Pití

Oblíbené zimní nápoje, které vás v tomto chladném období příjemně zahřejí

Svařené víno, grog nebo punč si připravte a vychutnejte v klidu domova

autor

Klára Sanders

23. ledna 2021

 
FOTO / Pixabay
Vánočních trhů jsme si letos moc neužili, ale oblíbené zimní nápoje si můžeme dopřát i tak. Svařené víno, grog nebo punč si připravte a vychutnejte v klidu domova.
Reklama

Zpříjemněte si zimní počasí a připravte si doma některý z nápojů, který vás zahřeje a příjemně provoní domov. 

Svařené víno

Každý teplý nápoj se v zimě uctívá, ale tento navíc voní skořicí, hřebíčkem a dalším kořením, které máme neodmyslitelně spojené i s oblíbenými vánočními svátky.

Nejčastěji se „svařák“ vyrábí z červeného vína, které díky použitému koření nemusí být ani prvotřídní kvality. Přidává se do něj právě hřebíček, skořice, ale také badyán a citronová kůra. Kdo má rád sladké nápoje, může si nápoj i přisladit.

Nejčastěji se svařené víno vyrábí jednoduše tak, že se všechny ingredience nahází do jednoho hrnce a nápoj se nechá projít varem. Mnohem lepší chuti však docílíte, připravíte-li si louh z koření samostatně a nakonec ho přilijete do horkého vína. Koření totiž vysoké teploty na uvolnění aroma potřebuje, zatímco vínu tyto teploty vůbec neprospívají.

Voňavý punč

Sice u nás není tak obvyklý jako svařené víno, ale i tak patří do svaté trojice zimních nápojů. Většinou bývá mnohem sladší než svařené víno, proto jej mají v oblibě především starší dámy. Sušené ovoce (brusinky, rozinky) se nechají louhovat alespoň dvě hodiny v griotce. Před podáváním nápoje se připraví z černého čaje, vína, plátků citronu a svitku skořice odvar. Do sklenice se pak vrství ovoce, které se zalije odvarem, dochutí cukrem a nakonec s chutí pije. 

Grog pro zahřátí

Zatímco svařené víno a punč jsou spojovány spíš s vánočními svátky, na grog si mnoho z nás vzpomene ve chvíli, kdy mrazem nemůžeme pohnout ani palcem u nohy. Proto si ho tak rádi dáváme při přestávce na svahu, nebo po návratu z procházky zimní přírodou. Je to vyloženě lék na prochladnutí.

Na přípravě není nic složitého. Do hrnečku odměříte panáka rumu a zalijete vařící vodou. Dochutíte cukrem a je hotovo. Fajnšmekři mohou místo vody použít dobrý černý čaj a na vrch položit plátek citronu.

Jde to i bez alkoholu

Oblíbené nápoje si mohou užít také těhotné či kojící ženy a dokonce i děti. Místo vína použijte hroznový džus, který, stejně jako víno, ohřejte v hrnci s vánočním kořením. Přidejte ještě muškátový oříšek, zázvor a nakonec i pomerančovou kůru. Do skleniček vhoďte pomeranč nakrájený na kolečka, zalijte nápojem a garantujeme vám, nulového obsahu alkoholu nebudete litovat.

Další zajímavé články