Vychutnejte si sladkou chuť vaječného likéru. Tento nápoj se pil již ve středověké Anglii, kde byl oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudší lidé ho pili méně nebo vůbec. Důvod je prostý - nemohli si ho dovolit. Brandy a vejce, které se pro výrobu vaječného likéru používaly, byly v té době velmi drahé. Dnes je ale situace jiná a vaječný likér nebo chcete-li koňak si může vyrobit každý.
Oblíbený recept
Návodů na přípravu vaječného likéru je opravdu hodně. Podívejme se na recept, který je v České republice jedním z nejčastěji používaných.
Potřebné ingredience:
- balení slazeného kondenzovaného mléka
- balení neslazeného kondenzovaného mléka
- jeden pytlíček vanilkového cukru
- šest žloutků
- 100 gramů moučkového cukru
- 0,5 litru rumu
- hrnek obyčejného mléka či smetany
Příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času
Žloutky společně s vanilkovým a moučkovým cukrem vyšleháme. Připravíme si vodní lázeň, do které kromě vyšlehaných žloutků přidáme také slazené a neslazené kondenzované mléko, případně i smetanu nebo obyčejné mléko. Krém dále šleháme a zahříváme, aby syrové žloutky prošly tepelnou úpravou. Ovšem pozor, krém se nesmí vařit.
Když máme prohřáto, necháme zchladnout a poté přidáme rum. Opět krém šleháme. Nakonec vaječný likér nalijeme do láhve, zavřeme a uložíme do chladu uležet. "Vaječňák" nepatří k trvanlivým potravinám. Po otevření se doporučuje rychle vypít, což ale většinou nebývá problém.
Komu se nechce vaječný likér připravovat a čekat, až se uleží, může si ho koupit v obchodě už hotový. Je to samozřejmě snazší. Nevýhody ale převažují. Likér si nepřipravíte přesně podle svojí chuti. Navíc domácí vaječňák chutná lépe než kupovaný.