Základem každé kvalitní čokolády jsou kakaové boby, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek a jsou právem řazeny mezi superpotraviny. Kakaový bob by měl mít i po upražení hnědou barvu, ne černou. Nekvalitní kakaové boby nemají dobrou chuť, a proto se následně chemicky zpracovávají a nedobrá hořká chuť se maskuje doslazováním - přeslazováním čokoládových výrobků.
Česká kvalita
V roce 2011 potkali Silvie Steinerová a Petr Kovařík a díky jejich lásce a vášni k čokoládě se zrodila značka Steiner & Kovarik. Spojením dvou duší, srdcí, energií a čokoládových přání vznikla česká rodinná firma, která pro vás s nadšením vyrábí prvotřídní luxusní čokolády z pečlivě vybraných čokoládových bobů.
Když jsme s redakcí navštívili pražskou čokoládovnu, udělal na nás dojem nejen příjemný prostor, ale také vystupování a chování majitele k zaměstnancům. Je zde cítit rodinné prostředí. Zaujalo nás obrovské nadšení, zkušenosti a rozhled majitele, který rozumí oboru a chce své lidi vzdělávat. Do produktů se snaží dávat co nejlepší ingredience a zároveň dostatečně podpořit - finančně ohodnotit pěstitele surovin, tak aby byly suroviny a následné produkty opravdu co nejférovější.
Prioritou Pražské čokoládovny je kvalita surovin, správné zpracování a postupy výroby založené na dlouholetých zkušenostech a znalosti oboru. Značka Steiner & Kovarik si zakládá na tom, že všemu co dělá, věnuje péči. Od vybírání surovin, tvoření designu až po samotnou výrobu. Věří v poctivost, originalitu a sílu lásky. Díky tomu zákazník vždy dostane kvalitu a vyhne se přeslazeným nekvalitním výrobkům.
Kakaové boby Pražské čokoládovny jsou pěstovány na rodinné farmě Justiniana Suaréze v Kolumbii. Boby jsou nejvyšší kvality a neprocházají alkalizací, což je proces, při kterém se nekvalitní kakaové boby namáčejí do alkalického činidla, aby ztratili přílišnou hořkost nebo kyselost.
Špatné postupy a nekvalitní výrobky velkých firem
- 99% supermarketových čokolád se vyrábí z afrického kakaa, které se pěstuje za nelidských až otrockých podmínek, práci a týrání dětí nevyjímaje. Vše kvůli ceně a výkupu kakaových bobů co nejlevněji. Překupníci často za 1 kg kakaa nezaplatí ani 1 USD.
- Nekvalitní kakaové boby nemají dobrou chuť, a proto se následně chemicky zpracovávají a nedobrá hořká chuť se maskuje doslazováním - přeslazováním čokoládových výrobků.
- Prioritou je rychlost, dochází často ke špatným postupům. Urychlují se všechny procesy včetně sušení kakaových bobů. Urychluje se v různých zařízeních, kde hrozí, že kakaové boby načichnou kouřem nebo plynem.
- Pražení bobů je ideální při teplotě 120 stupňů Celsia, bohužel naprostá většina kaaka je pražena za mnohem vyšších teplot.
- Poslední dobou je trendy čokoláda s chilli, což vyhovuje výrobcům - chilli totiž také přebije špatnou chuť
Nejméně kalorická a nejvíce zdravá čokoláda?
Může být čokoláda zdravá? Možná vás překvapí, že čokoládu lze skutečně považovat za zdravou. Ve skutečnosti je kvalitní čokoláda (kvalitně zpracované kakaové boby) jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů na světě. Výzkumy ukázují, že kvalitní hořká čokoláda (nad 80 % kakaové sušiny) může skutečně zlepšit vaše zdraví a má výborné nutriční hodnoty.
Jednou z těch vůbec nejvýznamnějších výhod kvalitní hořké čokolády je její schopnost bojovat s volnými radikály. Volné radikály jsou škodlivé sloučeniny vytvářené buněčnými procesy v těle, které mohou přispívat k zánětu a řadě chronických onemocnění. Hořká čokoláda obsahuje antioxidanty, zejména flavonoidy a polyfenoly. Bylo prokázáno, že kakao má dokonce tak vysoký obsah polyfenolů a flavonoidů, že převyšuje jejich obsah ve víně a čaji. Čím vyšší podíl kakaa čokoláda má, tím vyšší bude obsah antioxidantů.
Doporučení
Na závěr pro vás máme jedno doporučení. Při výběru čokolády se snažte kupovat čokoládu vyrobenou “bean to bar”. To znamená, že máslo není odděleno a bob je použit celý, se všemi svými zdravotními benefity.