Původně byl kefír vyráběn v kožených vacích, které byly zavěšeny u vchodu, a když kolem někdo šel, zaklepal na vak, aby mléko zůstalo smíchané s kefírovými zrny. Důvod užívání kefírových zrn (tibetských hub) spočíval v tom, že díky nim přežilo mléko v kožených vacích, i když nebylo skladováno v chladu. Vědci se domnívají, že právě kefír má na svědomí dlouhověkost kavkazských lidí.
Jak se kefír vyrábí?
Kefír je tradiční fermentovaný nápoj z mléka. Je plný prospěšných probiotických bakterií a kvasinek. Svůj původ má na Kavkazu. Připravovat se může z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna. Svou strukturou je podobný jogurtu, ale je spíše kyselý a lehce šumivý.
Co jsou kefírová zrna?
Jako kefírová zrna označujeme kombinaci bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. Vzhledem připomínají květák. Tyto bakterie a kvasinky se v mléce rychle množí a jsou pro člověka velice zdravé. Jejich vliv ve střevech připomíná ochranný štít. Vytvářejí totiž nepříznivé prostředí pro různé patogeny a tím je i vytěsňují z organismu. Kefír se vyplatí dělat si doma, protože oproti tomu z obchodu má zhruba 10x více probiotických látek, které při průmyslové výrobě ničí pasterizace.
Kefír místo probiotik
V trávicím traktu člověka se nachází přibližně 80% veškeré imunity, kterou tvoří biliony nejrůznějších bakterií. To je už slušné číslo. Jen pro zajímavost, je to víc, než je celkový počet buněk v našem těle. Tyto "pracovnice zdraví" bohužel dostávají řádně na frak při užívání antibiotik, která útočí a ničí bakterie hlava nehlava, a je jim jedno, zda jsou zdraví škodlivé nebo prospěšné. To je důvod proč se to s antibiotiky nemá přehánět a proč se současně berou i probiotika. V probiotikách se totiž nacházejí dobré bakterie, které ztráty částečně nahradí. Proč si je ale kupovat, když si vlastní probiotikum můžeme vyrobit doma? Ano, přesně tak. Kefír obsahuje velké množství různých zdraví prospěšných druhů bakterií a kvasinek.
Proč pravidelně konzumovat kefír?
- zlepšuje obranu proti virovým onemocněním
- výrazně podporuje imunitní systém
- zlepšuje trávení a zabraňuje zácpě
- přímým nanesením na pokožku dokáže léčit některé kožní problémy jako vyrážky a ekzémy
Výroba domácího kefíru
Kefír si můžete jednoduše a rychle vyrobit i doma. Na výrobu budete potřebovat litr mléka a sáček kefírové kultury. Na výrobu kefíru je nejlepší mléko nepasterizované. Takové seženete v automatech na mléko. Nejlepší je ale mléko z farmy. Mléko nechte odstát při pokojové teplotě přibližně 2 hodiny.
Poté ho nalijte do nádoby, přidejte kulturu v prášku, metličkou zamíchejte a ujistěte se, že se prášek dokonale rozpustil. Nádobu zavřete a nechte při pokojové teplotě 24-36 hodin. Minimální doba fermentace je 24 hodin. Poté dejte nádobu do lednice a zde nechte alespoň 6 hodin odležet. Použít můžete mléko kravské, kozí i ovčí.
Správná dávka
Někteří odborníci doporučují užívat kefír každý den v neomezeném množství. Jiní zas 3 až 5krát týdně v množství 1 až 2 dcl. Je to však hodně individuální. Nejlepší je, vyzkoušet různá množství a režimy pití kefíru a najít ten správný poměr, který vám bude dělat dobře.