Tipy a triky

Na skvrny od krve nepotřebujete žádný prací prostředek. Stačí kostka ledu nebo strouhaný křen

Krev způsobuje velmi odolné skvrny

autor

Tereza Hromádková

17. června 2022

 
FOTO / Depositphotos/ Unsplash
Staré zaschlé skvrny od krve se nezbavíte ani tím nejúčinnějším pracím práškem a váš oblíbený kousek tak nevynesete už nikam jinam než na zahradu nebo na chalupu. Tak to ale nemusí nutně být. Když zareagujete rychle, pomůže vám k okamžitému odstranění skvrny od krve i kostka ledu či kus křenu.
Reklama

Skvrny od krve patří k těm nejodolnějším, které se mohou na našem oblečení objevit. Pro zdárné vyčištění krvavé skvrny platí dvě důležité zásady: jednejte rychle a nikdy nepoužívejte teplou ani horkou vodu. Pokud totiž necháte skvrnu zaschnout nebo se ji pokusíte vyprat pod horkou tekoucí vodou, dospějete ke stejnému cíli: budete se ji muset zbavit mnohem obtížněji.

Jednejte okamžitě

Abyste úspěšně odstranili skvrnu od krve, na nic nečekejte a jakmile ji objevíte, postupujte rychle. Pokud totiž skvrna stihne zaschnout, bude mnohem složitější ji odstranit. Potřísněné oblečení ihned svlékněte a vyčistěte, potřísněné prostěradlo stáhněte z postele a vyčistěte z hygienických důvodů i matraci. Jak ale skvrnu odstranit?

Kostka ledu

Na skvrny od krve nejlépe zabírá studená či ledová voda v kombinaci s rychlým čištěním. Nikdy nepoužívejte vodu teplou nebo horkou, jelikož by mohlo dojít ke sražení krve v textilii a skvrna by se tak již nedala odstranit. Vezměte proto kostku ledu a čerstvou (nebo i lehce zaschlou) skvrnu kostkou vydrhněte jako houbičkou. Skvrna se rozmočí a pustí. Následné praní vás však nemine.

Ledová voda

Ať už skvrnu předeperte kostkou ledu či nikoliv, nejlépe ji odstraníte tak, že ji ihned po vzniknutí vložíte pod ledovou či studenou tekoucí vodu. Jednoduše zapněte kohoutek a nechte vodu samovolně protékat skrz textilii v oblasti znečištění. Po chvíli uvidíte, že se skvrna vymývá a že máte vyhráno. Můžete ji ještě lehce vyprat v ruce.

V pračce

Skvrnu od krve můžete rovněž vyprat v pračce, ale nikdy ne na víc než na 30 °C, aby nedošlo k nežádoucímu sražení krve. Je ovšem lepší skvrnu předtím předeprat ručně, aby nedošlo k potřísnění i ostatních kusů oblečení v bubnu pračky.

Vysušte na slunci

Nejlepších výsledků docílíte, pokud máte následně možnost vysušit oblečení na přímém slunci. Sluneční paprsky mají skutečně možnost vybělit jakékoliv prádlo, vím to z vlastní zkušenosti, kdy jsem ani napopáté nedostala z dceřiných šatů skvrny od rajčat. V zoufalství jsem zkusila trik mojí prababičky, která vždycky říkávala, že nejlépe bělí slunce a ono to vyšlo. Po skvrnách ani památka. Přísahala bych, že mi šaty někdo vyměnil. A se zbytkovou skvrnou po krvi to funguje stejně.

Lehce zaschlá skvrna

Zaschlé skvrny lze odstranit jen velmi obtížně, zabírají na to některé prostředky z drogérie, jako je například žlučové mýdlo, které je ovšem nutné nechat působit velmi dlouho. Podle čtenáře Pavla Choděry však lze zaschlou skvrnu odstranit i zubní pastou či nastrouhaným křenem. Tyto metody lze ovšem použít především v případě, pokud lze následně textilii ještě vyprat. Asi byste totiž nechtěli cítit křen a zubní pastu například na gauči nebo matraci v ložnici.

Na zaschlou skvrnu naneste tenkou vrstvu bílé zubní pasty a zapracujte kartáčkem na zuby. Nechte pastu zaschnout a nějakou dobu pracovat. Následně opláchněte pastu mýdlovou vodou a ručně vyperte v ledové vodě. U odolnějších skvrn je potřeba postup i několikrát opakovat. Nakonec textilii vyperte.

A jak čistit zaschlou skvrnu křenem? Oděv potřísněný krví položte na rovný povrch a uhlaďte dlaněmi. Přímo na skvrnu nastrouhejte křen a rukou ho zapracujte do látky. Nechte chvíli působit a následně přeperte v ruce ve studené vodě. Pro jistotu ještě vyperte v pračce, abyste se zbavili křenového odéru.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články