Kultura a styl

Kdo spí, ten hubne. Musíte ale vědět, kdy je ten správný čas jít do postele

Vhodným spánkovým režimem k ladným křivkám

autor

Tereza Hromádková

12. srpna 2022

 
FOTO / Pexels
Abyste shodili nějaké to kilo, snažíte se méně nebo zdravěji jíst, více pít, cvičit a popíjet hubnoucí čaje. Jenže napadlo vás někdy, že je rovněž důležité, v kolik hodin si jdete lehnout?
Reklama

Doba, ve které spíte, ovlivňuje vaše hubnutí víc, než jste si doposud mysleli. Ovlivňuje totiž nejen to, jak se ráno cítíte a zda máte kruhy pod očima, ale rovněž celou chemii vašeho organismu. Když si totiž jdete lehnout ve správný čas a naspíte adekvátní počet hodin, může vám to pomoci nejen cítit se svěže, ale rovněž nastartovat metabolizaci tuků a pomoci vám zhubnout.

Doba spánku ovlivňuje i vaši váhu

Pro dlouhý a ničím nerušený spánek je nejlepším obdobím samozřejmě noc. Ovšem pokud pracujete na směny, nebo máte otočený biorytmus, je potřeba si najít vhodnou dobu, která vám noční spánek vynahradí. Víc než na samotném čase totiž záleží na počtu hodin, které denně naspíte. Pro zdravý a fungující organismus je potřeba naspat tolik času, aby vaše tělo dosáhlo úplného klidu, což je stav, ve kterém začne metabolizovat tukovou tkáň. A to je přesně to, co potřebujete, abyste shodili kila navíc.

Kdy jít spát?

A v kolik hodin byste tedy měli ulehnout na lůžko? Odpověď je jasná: pravidelný a ničím nerušený noční spánek je pro efektivní hubnutí potřeba více než cokoliv jiného. Váš mozek je totiž nastaven, že se spí v noci, a tudíž je proto schopen uvolnit více relaxačních hormonů, které spánek doprovázejí. A jak je to s případným odpoledním spánkem? Pokud se jedná o dlouhý denní spánek, který si dopřáváte proto, že vaše práce vyžaduje noční směny, je alternativou k nočnímu spánku. Více totiž záleží na celkově naspaných hodinách než na konkrétní denní době, ve které spíte.

Pokud ale mluvíme o odpoledním "šlofíčku", který si dopřávají především starší lidé, aby načerpali energii do druhé poloviny dne, tak ten na hubnutí nemá vliv. Naopak. Někdy je odpolední spánek i nežádoucí, jelikož pak narušuje dlouhý noční spánek. Zdravý noční (případně denní) spánek, při kterém dochází k metabolizaci tuků, by měl trvat mezi 8 až 10 hodinami denně.

Jak při spánku hubnout?

Tukové buňky mohou během nočního spánku využívat glukózu a přebytečnou energii. Jakmile se však dostanete do hluboké fáze spánku (REM), vyšle mozek tělu signál, aby přebytečný tuk nahromaděný v tukových tkáních využilo a metabolizovalo. Pokud tedy máte spánku nedostatek, nebo se neustále budíte kvůli nevhodným podmínkám pro spánek, může to dokonce způsobovat přibírání na váze.

Nedostatek spánku totiž zvyšuje stres a s ním i produkci kortizolu (hormonu stresu), který je schopen v našem těle ukládat tuk a narušovat jeho metabolizaci. Nejčastěji pak dochází k takové reakci, že se tělo snaží ochránit životně důležité orgány, a to tím, že je obaluje tukem. Nedostatečný spánek ale rovněž uvolňuje hormon gherlin (hormon hladu), což může vést k častějšímu přejídání a nočnímu jezení.

Další tipy

Abyste lépe spali a zhubli, můžete také udělat několik věcí ještě před samotným ulehnutím do postele. Je to například:

  • vypijte proteinový koktejl, který pomůže vašemu tělu ke zdravému spánku a posílí svaly,
  • k večeři si dejte jen malou porci, která nezatíží váš organismus a bude se vám lépe spát,
  • nepijte před spaním alkohol, jelikož zabraňuje tělu dosáhnout úplného uvolnění během spánku a fáze REM,
  • stanovte si pravidelný spánkový režim - choďte spát vždy ve stejnou dobu a vstávejte v konkrétní čas,
  • před spánkem se nevěnujte vyčerpávajícímu cvičení, aby vaše tělo mohlo při spánku dobře vypnout a dosáhnout fáze REM,
  • naopak jóga a mírné protažení před spánkem může pomoci navodit lépe fázi REM,
  • stejně jako masáž těsně před spánkem dopřeje vašemu tělu relaxaci, která lépe navodí spánek,
  • do postele neberte mobilní telefon ani tablet,
  • zařiďte si v ložnici úplnou tmu pomocí rolet či závěsů, aby mohl být uvolněn spánkový hormon melatonin.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: wholesomealive.com, everydayhealth.com.

Další zajímavé články