Dalgona bez dalgony
Paradoxem je, že káva dalgona stejnojmennou cukrovinku vůbec neobsahuje. Jen se jí věrně podobá. Původ názvu má na svědomí jihokorejský herec Jung Il-woo, který si při natáčení v restauraci v Macau objednal kávu, jejíž vzhled a chuť přirovnal právě k této cukrovince.
Sláva instantní kávy
Velkou zajímavostí je, že kávu dalgona není možné tak dobře připravit z mletých zrn, ale pro její přípravu se používá výhradně káva instantní. Instantní káva totiž vytváří po vyšlehání hustou pěnu, která je pro přípravu tohoto nápoje klíčová.
Původ nápoje
Dalgonská káva je inspirovaná indickým kávovým nápojem, který je známý jako phenti hui, neboli šlehaná kává. Jediným rozdílem mezi tímto nápojem a kávou dalgona je postup při výrobě nápoje. Při přípravě phenti hui se mléko nalije na šlehanou směs, v druhém případě je tomu naopak - šlehaná směs se opatrně vrství na mléko.
Postup přípravy
Budete potřebovat:
- 2 lžíce instantní kávy
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce třtinového cukru
- 300 ml plnotučného mléka
Jak postupovat:
Připravte si velkou mísu a vyšlehejte v ní kávu, horkou vodu a cukr. K ruce si vezměte šlehač nebo tyčový mixér s nástavcem na šlehání a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne opravdu tuhá kávová pěna. Pak už se jen rozhodněte, jestli chcete studenou nebo teplou variantu. Pokud teplou, ohřejte mléko a naplňte jím zhruba dvě třetiny sklenice. Poté opatrně vrstvěte pěnu na horké mléko. Jestliže preferujete chladný nápoj, mléko neohřívejte a na dno sklenice ještě vložte pár kostek ledu. Uvedené množství ingrediencí vystačí na dva nápoje. Ovšem čím více přátel tímto nápojem obšťastníte, tím se vám pěna bude lépe šlehat.
Fantazii se meze nekladou, a proto si pěnu klidně ozdobte nebo dochuťte tak, jak si představujete. Dobře vypadá posypat vršek kakaem či skořicí. Kávovou pěnu můžete rovněž pomocí potravinářského barviva obarvit a dát tak nápoji úplně jiný kabát.
Zdroj: en.wikipedia.org, delish.com.