Kultura a styl

Chytrý spací pytel má vestavěnou nafukovací matraci a můžete ho pomocí aplikace vyhřívat i na dálku

I tak se ale s přehledem vejde do batohu

autor

Jitka Wolfová

02. července 2022

 
FOTO / Unsplash
Chytrý telefon a chytré hodinky už možná máte, ale chytrý spacák? Spacák, který pod vámi nafoukne matraci, díky níž nebudete mít ani po několika dnech spaní ve stanu nebo pod širým nebem otlačeniny? Takový, který si můžete vyhřát na dálku i z blízké hospůdky? Tak přesně takový je spacák 21. století.
Reklama

Kempování v divočině patří mezi nejúžasnější zážitky a největší dobrodružství, které v životě můžete zažít. Jenže jen těžko byste zvládli prospat celou noc, kdybyste u sebe neměli alespoň základní spacák. A proč troškařit? Doma šité spací pytle jsou minulostí. Podívejte se, co umí nejmodernější spacáky, které jsou dokonce vybaveny snadno nafukovací matrací a vyhříváním.

Spací pytle AirBag

Příslušný název dal nejmodernějším spacím pytlům Matt Turcina původem z New Jersey. Jsou nejen vhodnou přikrývkou pro spánek pod širým nebem, ale rovněž i lůžkem, na kterém se v divoké přírodě vyspíte podobně, jako u sebe doma. "Poté, co postavíte svůj stan a budete se chystat vložit svůj spací pytel dovnitř, otevřete dvoustupňový ventil vaku a několikrát vdechněte vzduch dovnitř matrace, která se rychle nafoukne. Díky tomu dojde k odstranění tlakových bodů v typických oblastech, jako jsou ramena či boky, které jsou nepříjemně namáhány, pokud je používána nedostatečně silná podložka, nebo dokonce žádná," vysvětluje vynálezce moderních spacáků. Navíc se můžete rozloučit s tím, že vám bude od země chladno, protože matrace funguje i jako izolace.

Víc než jen spacák

A to není vše, co moderní spací pytel dokáže. Kromě dvoucestného zipu a kapuci se stahovací šňůrkou, kterou ovšem disponuje i řada jiných spacáků, má navíc voděodolný plášť a vrstvu, která brání proniknutí i silného větru. Uvnitř najdete také kapsu, do které lze vložit všechny nezbytnosti a potěší vás dvojitá vrstva izolace. To nejlepší ale teprve přijde.

Elektricky vyhřívaný spací pytel

Spací pytel většinou seženete do různých teplotních podmínek, od čehož se většinou odvíjí i jeho tloušťka, váha i cena. Tenhle spací pytel vás ale dostane, protože je dokonce elektricky vyhřívaný. Bundl je první elektricky vyhřívaný spacák na světě, za což vděčí technologii SMART SENSOR, který vám umožní prožít chladné noci v teple. Vyhřívat můžete dokonce až tři části: nohy, oblast břicha a hrudník. Vše jednoduše nastavíte v mobilní aplikaci podobně jako termostat ve svém domově.

Nejedná se ovšem o klasicky vyhřívanou deku, která využívá pro přenos tepla měděné drátky, které nejsou zrovna příjemné. Tento spací pytel využívá patentovaný karbonový topný materiál, který nijak neruší při spánku, je extrémně lehký a o jeho přítomnosti ani nevíte.

Zahřát jde i na dálku

Výhodou je, že si svůj spací pytel můžete dokonce i předehřát, když ještě sedíte na vrcholu hory a koukáte na dechberoucí západ slunce, nebo ještě dopíjíte pivo v blízkém kiosku. Aplikace funguje až do vzdálenosti 50 metrů a vy díky ní už nebudete muset lézt do ledového spacáku. Bundl má zatím kampaň na Kickstarteru, kde se dozvíte více o těchto chytrých spacích pytlech, jejichž cena vás ovšem bohužel nemile překvapí. Chytrý spací pytel totiž seženete od 5 tisíc korun výš.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: kickstarter.com, intelligentliving.co.

Další zajímavé články