Pití

Čaj je ideální nápoj do sychravého počasí a má blahodárný vliv na náš organismus. Vyzkoušejte našich pět nejoblíbenějších

Čaje přispívají ke správnému fungování organismu

autor

Klára Sanders

16. ledna 2021

 
FOTO / Pixabay
Čaj je kulturní nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Vedle povzbuzujících účinků má čaj také blahodárný vliv na náš organismus, a to díky látkám v něm obsaženým.
Reklama

Čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Většina populace mu dokonce dává přednost před hrnkem kvalitní kávy. Čaje přispívají ke správnému fungování organismu a v sychravém počasí vám šálek čaje prokáže neocenitelnou službu. V tomto zimním čase by na vašem stole určitě neměla chybět následující silná pětka.

Rakytníkový čaj

Rakytník obsahuje až 10krát více vitamínu C než pomeranč. Je proto ideální pro posílení imunitního systému. Mnozí označují rakytník za ovoce budoucnosti. Navíc zlepšuje trávení, podporuje kardiovaskulární systém, trávení či játra. Rakytník díky obsahu vitamínu B zlepšuje stav pokožky a také zlepšuje celkový vzhled vlasů. Pokud si několikrát v týdnu dopřejete šálek rakytníkového čaje, bude vaše tělo o poznání vitálnější. Jednu čajovou lžičku sušeného rakytníku zalejte 2,5 dcl vařící vody a nechte louhovat 8 až 12 minut. 

Čaj z mateřídoušky

Mateřídouška, podobně jako mnoho dalších bylinek, pomáhá při nachlazení, chřipce, bolesti v krku, či zánětu mandlí a průdušek. Mateřídouška chrání buňky a posiluje imunitní systém, čímž organismus ochraňuje proti chorobám. Čaj se připravuje z čajové lžičky sušené a rozdrcené bylinky, která se zalije 250ml vařící vody. Louhuje se přibližně 5 minut. Čaj se doporučuje pít dvakrát denně.

Čaj ze šalvěje lékařské

Šalvěj lékařská je vhodná při zánětech v ústní dutině, angíně, horečce či kašli. Pomáhá při problémech s mastnými vlasy, svěděním pokožky hlavy, či vypadáváním vlasů. Při šalvěji třeba dávat pozor na dávkování a délku užívání, protože silice s názvem thujon má ve vysokých dávkách toxické účinky. Pro přípravu jednoho šálku čaje je potřebná čajová lžička šalvěje, která se zalije 250ml vařící vody. Nechá se chvíli louhovat a pije se po doušcích dvakrát denně.

Čaj z máty peprné

Máta peprná se doporučuje při častých bolestech břicha a nevolnosti. Svými účinky je vhodná při zvýšené plynatosti, jakož i při zhoršeném vylučování žaludečních šťáv. V neposlední řadě se potvrdilo, že čaj dokáže snížit krevní tlak. Zpravidla se doporučuje vypít 2 šálky mátového čaje denně. Ale pozor. Denní pití více než 4 šálků tohoto čaje by nemuselo mít pozitivní následky.

Šípkový čaj

Šípky, čerstvé i sušené, jsou velmi oblíbenými plody pro velký obsah vitamínu C a karotenu. Kromě těchto složek obsahují vitamíny B1, B2, K a vitamín P, který zesiluje účinky vitamínu C. Šípky představují prevenci před infekčními chorobami. Pití šípkového čaje vám dodá potřebnou energii během zimy, jarní únavy a vhodné je jeho pití i během těhotenství. Dvě čajové lžičky drcených šípků zalejte vroucí vodou a nechte louhovat 10 až 15 minut. Během chřipky či nachlazení pijeme šípkový čaj dvakrát denně.

Zázvorový čaj

Zázvor je známý a využívaný pro své léčivé účinky, resp. pro obsah výjimečných látek jako gingerol, antibiotické látky, éterické oleje, vitamíny a minerály. Díky svému obsahu vitamínů a dalších důležitých živin je zázvor ideálním pomocníkem při chřipce, rýmě, angíně a horečkách. Zázvor působí proti špatnému cholesterolu a zároveň chrání stěny cévního systému. Zvyšuje tvorbu slin a také žaludečních šťáv. S jeho užíváním to však nesmíme přehnat. Ve vyšších dávkách může vyvolat nevolnost či zhoršené dýchání.

Další zajímavé články