Kultura a styl

Letos budou Vánoce na sněhu. Božské dobroty, po kterých se u vás doslova zapráší

Při vánočním pečení zbývá mnoho bílků, tak proč toho nevyužít

autor

Erika Tomanová

18. prosince 2020

 
FOTO / Depositphotos
Již několikátý rok v řadě vyhlížíme na vánoční svátky sníh. Letos to zřejmě opět neklapne. Tak proč nenaděli svým nejbližší sníh v podobě neskutečných lahůdek? Alespoň se můžete utěšovat tím, že sněhové dobroty neroztají. I když se po nich zapráší, než byste řekli švec.
Reklama

Sněhové dezerty jsou prostě úžasné. Na povrchu křupavé, uvnitř vláčné, a ještě se při mlsání můžete uklidňovat tím, že jejich hlavní složkou je vlastně vzduch a tudíž nic nepřiberete.

Jak správně vyšlehat sníh 

První krok ke správnému sněhovému pečivu je zvládnout vyšlehat sníh. Byť se to zdá lehké, je nutné dodržovat pár pravidel.

Sněhové dezerty jsou prostě úžasné
  • Bílky mají mít před šleháním pokojovou teplotu (ideálně 21°C), protože se pak lépe ušlehají.
  • Dalším důležitým pravidlem je úzkostlivá čistota všeho použitého náčiní, tak aby bylo zcela mastnoty prosté. Tuk totiž vyšlehání bílků zabrání, bílkovina se na něj přilepí a o vytváření bublinek si pak můžeme jen nechat zdát. Nástroje a náčiní je tedy dobré důkladně umýt, případně ještě opláchnout octovou nebo citronovou vodou. Mísy ke šlehání by měly být kovové, keramické či skleněné, umělá hmota si často uchová mastný film i po důkladném umytí.

  • V bílcích také nesmí zůstat ani stopa žloutku, neboť i ten obsahuje tuk. Tedy pozor při oddělování.
  • Šlehat byste měli pomalu a postupně rychlost zvyšovat.
  • Pokud k bílkům zašleháváte cukr, čiňte tak postupně a pomalu. 
  • Správně vyšlehaný sníh s cukrem je pevný a lesklý. 

Čokoládové pusinky

Na 8 velkých pusinek potřebujete
  • 3 bílky
  • 140 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • lžičku octa
  • 80 g hořké čokolády
Na zdobení
  • 200 g smetany ke šlehání,
  • 2 lžíce lískooříškového krému,
  • kakao na posypání
Postup

Čokoládu rozpusťte v mikrovlnce nebo vodní lázni a nechte trochu vystydnout. Bílky ušlehejte téměř dotuha, po částech k nim pak zašlehejte oba druhy cukru a ocet a vyšlehejte na pevný sníh. Zalejte čokoládou a jen lehce promíchejte, aby v krému zůstalo mramorování.

Lžící pak na pečicí papír tvořte pusinky, které ve středu trochu prohlubte, aby bylo místo na šlehačku. Dejte do trouby vyhřáté na 120 °C, teplotu ihned snižte na 100 °C a pečte cca 1–1,5 hodiny, až jdou pusinky odloupnout od papíru. Vychladlé plňte smetanou ušlehanou s lískooříškovým krémem a případně posypejte kakaem.

Sněhová hnízda

 
  • 4 bílky
  • 240 g pískového cukru
  • 240 ml pařížské šlehačky
Na zdobení
  • 30 g hořké čokolády
  • 30 g bílé čokolády
Postup

Z bílků a cukru připravte sněhovou hmotu. Plech vyložte pečicím papírem, na který jste si nakreslili kružnice o průměru asi 9 cm. Ze sněhu pak vytvořte po celé ploše placičky asi 5mm tlusté. Zbytek sněhu dejte do cukrářské zdobičky a po obvodu udělejte asi 1 cm vysoké ozdobné okraje.

Plech vložte do trouby a pečte asi 35 minut, až zrůžoví. Než vychladnou, vyšlehejte si pařížskou šlehačku, kterou budete hnízda plnit.

Na ozdobu můžete vytvořit čokoládové hoblinky z bílé a hořké čokolády. 

Další zajímavé články