Tipy a triky

Zbavte se mravenců přírodní cestou. Nesnáší pepř, kávovou sedlinu a mátu

Mravenci jsou doma nevítanými hosty

autor

Jitka Wolfová

27. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Opět ti mravenci. Sotva začalo léto a už je jich všude plno. Kuchyně i jiná místa v domácnosti jim nabízejí mnoho lákadel, kterým nenechavý hmyz jen těžko odolává. Chcete-li se vyhnout chemickým nástrahám a mravenčím barům, zkuste jim ze spíže nabídnout něco, pro co už se zaručeně nevrátí.
Reklama

Aby se mravenci drželi od vašeho domova daleko, často se doporučuje pravidelně čistit kuchyňské povrchy, mýt nádobí ihned po jídle, čistit každý den misky domácích zvířat a dobře uzavírat všechny potravinové dózy a jiné nádoby s jídlem. Jenže mravenci jsou dobří hledači potravy a téměř v každé domácnosti si pár zapadlých drobečků vždycky najdou. Pokud se i k vám denně vydávají pro potravu malí černí návštěvníci, je na čase se jim postavit a bránit svou domácnost. Zamáčknout jich každý den pět zkrátka nepomůže. Podívejte se, co nabízí vaše spižírna a pusťte se do boje.

Černý a červený pepř

Pro mravence je pepř surovina, kterou rozhodně nevyhledávají. Je pro ně přirozeným odpuzujícím prostředkem, jelikož stejně jako i příslušníky jiných hmyzích druhů zkrátka dráždí. Nasypte proto trochu mletého pepře kolem soklových lišt a nezapomeňte také na místo za kuchyňskými spotřebiči. 

Máta peprná

Skvělá bylinka, kterou ovšem nemají mravenci vůbec v lásce, je máta. Působí rovněž jako přírodní repelent, takže pokud si ji pořídíte na parapet, odpudí nejen komáry, ale také mravence. Nejlepších výsledků dosáhnete, když ale použijete mátový esenciální olej. Smíchejte 20 kapek s velkým hrnkem vody a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Postříkejte směsí lišty a rámy oken a nechte zaschnout. Mravenci dovnitř už nevkročí a váš domov bude provoněn příjemnou svěží vůní.

Kávová sedlina

Pro použitou kávovou sedlinu se nabízí mnoho využití. Můžete ji použít k hnojení pokojových rostlin, přidává se do kompostu, aby přitáhla žížaly, funguje jako pohlcovač pachů z lednice a společně s horkou vodou čistí potrubí. Je ale skvělá rovněž k odpuzování mravenců. Nasypte trochu čerstvě uvařené a scezené kávové sedliny do mističky a umístěte ji k místu, kde se mravenci často shromažďují.

Tea tree olej

Čajovníkový olej neboli tea tree oil může fungovat podobně jako máta peprná k odpuzení nežádoucího hmyzu. Smíchejte 10 kapek esenciálního oleje se dvěma hrníčky vody v nádobě s rozprašovačem a nastříkejte směs na místa, na kterých jste pozorovali mravence. Směs také můžete nastříkat na vatové polštářky a rozmístit je po bytě. Podobně funguje i citronový, eukalyptový a neemový olej, který je přirozeným ochráncem proti škůdcům.

Bílý ocet

Jeden z nejlevnějších a nejsnadnějších způsobů, jak se zbavit mravenců nadobro. Seženete ho v každé prodejně s potravinami a jeho použití není nebezpečné, jelikož není toxický. Smíchejte ho v poměru 1:1 a očistěte s ním všechny povrchy včetně podlah a pracovních desek, ale především v místech, na kterých se pohybují mravenci. A i když po zaschnutí směs neucítíte, mravenci ano a už se nevrátí.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: healthline.com, familyhandyman.com.

Další zajímavé články