Pití

Pečená lahůdka hlásí návrat. Prozradíme vám, jak udělat tu nejlepší na světě

Pečený čaj je ta pravá lahůdka pro zimní večery

autor

Erika Tomanová

28. ledna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Pečený čaj slaví svůj návrat. V zimě zahřeje a navíc krásně provoní celý dům. Variací je nepřeberné množství, každý si tak může vytvořit tu svoji. Dbejte ale na to, abyste při jeho přípravě vybírali pouze kvalitní suroviny.
Reklama

Důvodů, proč si pečený čaj vyrobit doma, je hned několik. Jednak je to ideální způsob, jak zužitkovat přebytek letní úrody ovoce.

Pečený čaj je ideální do zimního počasí

Navíc si můžete čaj vyrobit přesně podle svých představ, ať už z hlediska jeho složení nebo chuti. A při jeho přípravě si navíc krásně provoníte byt ovocem a kořením.

Jaké ovoce zvolit a čemu se vyhnout

Ovoce, ze kterého budete pečený čaj připravovat, vybírejte podle vlastních preferencí. Vyhněte se banánům, které zhořknou a nevypadají hezky. Naopak švestky jsou dobré v každém čaji. Doporučujeme použít směs, kde bude ve stejném poměru kyselejší i sladší ovoce.

Malé plody nekrájejte a nechte je v celku, na menší kousky rozdělte jen ty větší, které zbavte pecek i jádřince. Nebojte se rakytníku, který čaji dodá osvěžující chuť a vitamin C. 

Kolik cukru použít?

Množství použitého cukru by se mělo rovnat zhruba ½ hmotnosti ovoce, tedy na 1 kg ovoce dejte asi 500 g cukru. Případně slaďte podle sladkosti ovoce. Pokud ve směsi převažují citrusy, můžete dát cukru i více, u sladkého ovoce naopak méně.

Pokud použijete třtinový cukr, počítejte s výslednou hnědší barvou pečeného čaje. Přidáváte-li tedy například maliny, červený rybíz nebo jahody pro krásně červenou barvu, volte raději bílý cukr. 

Nezapomeňte, že vždy je lepší udělat pečený čaj spíše méně sladký, protože jej můžete v šálku kdykoliv dosladit cukrem nebo medem. A rum? Ten je také sladký. 

Jak na nejlepší pečený čaj

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů a připravte si předem vysterilizované sklenice.
  • Do hlubokého pekáčku nebo zapékací nádoby vsypte opláchnuté a pokrájené ovoce. Pokud pracujete s ovocem z mrazáku, nechte ho nejdříve povolit. Zasypte cukrem, přidejte citron a koření, např. ½ čajové lžičky skořice, 6 hřebíčků, 1 hvězdičku badyánu.
  • Pekáček přikryjte a dejte péct na 30 minut. Poté odkryjte a pečte ještě dalších 15 minut. Během pečení kontrolujte, zda ovoce již pustilo šťávu. Při té příležitosti ho promíchejte.
  • Ještě horkou ovocnou směs opatrně přelijte do připravených skleniček. Zavřete a otočte dnem vzhůru.
  • Vychladlé skleničky pak otočte dnem dolů a uchovávejte v temnu a chladu. Vydrží vám celou zimu.
  • Čaj z nich připravíte tak, že do čtvrtlitrového hrníčku dáte 3–4 lžičky pečené směsi, zalijete horkou vodou a louhujete. Pak je jen na vás, zda čaj přecedíte nebo voňavé ovoce sníte.

Pečený čaj patří v posledních letech k oblíbeným hitům podzimního a zimního bdobí. Pokud jste doposud neměli příležitost jej ochutnat, nebo jste ho nikdy nevyzkoušeli vyrobit vlastnoručně doma, nyní máte skvělou příležitost. 

 
Vstoupit do diskuze
Další zajímavé články