Dopředu je potřeba uvědomit si, že se jedná o alternativy, takže stejnou chuť, jako má mléko od krávy, nečekejte. Ovšem neberte to nutně jako něco špatného. To, že je chuť jiná, neznamená, že je špatná. Třeba vám nakonec některá alternativní mléka zachutnají dokonce více.
Každé mléko se také hodí na něco jiného. Jedna jsou vhodná do smoothies, jiná do kávy a další třeba do vloček, na vaření, pečení, nebo klidně jen tak. Mezi nejznámější mléčné náhražky patří sójové, mandlové či kokosové mléko, ale alternativ je mnohem více. Pojďme se na ně podívat.
Sójové mléko
Vyrábí se ze sójových bobů a je pravděpodobně jednou z nejoblíbenějších alternativ rostlinného mléka, protože je velmi univerzální a lze jej použít téměř ve všech receptech a nápojích místo kravského mléka. Je skvělým zdrojem bílkovin a vápníku, neobsahuje cholesterol a má nízký obsah nasycených tuků.
Ovesné mléko
V poslední době zaznamenalo zvláštní nárůst popularity. Jedná se o všestranný a často i bezlepkový nápoj, takže jej mohou i osoby trpící celiakií. Má vyšší obsah vlákniny, a díky betaglukanům může pomoci snižovat cholesterol.
Mandlové mléko
Dnes je široce dostupné od supermarketů po kavárny, a má jemnou oříškovou chuť. Je nízkokalorické, všestranné na pití a vaření a je dobrou veganskou alternativou
Oříškové mléko
Lískooříškové mléko má silnější ořechovou chuť než mandlové mléko a nejlépe se hodí do kávy a pečení. Obsahuje málo kalorií, je přirozeně bezlepkové, bez cholesterolu a nasycených tuků. Oříškové mléko také obsahuje vitamín E, který pomáhá podporovat zdraví pokožky, vlasů a srdce.
Ořechové mléko
Ořechové mléko je na trhu nováčkem a má výraznější ořechovou chuť než jiná ořechová mléka, takže je dobré do kávy a pečení. Má přirozeně vyšší obsah zdravých tuků a bílkovin, což může být užitečné pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi.
Mléko z kešu oříšků
Kešu mléko je bohaté a krémové a má jemnější chuť ve srovnání s jinými ořechovými mléky. Obsahuje vápník a vitamín D a je dobrým zdrojem vitamínu K, který má vliv na srážlivost krve.
Kokosové mléko
Zde mluvíme spíš o různých nápojích než o konzervovaném kokosovém mléce. Vyrábí se z kokosové smetany a vody a je více zředěné než konzervovaná verze.
Další varianty
- bramborové mléko – je vhodné pro ty, co mají alergii na ořechy, je bezlepkové, obsahuje zdravé tuky, sacharidy, bílkoviny a vlákninu,
- konopné mléko – jedná se o rostlinnou alternativu s jemnou ořechovou příchutí, která obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny,
- hrachové mléko – jeho chuť je kupodivu lepší, krémovější a více připomíná mléko, než jiné alternativy,
- rýžové mléko – je řidší než jiná mléka a je skvělou alternativou při vaření,
- lněné mléko – vyrábí se z mletých lněných semínek a má výraznou chuť. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny,
- quinoa mléko – jeho největší výhodou je, že neobsahuje žádný tuk,
- chia mléko – lze ho použít do nápojů a při vaření, obsahuje omega-3 mastné kyseliny a má nízký obsah sacharidů,
- makadamové mléko – toto krémové, lehce oříškové mléko, je na trhu nováčkem.
Zdroj: bbcgoodfood.com,