui jde o to, abyste nastolili harmonii v prostoru, ve kterém žijete a zaručili nerušené plynutí vaší životní energie. Obývák podle Feng Shui je světlý, vzdušný a prostorný a jakožto součást prostředí, ve kterém trávíte velké množství času, má přímý dopad na vaši celkovou pohodu.
Reklama

Starověká čínská praxe se zaměřuje na životní sílu čchi, která koreluje se způsobem uspořádání předmětů v prostoru. Životní prostředí, ve kterém žijete, má totiž přímý dopad na vaši celkovou životní energii a psychické rozpoložení. Z tohoto důvodu je klíčové vytvořit domov, který působí vyváženě a povznášejícím dojmem. A jak lépe začít, než přijmout několik základních Feng Shui tipů, které udělají z vašeho obýváku doslova oázu klidu a budou mít pozitivní vliv na vaši mysl, tělo i ducha.

K čemu slouží váš obývák?

Obývací pokoje jsou navrženy pro různé účely. Některé jsou útulnými úniky pro odpočinek po dlouhém pracovním dni, jiné jsou navrženy tak, aby přinášely každodenní zábavu. Podle toho pak můžete stanovit barevné schéma obýváku, uspořádání nábytku, výzdobu a vše přizpůsobit celkovému záměru. Mějte však na paměti, že je místnost považována především jako místo k setkávání - ať už s přáteli nebo jen v rámci rodiny.

Pokud jsou u vás návštěvy na denním pořádku a váš obývací pokoj je celkově živý a často používaný k zábavě, jsou vhodné výrazné odstíny, jako jsou například oranžová či žlutá. Pokud máte naopak uvolněnější životní styl a obývací pokoj vám slouží spíš k relaxaci po dlouhém dni, volte spíš uklidňující a tlumené barevné tóny.

Zařaďte pět prvků

Feng Shui používá k popisu fyzického a energetického světa kolem nás pět prvků: zemi, dřevo, oheň, kov a vodu. Abyste dospěli ke skutečně harmonickému prostředí, musí být těchto pět prvků v dokonalé rovnováze. Při výběru nábytku do obývacího pokoje je proto potřeba zaměřit se na následující:

Země: nízký, čtvercový nebo obdélníkový nábytek k uzemnění prostoru, teplé zemité tóny jako hnědá, zlatá, žlutá a terakotová; geometrické vzory, hrnčířské a porcelánové materiály.
Dřevo: vysoké svislé linie, odstíny zelené, botanické a květinové vzory, živé rostliny, vysoký nábytek.
Oheň: tvary trojúhelníku, kožené materiály, zvířecí tisky, osvětlení a svíčky, špičaté předměty a abstraktní umění.
Kov: oblé tvary a oblouky, metalické barvy od bílých tónů po stříbrnou nebo šedou, třpytivé látky a kruhové vzory.
Voda: nepravidelné a zakřivené tvary, tmavě modrá barva, duhové a reflexní materiály nebo tkaniny.

Výběr a nasměrování gauče

Pokud je to možné, snažte se, aby zadní část pohovky nesměřovala ke vchodu do obývacího pokoje. Ideální uspořádání nábytku je takové, že když vstoupíte do prostoru, uvidíte, že vás pohovka doslova pozdraví, což vás úplně vtáhne či pozve do místnosti. Existují však návrhová schémata, která tomuto rozvržení nesvědčí. I na to je ale řešení. Přidejte za pohovku úzký konzolový stolek, abyste mohli předvést dekorativní stolní lampy, doplňky, orchidej nebo dokonce vodní prvek. Tímto způsobem se osoba sedící na pohovce cítí více chráněna před lidmi přicházejícími do místnosti a těm, kteří vstoupí do místnosti, se nabídne atraktivnější pohled. A pokud nemůže být pohovka čelem ke dveřím, zavěste zrcadlo tak, abyste na dveře alespoň viděli.

Vytvořte plynulý smysl toku energie

Váš domov by měl ve světě Feng Shui působit soudržně, ale prostorně. Jinak totiž nemůže proudit energie a domov působí stísněně. Ideálně byste měli být schopni procházet obývacím pokojem tak, abyste se příliš mnohokrát neotáčeli, neobcházeli kusy nábytku a nemuseli se při průchodu neustále vyhýbat. Takový prostor je pak atraktivní a lze ho udržovat téměř bez nepořádku. Pokud máte malý byt a odstranění byť jednoho kusu nábytku nebo úložného prostoru pro vás nepřichází v úvahu, zamyslete se nad tím, zda není možné přidat více úložného prostoru na stěny.

Vyvážené osvětlení

Osvětlení interiéru vyžaduje rovněž určitou rovnováhu. Byli byste překvapeni, jak moc vám může špatně osvětlená místnost zkazit náladu. Na druhou stranu, pokud je místnost světlá příliš, může to rovněž působit rušivě. Nejlepším řešením je mít různé typy světel, jako jsou nízké stolní lampy pro náladové osvětlení spolu se zapuštěnými stropními svítidly pro celkové osvětlení. A kdykoli je to možné, umístěte další stmívatelná světla, tlumeně osvětlete rohy místností či kuchyňskou desku.

Vvyužijte síly rostlin

Rostliny se zaoblenými listy vnášejí do prostoru dřevěné prvky a vdechnou místnosti život. Naopak byste se měli vyhnout kaktusům a vybírat spíš měkké a svěží rostliny, které nemají ostré a špičaté listy.

Zaměřte se na zrcadla a nástěnné umění

Při zavěšování zrcadel a uměleckých děl na zeď je třeba dodržovat několik zásad. Podle Feng Shui může například umístění zrcadel, obrazů a jiných závěsných dekorací příliš nízko zhoršit vaši celkovou náladu, tudíž je dobrým pravidlem pověsit je o dva centimetry výše, než byste je původně zavěšovali. Zvedne to vaše oči a pohled vzhůru.

Udržujte okna čistá

Podle Feng Shui se předpokládá, že vám čistá okna pomáhají přinést do vašeho profesního života více štěstí a úspěchu. Takže pokud je skrz vaše okna sotva vidět, může to v přenesené formě znamenat, že je váš pohled na život zakalený nebo že nejste schopni vidět příležitosti, které vás obklopují.

Zdroj: goodhousekeeping.com, thespruce.com.

Další zajímavé články