Pití

Odhalte skutečnou pravdu o mléku. Které je nejzdravější a je lepší čerstvé, nebo krabicové?

Není nad sklenici čerstvého mléka

autor

Erika Tomanová

15. února 2021

 
FOTO / Depositphotos
Stále častěji se objevují názory, že mléko není zdravé a že ho lidé k životu nepotřebují. Některé studie uvádí, že mléko může dokonce škodit. Jak to tedy je?
Reklama

Při výběru mléka máme dnes v obchodech nesčetné možnosti. Kravské, kozí, makové či sójové - s různými variantami mléka se doslova roztrhl pytel. O to těžší je výběr. Které je nejzdravější a které bychom měli zavrhnout? 

Čerstvé nebo krabicové?

Mléko, jak ho známe a jak ho máme rádi, je oproti tomu čerstvému, tepelně upravené. Nejčastěji se k tomu používá pasterizace, která zničí škodlivé bakterie.

Které mléko je nejzdravější?

Pasterizací se ovšem zahubí i tzv. dobré bakterie, které zabraňují rozkládání mléka. Je tedy zřejmé, že oproti čerstvému mléku se pasterizací některé pozitivní vlastnosti mléka ztratí. Odborníci však tvrdí, že se jich i tak zachová poměrně dost. 

Kravské nebo kozí?

Tady při výběru jako první rozhodne vůně a chuť. Zatímco na chuť kravského mléka jsme zvyklí, kozí mléko má svoji specifickou vůni i chuť. Odborníci se však shodují, že kozí mléko je pro naše tělo zdravější. Proč? Kozí mléko je lépe stravitelné, obsahuje méně laktózy a je proto vhodné pro lidi, kteří mají problémy s trávením. Navíc obsahuje méně alergenů než kravské mléko. Mezi jeho největší nevýhody patří specifická vůně a také vyšší cena.

Kokosové mléko

I když toto mléko nepatří mezi "opravdová" mléka, zmínit ho musíme. Všechno, co začíná slovem kokos  je totiž zdravé a chutné. Proč tedy pít kokosové mléko? Kokos obsahuje látku, která má antibakteriální a antivirové vlastnosti, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a tím chrání i srdce. Dále pomáhá spalovat tuky a budovat svalovou hmotu.

Má i vlastnost, typickou pro mléko - zlepšuje trávení, a tím posiluje imunitu. Pokud se rozhodnete vyměnit klasické mléko za kokosové, vybírejte vždy to nejkvalitnější. Hledejte takové, které je lisované za studena.

Ideální je koupit si kokos a vyrobit si vlastní mléko. Výroba je jednoduchá - vydlabete dužinu a spolu s kokosovou vodou ji rozmixujete a máte čerstvé domácí kokosové mléko.

Rostlinná mléka

Populárními mléky jsou momentálně ta rostlinná jako mandlové, konopné, rýžové nebo makové. Které si vybrat?

Výběr zůstává na vás a na tom, které seženete a které vám bude chutnat nevíce. Všechny mají pozitivní vliv na tělo, lahodnou chuť a i jejich cena je přibližně stejná. Jelikož jsou rostlinného původu, jsou vhodné pro alergiky.

Mandlové mléko

Má množství pozitivních účinků na tělo, stejně jako samotné mandle. Pomáhá při cukrovce, udržuje zdravou pleť, působí jako prevence při Alzheimerově chorobě a pomáhá hubnout. Negativem je, že je drahé a málo výživné v porovnání s ostatními typy mléka. 

Konopné mléko

Je velmi dobrou volbou. Konopná semínka obsahují množství vitaminů, minerálů a stopových prvků, které pomáhají při regulaci hladiny cholesterolu, podporují funkci mozku a zlepšují paměť, používají se i při léčbě rakoviny a pokračovat bychom mohli donekonečna. Je dobrou volbou pro ty, kteří mají alergii na laktózu nebo jsou celiatici, protože neobsahuje ani lepek ani laktózu a jeho příprava je velmi jednoduchá a levná. A chutná výborně. Je sladké, s ořechovým nádechem.

Makové mléko

Není běžně dostupné v obchodech, často ho najdete pouze v některých bio obchodech. Jako předešlé mléka, i toto má celou řadu pozitiv. Pomáhá uvolňovat zácpu, prospívá srdci, léčí kožní problémy, zlepšuje imunitu a pomáhá s nespavostí. Makové mléko hojně používaly naše babičky. Pomáhalo tlumit bolest a používalo se na rychlejší usínání. Stejně, jako všechna rostlinná mléka, neobsahuje laktózu ani lepek a je pro tělo lehce stravitelné. 

Další zajímavé články