Tipy a triky

Žlutých skvrn v podpaží a fleků od deodorantu se zbavíte pastou z peroxidu a jedlé sody

Peroxid vodíku má v kombinaci se sodou úžasné vlastnosti

autor

Jitka Wolfová

02. června 2022

 
FOTO / Depositphotos
To nové bílé triko jste měli sotva třikrát na sobě a už se vám v podpaží udělaly nevzhledné žluté skvrny, kvůli kterým už ho mezi lidi neoblečete? To samé platí o černém oblečení, na kterém zase vznikají bílé tvrdé fleky. Na vině je deodorant a váš pot. Jejich kombinace vytvoří směs, která na textilu ulpívá. Lze ji ale snadno odstranit směsí dvou obyčejných věcí.
Reklama

Je to k vzteku! Jak to, že vaše kamarádka tento problém neřeší a vy každé triko, které koupíte, nemůžete po pár měsících nosit, protože ho hyzdí nevzhledné skvrny ve vašem podpaží. Fleky pak budí dojem, že je oblečení staré, nevyprané a vy máte pocit, že si na vás každý musí ukazovat, že jste "špindíra". Tak ho přemístíte na hromádku, která je určená pro domácí či pracovní oblečení a jdete koupit nové. V nejhorším případě ho vzteky roztrháte nebo vyhodíte do popelnice. Přitom stačí vážně málo. Pojďte to s námi zkusit několika metodami. Já nedám dopustit na směs jedlé sody a peroxidu vodíku. Naopak samotný ocet mi na bílé tvrdé skvrny od deodorantu nezabral ani po třech dnech máčení.

Jak skvrnám předejít

Nejprve si ale pojďme povědět, proč skvrny v oblasti podpaží vůbec vznikají a jak jim lze předejít. Směs antiperspirantů, deodorantů a vašeho potu má na svědomí reakci, která dopadne tak, jak všichni dobře známe. Většina antiperspirantů obsahuje hliník, který po čase způsobí to, že skvrny ve vašem podpaží začnou žloutnout. Skvrnám na oblečení můžete ale předcházet tím, že se naučíte deodorant správně používat.

Podpaží si namažte nebo nastříkejte ještě předtím, než se oblečete a nechte kosmetický prostředek dokonale uschnout, aby se nevsáknul a neotřel o vaše oblečení. Můžete také přejít na deodorant bez hliníku, který pravděpodobně skvrny na vašem oblečení zanechávat nebude. Přílišné množství deodorantu rovněž vede k ulpívání na textilii. Pak také existují metody, pomocí kterých se skvrn méně čí více snadno zbavíte. A vyzkoušela jsem i metodu, která nefungovala vůbec.

Oblečení před čištěním vyfénujte

Nedávno jsem se doslechla, že pokud mám na svém tričku v podpaží tvrdé zaschlé bílé fleky, které očividně obsahují zbytky tuhého deodorantu, měla bych s nimi zacházet stejně, jako s jakýmkoliv jiným tuhým tukem - roztavit je. Vysvětlením mělo být, že vyprat ztvrdlý a zaschlý tuk lze stejně špatně, jako mastnou pánev plnou tuku studenou vodou. Zdálo se mi to vlastně logické, a proto jsem tuto metodu zkusila. Po roztavení tuku měla být skvrna připravena k dalšímu hloubkovému čištění. Vzala jsem si tedy k ruce fén na vlasy a chvíli skvrnu zahřívala. Když ani po pěti minutách nedošlo k efektu změknutí tuku a roztavení, došlo mi, že takhle to bohužel asi nefunguje. I když můj deodorant určité množství oleje obsahuje, bohužel ho asi přehlasovaly ostatní látky a ke změknutí skvrny nedošlo.

Octová koupel

Další metodou bylo máchání v octu s vodou. Smíchala jsem litr vody a tři lžíce octa a do nálevu ponořila tričko. Takto jsem ho nechala dokonce tři dny a následně se pokusila důkladně starým nepoužívaným kartáčkem na zuby skvrny od zaschlého a ztvrdlého deodorantu vyčistit. Nakonec jsem tričko hodila do pračky a vyprala tak, jak to dělám vždycky. Když jsem tričko vyndala, skvrna na něm byla bohužel stále. O trochu menší, ale byla. Možná by stálo za to tento postup několikrát zopakovat. Na co ale ocet celkem dobře pomohl, byly žluté skvrny v podpaží, které se mi objevují především na bílých trikách po jiném deodorantu. Když jsem pak dala triko usušit na přímé slunce, skvrny opravdu zmizely.

Peroxid vodíku a soda

Vítězem mého domácího testu se však stal roztok z 3% peroxidu vodíku a jedlé sody. V mističce jsem smíchala lžíci jedlé sody a stejné množství 3% peroxidu vodíku a rozmíchala v hustší pastu. Pomocí kartáčku na zuby jsem pastu nanesla na skvrny v podpaží a promnula, jako bych tričko prala v ruce. Nechala jsem chviličku působit a poté vyprala na normální režim v pračce. Skvrna opravdu zmizela.

Zdroj: Autorský článek.

Další zajímavé články