Kultura a styl

Chcete mít snímky jako od fotografa? Foťte v protisvětle a zapomeňte na blesk

Pořídit kvalitní snímek není jen tak

autor

Jitka Wolfová

13. října 2022

 
FOTO / Pexels
Důvodů, proč pravidelně fotit svou rodinu, je nespočet. Nejenže budete mít vzpomínky na nejkrásnější období vašeho života, ale rovněž se pár dobrých snímků hodí k přípravě vánočních přání, kalendářů a babičky budou jistě rády, když je obdarujete společnou fotografií v rámečku. Vyfotit dobrý snímek ale není jen tak.
Reklama

Mít pár dobrý fotografií dětí i rodiny se vždycky hodí. Jenže ne vždy jsou k dispozici peníze navíc, které jsou potřeba na najmutí profesionálního fotografa. Máte-li doma kvalitní digitální fotoaparát, ať už zrcadlový, bezzrcadlový či kompaktní, můžete si fotografie udělat sami. Se správnou přípravou to zvládnete hravě, a to i v případě, že máte k dispozici pouze mobilní telefon. Pojďme se podívat na základní pravidla, která se vyplatí při rodinném focení dodržet.

Světlo je vašim pánem

Ať máte sebekvalitnější fotoaparát, nutné je myslet především na to, zda je (či není) v místě, kde chcete snímky pořídit, dostatek světla. Důkladně proto dopředu promyslete, kde se chcete s rodinou fotit, a pokud nemáte světelný objektiv, vyhněte se místům s nedostatkem světla, jako jsou temné pokoje, ale například i příroda pozdě odpoledne. Vyberte si vhodné místo a pravidelně jej navštěvujte, abyste zjistili, v jakou denní dobu je světlo nejvíce optimální. "Pokud chcete fotografovat ve vnitřních prostorách, a to i přesto, že budete muset se světlem bojovat, lepší je fotit v blízkosti okna či jiného přirozeného světelného zdroje," radí amatérský fotograf Jan Paulič, který se zaměřuje především na portréty a reportážní fotografii.

Na blesk zapomeňte

Chcete-li, aby vaše fotografie působily co nejpřirozeněji, zkuste úplně zapomenout na to, že nějaký blesk vůbec máte k dispozici. Obzvlášť portréty budou vypadat mnohem více přirozeně, obličeje vašich nejmilejších se nebudou lesknout a také nevylezou všechny vrásky a nedokonalosti ve tvářích. Raději si nastavte větší ISO, které si s nedostatkem světla hravě poradí.

Foťte v protisvětle

Slyšeli jste, že mít světlo v zádech je největší prohřešek, protože když je osoba otočená ke slunci zády, fotíte ji nedostatečně osvětlenou? To je největší omyl. "Focení v protisvětle má nespočet výhod a fotografové jej rádi využívají. Nesporným přínosem je fakt, že lidé nejsou nuceni přivírat oči a dělat kvůli přemíře svělta grimasy, které obrázek akorát tak zničí," vysvětluje fotograf a dodává, že případné nedostatky světla se u osoby doladí v rámci postprodukce.

Najděte tu správnou kompozici

Jestliže jste už ve fázi, kdy víte, kde budete snímky pořizovat, zkuste si několik míst v dané oblasti vyfotografovat nanečisto. Snímky pak projděte a určete, na kterých místech se vám líbí, a na kterých naopak ne. Až pak přivedete svou rodinu, nebudete muset hledat vhodné místo a předejdete vznikajícímu stresu a dětským stížnostem. Vše půjde jak na běžícím pásu a během pár chvil budete mít hotovo. Samozřejmě v závislosti na plánovaném počtu snímků.

Používejte stativ

Vždy, když můžete, používejte pro svou práci stativ. Výjimečně se vám stane, že najdete rovnou plochu, na kterou lze fotoaparát umístit, aby vás zabral tak, jak si představujete. A pokud chcete být součástí fotografie i vy, použití stativu se neubráníte. Je to tedy rozhodně investice, která se vyplatí. Zrovna tak je skvělým pomocníkem dálkový spínač, kterým můžete "mačkat spoušť" na dálku a není potřeba do záběru rychle dobíhat.

Připravte si vtipy

Obzvlášť některé děti nemají fotografování rády a dlouho u něj nevydrží. Tuto informaci proto berte jako fakt a nesnažte se děti do focení nutit. "Raději si připravte několik vtipných příhod či přímo vtipů či oblíbených hlášek vašich dětí a udělejte ze sebe zkrátka komedianta. Protože přirozený úsměv je něco, co na velkém množství fotografií od profesionálních fotografů zkrátka chybí," radí zkušený amatérský fotograf.

Co na sebe?

V neposlední řadě se dobře zamyslete nad tím, co si na společnou fotografii obléknete. Je totiž potřeba zvážit hned několik aspektů. Tím prvním je vybrané místo. Pokud jste se rozhodli fotit v přírodě, která je obzvlášť na podzim plná barev, slaďte oblečení v jednoduchých barvách, jako je šedá, bílá, černá a podobné neutrální barvy, které v barevném listí nezaniknou. Jestliže jste naopak zvolili focení před šedou zdí oblíbeného domu, můžete si dovolit obléknout se do barev, které v tomto případě vyniknou. Pak je také potřeba podívat se na sebe před odchodem ven společně do zrcadla, jestli ladíte i jako celek.

Zdroj: Autorský článek, rozhovor s amatérským fotografem Janem Pauličem

Další zajímavé články