Tipy a triky

Některé potraviny pod vodu nepatří, mytím je můžete poškodit nebo zničit

Mytí většiny potravin považuje většina lidí za správné

autor

Martin Paták

13. září 2020

 
FOTO / Depúositphotos
Standardním zvykem drtivé většiny z nás je před přípravou jídla omýt syrové maso pod tekoucí vodou. Někdo si přinese domů špinavá vajíčka, tak je raději umyje, než je uschová do lednice. Ale to je chyba. Ne vždy je totiž mytí potravin prospěšné.
Reklama

Mytí potravin považuje většina lidí za naprostou samozřejmost. Jenže často to může být doslova kontraproduktivní, a to i z hygienického hlediska. Navíc některé potraviny můžete po umytí dokonce i zcela zničit. Plánujete si uvařit rizoto a rýži před tím pečlivě propláchnete? Voda této surovině škodí jen v některých případech. Pojďme se tedy podívat, kdy a jaké potraviny mýt a kdy naopak na vodu zapomenout.

Mytí masa představuje riziko

Hodně lidí automaticky umývá maso, a to ve snaze zbavit se případných bakterií. Přitom mytí naopak představuje daleko větší riziko, že se nakazíte salmonelózou či kampylobakteriózou.

Americké ministerstvo zemědělství si na toto téma nechalo zpracovat studii a ze závěrů jasně vyplývá, že mytím kuřecího masa si můžete snadno přivodit zdravotní potíže. Při mytí totiž voda stříká na všechny strany a bakterie se tak dostanou nejen do dřezu, ale i na pracovní plochu. O tom, že ulpí na vašich rukách, ani nemluvě. A stejné je to i s jakýmkoliv dalším masem od vepřového přes hovězí až po jehněčí nebo divočinu či ryby. Mytí masa má smysl jen tehdy, pokud na něm jsou nějaké nečistoty, třeba úlomky kostí a podobně. U červeného masa navíc podle odborníků hrozí i to, že mytím zkazíte jeho výslednou chuť.

Daleko lépe uděláte, když si po každé manipulaci s masem důkladně umyjete ruce, budete mít na zpracování syrového masa vyčleněné jedno sólo prkénko a budete pravidelně udržovat v čistotě pracovní plochu i veškeré náčiní. A co se týká případných bakterií na mase, ty spolehlivě zlikvidujete tepelnou úpravou přesahující 71 °C.

Rýži voda svědčí jen někdy

Co se týká rýže, voda této surovině škodí jen v některých případech. Díky propláchnutí zbavíte rýži škrobů a nečistot, což je v pořádku. Pokud se ale chystáte uvařit rizoto, které by mělo mít krémovou konzistenci, v žádném případě rýži neproplachujte. Na rizoto se používá rýže obsahující hodně škrobu a mytím byste ji znehodnotili. Rozhodně byste si pak nepochutnali na krémové konzistenci jako v Itálii. Běžnou rýži ale klidně propláchněte, nebude pak hrudkovatět a bude krásně čistá.

Vejce v žádném případě pod vodu nepatří

Nevhodné je také umývání vajíček, a je jedno, zda je máte z obchodu nebo domácího chovu. Vajíčka mohou být od bláta, slámy i od trusu, ale mytím je jen zničíte. Vodou totiž smyjete ochrannou vrstvu lipidů na skořápce, která vajíčko chrání před průnikem choroboplodných zárodků. Navíc při mytí skořápek se opět, stejně jako u oplachování masa, rozstřikují do okolí mikrokapičky s bakteriemi.

Houby změní chuť i konzistenci

Možná vás to překvapí, ale někteří lidí mají potřebu pod vodou oplachovat i houby. I to je ovšem nežádoucí. Houby totiž pod vodou změní svou chuť i konzistenci. Stačí je před úpravou jen očistit pomocí štětečku nebo papírového ubrousku.

Voda uzeniny soli nezbaví

Najdou se dokonce i tací, kteří do vody namáčejí uzeniny, například šunku či slaninu, a to ve snaze zbavit je nadměrného množství soli a sodíku. Je to ale docela zbytečné, protože tímto postupem z uzeniny smyjete jen opravdu mizivé množství soli, takže šunka či slanina po umytí v žádném případě nebude dietnější či zdravější.

Konzervy naopak myjte pokaždé

Naopak dost lidí před použitím neoplachuje konzervy, což je chyba. Jenže jen vzít konzervu a vysypat sterilizovanou zeleninu do hrnce není zrovna hygienické, obsah totiž můžete snadno kontaminovat bakteriemi.

A pokud používáte sterilizované fazole, vždy je propláchněte, zbavíte je tak až o polovinu množství sodíku, konzervantů a zredukujete množství komplexních plynotvorných sacharidů, které jsou pro člověka obtížně stravitelné a způsobují nepříjemnou plynatost.

Další zajímavé články