Kultura a styl

Jak často perete chránič matrace? Jestli méně než dvanáctkrát do roka, pak se válíte ve špíně

O své lože je potřeba pravidelně pečovat

autor

Jitka Wolfová

21. března 2023

 
FOTO / Depositphotos
Matraci nekupujeme každý rok, jelikož se jedná o celkem velkou investici. Proto je potřeba si ji nejen dobře vybrat, ale také o ni vhodně pečovat. Chránič matrace by proto měl být jednou z věcí, kterou si přinesete domů současně s matrací. Ovšem i o něj je potřeba řádně pečovat.
Reklama

Používat matraci bez vhodného chrániče se příliš nedoporučuje. Některé matrace sice lze vyjmout ještě z ochranného pratelného potahu, ovšem ten často slouží pouze pro pocit větší čistoty z vnějšku, ale nečistoty, jako je krev, pot a u nejmenších dětí v případě nehody i moč, pustí směle do matrace jako takové. Proto je důležité opatřit matraci ještě odnímatelným externím chráničem s nepromokavou úpravou, který vaši matraci bude udržovat déle v čistotě. Taková matrace pak může bez problému vydržet i deset let.

Chránič matrace perte alespoň 12x do roka

Pak se ale také často stává, že vaše matrace je chráničem opatřena, ovšem nevěnujete chrániči dostatečnou péči. Nečistoty se k matraci skutečně nedostanou, ale pokud ji perete méně než 12x do roka, doslova se v nich při odpočinku koupete. To pak může způsobovat alergické reakce, svědění, kožní problémy i zhoršení stavu pleti. Proto bez ohledu na to, jaký chránič matrace pro svou postel vyberete, budete mu muset věnovat dostatečnou a hlavně pravidelnou péči.

Jaký typ zvolit

Při výběru chrániče matrace se rozhodujte podle toho, co od něj očekáváte. Můžete sehnat chránič z přírodních vláken, syntetický nebo s voděodolnou úpravou. Pak také promyslete, jestli ho chcete pořídit buď pouze k ochraně matrace, nebo i odpudit roztoče, předcházet skvrnám a přidat pohodlnou vrstvu navíc. Dále vyberte, zda koupíte chránič opatřený zipem, který chrání vaši matraci odshora až dolů po celé ploše. Takový totiž zabrání jak usazování roztočů, ale i zašpinění ze všech stran. Přiléhavý chránič v podobě prostěradla také není špatnou volbou. Klasický chránič s elastickým popruhem, který zachytnete za rohy matrace, chrání matraci pouze z vrchu, ale pokud vám jde hlavně o zabránění nehody v podobě nočního pomočování dětí, udělá svou práci.

Všechny lze prát doma

O každý typ chrániče matrace se ale musíte pravidelně starat a je dobré vědět, že téměř každý z nich můžete vyprat bez problémů doma. Záleží ovšem na tom, z jakého je materiálu a na jeho konstrukci. Každý chránič byste měli prát alespoň jednou za měsíc. V horkých letních dnech, kdy se mnohem více potíme, nebo v případě jakékoliv nehody a potřísnění chrániče i častěji.

Postup při každém praní

Jednou za měsíc odstraňte všechny lůžkoviny a chránič matrace zkontrolujte. Pokud jsou na něm viditelné skvrny, které by šly těžko vyprat, nejprve odstraňte vhodnými prostředky je a dejte textilii odmočit. V případě potřeby použijte houbičku nebo i jemný kartáč. Nikdy při praní chrániče matrace nepoužívejte aviváž, ale jemný prací prášek. Následně vložte chránič matrace do pračky a zvolte prací cyklus s teplotou alespoň 60 °C, což je teplota, která bezpečně zahubí roztoče. Zároveň by to však měl být režim, který je vhodný pro praní dek či přikrývek. Chránič perte vždy samostatně. Sušit pak můžete chránič jak v sušičce, tak na sušáku. Vždy však zkontrolujte štítek, který je připevněný na konkrétním výrobku. 

Kdy je čas na výměnu

Nepočítejte s tím, že vám jeden chránič matrace vydrží po celou dobu životnosti matrace. Matrace má životnost i deset let, ale často používaný chránič, který navíc co měsíc perete, se časem ošoupe a přestane plnit svou funkci. Proto jakmile vidíte, že propustí tekutinu, skvrny, nebo se začíná trhat či párat v důsledku opotřebení materiálu, vyměňte ho.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Další zajímavé články