Porcelán a šamot
I když je porcelán krásný materiál, který skvěle vypadá a dlouho vydrží, kupodivu ani není příliš náročný na údržbu. Věci jako bělidla, chemické čističe a abrazivní roztoky však mohou začít narušovat jeho povrch. Skvrny se proto nejprve pokuste vyčistit pomocí prostředku na mytí nádobí a v případě potřeby přejděte na pastu z jedlé sody a vody. Podobný materiál zvaný šamot je o něco odolnější, ale přesto byste měli používat stejné metody čištění. Extrémní skvrny lze zvládnout roztokem vody a bělidla, které byste ale měli používat jen výjimečně.
Nerezová ocel
U dřezů z nerezové oceli můžete použít mírně abrazivní čistič. Používejte ho však s mírou, protože nerez je materiál náchylný k poškrábání, což může vést k tomu, že bude časem vypadat staře a opoužívaně. K čištění nerezových dřezů používejte raději měkký hadřík z mikrovlákna, abyste poškrábání minimalizovali.
Měď
Dřezy vyrobené z mědi mohou být skutečně ozdobou kuchyně a mají i další výhody. Jsou totiž přirozeně antimikrobiální, takže se nemusíte bát usazování bakterií, které časem začnou zapáchat. Mají ovšem i své stinné stránky, zejména pokud jde o čištění. Měď může být snadno poškozena čímkoli kyselým, včetně potravin (jako jsou rajčata nebo citrony), stejně jako čisticími prostředky. Proto se při práci s nimi doporučuje mít neustále puštěnou vodu. K čištění používejte pouze pH neutrální mýdlo a měkký hadřík.
Kultura a styl
Zkosené digestoře dodají kuchyni osobitý charakter. Jsou tišší, výkonnější a zamezí při vaření kontaktu horké páry s obličejem
Pokračovat ve čtení
Kultura a styl
Jednoduchými kroky učiníte vaši kuchyni organizovanější, přehlednější a bude se v ní lépe udržovat pořádek
Pokračovat ve čtení
Akryl
Tento typ dřezu je levný a relativně odolný vůči skvrnám, ale přesto se může snadno poškrábat a časem ztratit lesk. Měli byste se vyhnout použití těžkých abraziv nebo tvrdému drhnutí, ale použití zředěného bělidla nepředstavuje žádný problém. K vyplnění škrábanců použijte jemnozrnný brusný papír a akrylový krémový lak.
Kamenný kompozit / žula
I když jsou tyto dřezy obvykle dobře utěsněné, vyžadují poměrně častou údržbu. Aby vydržely dlouho v dobrém stavu, je potřeba se o ně pravidelně starat, jelikož se mohou poměrně snadno špinit a brzy vznikají nevzhledné šmouhy. Vyhněte se jakýmkoli abrazivním čisticím prostředkům a nikdy nenechávejte dlouho působit kyselé potraviny. Rovněž se doporučuje pravidelně nanášet kapku minerálního oleje, který dřez ochrání před skvrnami od vody a usazování vodního kamene. Granitový kompozit je o něco odolnější a poradí si s čisticími prostředky, jako je ocet a jedlá soda, a také se zředěným bělicím prostředkem na odolné skvrny.
Zdroj: allrecipes.com, simplybusiness.co.uk.