Kultura a styl

Zahradničení na okenním parapetu. Vypěstujte si vlastní ovoce a zeleninu i v malém bytě

Stačí slunné stanoviště a dostatek vláhy

autor

Jitka Wolfová

08. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Chcete pěstovat zeleninu, ale nemáte víc než okenní parapet? Nevadí. Zeleninový záhon totiž můžete založit kdekoliv, ať už bydlíte v domě se zahradou, v bytě s terasou, anebo nemáte ani malý balkón.
Reklama

Většina lidí si myslí, že pokud nevlastní zahradu, musí si nechat zajít chuť na zahradničení. V tom pravém smyslu jistě ano, ale berte to zase tak, že alespoň nemusíte sekat trávu a udržovat zahradní domek, stoly, židle a starat se o veškeré zahradnické náčiní. Svůj čas, který byste strávili na zahradě, můžete věnovat jiným zájmům. Ale to nejlepší ze zahradničení si klidně můžete vychutnat, i když zahradu nemáte. Vypěstovat si totiž vlastní ovoce a zeleninu můžete i tak.

Pro pěstování zeleniny zahradu nepotřebujete

Zahradničení v těchto letech zažívá jistý boom. Všechno to začalo pandemií covidu-19, kdy si nikdo nebyl jistý, jestli bude dostatek jídla, a navíc v povinných karanténách často docházely nápady, co dělat. Zahradničení je skvělý koníček, který nejenže nám naši snahu a píli odmění bohatou úrodou zdravých potravin, ale rovněž dbá o naše duševní zdraví a pomáhá nám zbavit se stresu a úzkosti. Naučí vás ale také něco nového a ukáže dětem trochu jiný přístup k životu a přírodě. Pěstování vlastních plodin je výhodné i v tom, že ukáže dětem, že aby něco měly, musí pro to něco pravidelně dělat.

Co budete potřebovat

Dříve, než začnete se samotným pěstováním, všechno důkladně promyslete. Aby vám rostly kvalitní plodiny, budete potřebovat kvalitní zeminu, vhodné hnojivo a správná semena. Nesnažte se ušetřit, protože od kvality vstupních ingrediencí se bude odvíjet i kvalita vaší sklizně. Jakou půdu pro pěstování vybrat se vždy odvíjí od toho, zda budete pěstovat v zemi, v truhlíku a jaké plodiny chcete zasadit. Doporučuje se však přimíchat trochu kompostu, aby měly rostliny z čeho brát. O přesném složení zeminy se však pro jistotu poraďte přímo v zahradnictví, až budete kupovat sazeničky či semínka.

Venkovní prostor k zahradničení

Nemusíte mít přímo obrovskou zahradu, na kterou se vám vejde altánek, patnáct druhů keřů, zahradní domek, dětské hřiště, trampolína a bazén. K pěstování ovoce a zeleniny si vystačíte klidně s malým dvorkem nebo předzahrádkou. Chcete-li ji využít k zahradničení, zbavte se veškeré trávy, půdu prokypřete a smíchejte s kompostem nebo ji pohnojte a důkladně zalijte. Druhý den bude vaše předzahrádka připravena k výsadbě. Sázet můžete buď vzrostlé sazeničky nebo i zasadit semínka. Ze semen se nejsnadněji vypěstují například ředkvičky, mrkve, hrášek, salát, ale i kedlubny, okurky, dýně či cukety. A nezapomeňte na bylinkový záhonek, který můžete vysadit prakticky kdykoliv a kdekoliv.

Terasa nebo balkon

Jestliže máte balkon nebo terasu, je to rovněž skvělá zpráva. Na průměrném balkóně můžete vypěstovat prakticky cokoliv. Stačí vám k tomu velké květináče, dostatek vody a slunečního svitu. Vybírejte nejlépe samozavlažovací květináče, které budou zásobit vaši vzrůstající zeleninu a ovoce vodou, i když vy budete trávit víkend jinde. Pokud zvolíte klasické květináče, nezapomeňte je postavit na podstavec, který zachytí přebytečnou vodu.

Jakmile budete vysazovat sazeničky nebo semínka do květináčů, myslete také na to, že některé rostliny budou dorůstat velkých rozměrů. "Zasadit tři sazenice rajčat do květináče o průměru 30 centimetrů se může jevit jako dobrý nápad, ovšem jakmile vám rostliny vyrostou, nebudou mít dostatek prostoru, vláhy ani živin a budou o to méně plodit. Co ale můžete udělat, je například k rajčeti vysadit bazalku, abyste plně využili kapacitu květináče, ochránili rajčata před škůdci a zároveň zlepšili chuť i vůni plodů," říká čtenář David Němec, který na balkóně pěstuje rajčata pravidelně. K sazenicím rajčat ale můžete vysadit i salát, mrkev, ředkvičku či kedlubnu, čímž se postaráte o maximalizaci využití i malého prostoru.

Na okenním parapetu

Jestliže bydlíte v bytě, ke kterému nepatří žádný venkovní prostor, budete se muset spokojit s okenním parapetem. Ale co? I okenní parapet se počítá a s trochou šikovnosti si na něm můžete vytvořit maličkou zahrádku. Prodávají se dokonce speciální květináče, které jsou určeny pro domácí pěstování. Bohatě si však vystačíte s klasickým terakotovým květináčem nebo truhlíkem s drenážními otvory, který budete mít v blízkosti světla. Jestliže máte okno orientované na jih, bude to pro vaše rostliny víc než dostačující. Ve vnitřních prostorech sice nemůžete pěstovat úplně všechno, ale bylinky či klíčky úplně s přehledem. "Pokud máte vnější parapet, nemusíte se bát zasadit ani závěsné jahody, balkónové rajče, ředkvičky a mrkve. My máme okno na jih s venkovním truhlíkem a rajčata rostou jako z vody. Jediné, s čím mám problém, je přílišné slunce, takže musím zalévat o to víc," podělila se o svou zkušenost nadšená bytová zahradnice Andrea Dudová.

Hydroponický květináč

Poslední možností jsou hydroponické květináče, které udělají veškerou práci za vás a nepotřebujete je mít ani u zdroje světla. Dokonce do nich nemusíte dávat ani zeminu. Jedná se totiž o pěstování rostlin bez substrátu a rostlina vyrůstá v nádobě v keramzitu a živiny jí dodává vodní roztok. Přísun světla a vody si reguluje sám květináč.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články