Listy rebarbory
Rebarborový koláč je skutečně lahodný a příjemně kyselý moučník, který někteří milují a jiní právě pro jeho kyselost a trochu trpkosti nemohou ani vidět. Tak či onak jsou růžové stonky rebarbory naprosto bezpečné a jedlé, ovšem to už se nedá říct o zelených listech. Obsahují pozoruhodnou koncentraci kyseliny šťavelové, která může nejen vyvolat nepříjemné zažívací potíže, ale také zabraňuje vstřebávání vápníku, který tolik potřebujeme.
Třešňové pecky
Milujete třešně? A milujete je o to víc, když si je můžete trhat přímo ze stromu do pusy? Pokud vás nebaví pecky vyndávat a polykáte ovoce i s nimi, dejte si příště velký pozor a raději je vyplivněte. Pravdou totiž je, že třešňové pecky obsahují určité množství kyanidu, a to je skutečně látka, kterou nechcete pozřít. Dobrá zpráva je, že by pecka musela být nakřáplá, aby se kyanid do vašeho těla dostal, což se většinou nestává.
Jablečná semínka
Ano, jablečná semínka jsou na seznamu věcí, které bychom opravdu neměli jíst. Opět je zde na vině kyanid. Stejně jako u třešňových pecek by ale spolknutí pár celých semínek jablek nemělo způsobit žádné zdravotní problémy. Ovšem rozkousávat je, nebo dostávat se jim pod slupku a jíst je jako oříšky, se nedoporučuje.
Muškátový oříšek
Je skvělé koření, bez kterého by mnoho pokrmů ztratilo šmrnc. Ovšem pokud byste ho snědli více než doporučené množství (které je maximálně 4 gramy denně), koledovali byste si o poškození jater. Nadměrné dávky také mohou způsobit halucinace, ztrátu vědomí, křeče a v krajním případě i smrt.
Mango
Ne, nemusíte se bát, že je potřeba vzdát se pojídání skvělého mazlavého sladkého manga. Mějte však na paměti, že mango obsahuje urushiol, který se běžně nachází i v břečťanu. A ten byste si asi ke svačině dát nechtěli. Sníst lahodnou dužinu manga naštěstí není žádný problém, ale vyhněte se jeho slupce, kterou vždy důkladně oloupejte.
Fazole obsahují velké množství lektinů, které jsou, podobně jako kyselina šťavelová, často označovány jako antinutrienty, které působí celou řadu vysoce nepříjemných zažívacích potíží. K vyvolání těchto příznaků stačí jen pár fazolí, proto je raději namočte a plně uvařte, než si je vychutnáte. Fazole se za žádnou cenu nesmí jíst syrové, jelikož obsahují fytohemaglutin, který způsobuje otravu střev a jeho pozření může být až život ohrožující. Navíc stačí opravdu malé množství fazolí. Tím myslíme pět.
Zdroj: allrecipes.com, webmd.com.