Tipy a triky

Chcete vlastní hrozny? Máte posledních pár dní na jejich výsadbu

Vinná réva je ozdobou každé zahrady

autor

Jitka Wolfová

24. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Každý, kdo jednou ochutnal hrozny odjinud než z obchodu, si doslova zamiloval jejich netradiční a někdy až lehce trpkou a zároveň sladkou chuť. Pěstovat hrozny ale můžete i vy, pokud máte zahradu. Zpočátku není pěstování tak snadné a vyžaduje maximální péči, ale po čase se rostlina krásně rozroste a vaši péči vám vrátí sladkými šťavnatými plody.
Reklama

Možná jste si mysleli, že mít vlastní vinici mohou jen skuteční vinaři, kteří pěstování věnují všechen svůj volný čas a produkované víno je zdrojem jejich živobytí. Jenže vinná réva není nutně určena jen pro výrobu vína. Jistě, můžete si zkusit vyrobit své vlastní víno, ale pro začátek bude lepší, když si budete užívat těchto šťavnatých sladkých plodů jako ovoce, které navíc udělá službu v tom, že vám zakryje pergolu nebo výhled do zahrady.

Výběr odrůdy

Pokud jste se rozhodli pěstovat vinnou révu, ale do výroby vlastního alkoholického moku se příliš nehrnete, vybírejte spíš ze stolních odrůd, které jsou určeny hlavně k přímé spotřebě. Ale pokud si to jednou rozmyslíte a budete chtít vyzkoušet vyrábět vlastní víno, ani v tomto případě nesáhnete se stolními víny vedle. Některá vína lze pěstovat jak pro přímou spotřebu, tak například ke stáčení moštu. Jednou z nich je například Muller Thurgau, ale dobré jsou i Muškát Moravský, Lena, Topas či z červených Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké.

Kdy a jak vysadit

Stejně jako většina plodin se i vinná réva sází na jaře, nejlépe od poloviny dubna do poloviny května. Pokud tento termín nestihnete, není problém zasadit vinnou révu ani na podzim, a to nejlépe v průběhu října.

Pokud se chystáte vysadit révu k opěrné zdi, měli byste dodržet vzdálenost alespoň půl metru, ale ještě lépe 60 centimetrů. Jáma pro sazenici by pak měla být hluboká kolem čtyřiceti centimetrů. Zakoupenou sazenici před zasazením ještě upravte. Zkraťte jí všechny kořeny na délku zhruba deseti centimetrů a největší výhon zkraťte na jedno až dvě očka. Před vysazením sazenici vložte do kýble s vodou na několik hodin.

Sazenice pak vsaďte do vykopaných jam, aby konec, který zůstane nad zemí, směřoval k opěrné zdi. Při výsadbě si dejte záležet a každý kořen umístěte tak, aby směřoval dolů. Sazenice zasypte asi do poloviny hlínou, kterou důkladně ušlapejte nebo udusejte jakýmkoliv nástrojem. Důkladně zalijte plnou konvicí vody. Dosypte zbytek hlíny a udusejte ji. Na sazeničku ještě nasypte hromádku hlíny tak, aby byla sazenička schována zhruba pět centimetrů pod kopečkem hlíny.

Následně kopeček zeminy provzdušňujte a pravidelně kypřete, aby se mohl výhonek snadno probojovat. Jakmile bude mít výhon zhruba deset centimetrů, zeminu odkryjte. Všechny rosné kořínky nad povrchem pravidelně seřezávejte. Na pravidelném řezu závisí celý úspěch vašeho pěstitelského snažení.

Vhodné stanoviště

Réva má ráda teplo, proto s tím při výběru stanoviště počítejte. Jinak vám poroste na Liberecku a jinak na jižní Moravě, ale i tak existuje několik věcí, které byste měli vzít v potaz, ať už jste odkudkoliv. Vyberte takové místo, které má dostatečný přísun slunečního svitu a kde je půda teplá a záhřevná. Nejlepší je například zeď či plot na jižní či jihovýchodní straně, kam svítí slunce téměř nepřetržitě, ale rovněž je réva chráněna před větrem. V takovém případě vysaďte jednotlivé sazenice čtyři až pět metrů od sebe, jelikož rostlina se bude rozrůstat podél zdi či plotu do šířky.

Ovšem v prvních pár letech nepočítejte, že budete sklízet. Jde především o to, aby si rostlina vytvořila rovný a pevný kmínek. Nejlépe toho docílíte podpěrou ze dřeva, kovu, ale i pevného plastu. Rostliny se nechávají pnout po své opoře až po třetím roce.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: abecedazahrady.dama.cz, modernfarmer.com.

Další zajímavé články