Mytí potravin považuje většina lidí za naprostou samozřejmost. Jenže často to může být doslova kontraproduktivní, a to i z hygienického hlediska. Navíc některé potraviny můžete po umytí dokonce i zcela zničit. Plánujete si uvařit rizoto a rýži před tím pečlivě propláchnete? Voda této surovině škodí jen v některých případech. Pojďme se tedy podívat, kdy a jaké potraviny mýt a kdy naopak na vodu zapomenout.
Mytí masa představuje riziko
Hodně lidí automaticky umývá maso, a to ve snaze zbavit se případných bakterií. Přitom mytí naopak představuje daleko větší riziko, že se nakazíte salmonelózou či kampylobakteriózou.
Americké ministerstvo zemědělství si na toto téma nechalo zpracovat studii a ze závěrů jasně vyplývá, že mytím kuřecího masa si můžete snadno přivodit zdravotní potíže. Při mytí totiž voda stříká na všechny strany a bakterie se tak dostanou nejen do dřezu, ale i na pracovní plochu. O tom, že ulpí na vašich rukách, ani nemluvě. A stejné je to i s jakýmkoliv dalším masem od vepřového přes hovězí až po jehněčí nebo divočinu či ryby. Mytí masa má smysl jen tehdy, pokud na něm jsou nějaké nečistoty, třeba úlomky kostí a podobně. U červeného masa navíc podle odborníků hrozí i to, že mytím zkazíte jeho výslednou chuť.
Daleko lépe uděláte, když si po každé manipulaci s masem důkladně umyjete ruce, budete mít na zpracování syrového masa vyčleněné jedno sólo prkénko a budete pravidelně udržovat v čistotě pracovní plochu i veškeré náčiní. A co se týká případných bakterií na mase, ty spolehlivě zlikvidujete tepelnou úpravou přesahující 71 °C.
Rýži voda svědčí jen někdy
Co se týká rýže, voda této surovině škodí jen v některých případech. Díky propláchnutí zbavíte rýži škrobů a nečistot, což je v pořádku. Pokud se ale chystáte uvařit rizoto, které by mělo mít krémovou konzistenci, v žádném případě rýži neproplachujte. Na rizoto se používá rýže obsahující hodně škrobu a mytím byste ji znehodnotili. Rozhodně byste si pak nepochutnali na krémové konzistenci jako v Itálii. Běžnou rýži ale klidně propláchněte, nebude pak hrudkovatět a bude krásně čistá.
Vejce v žádném případě pod vodu nepatří
Nevhodné je také umývání vajíček, a je jedno, zda je máte z obchodu nebo domácího chovu. Vajíčka mohou být od bláta, slámy i od trusu, ale mytím je jen zničíte. Vodou totiž smyjete ochrannou vrstvu lipidů na skořápce, která vajíčko chrání před průnikem choroboplodných zárodků. Navíc při mytí skořápek se opět, stejně jako u oplachování masa, rozstřikují do okolí mikrokapičky s bakteriemi.
Houby změní chuť i konzistenci
Možná vás to překvapí, ale někteří lidí mají potřebu pod vodou oplachovat i houby. I to je ovšem nežádoucí. Houby totiž pod vodou změní svou chuť i konzistenci. Stačí je před úpravou jen očistit pomocí štětečku nebo papírového ubrousku.
Voda uzeniny soli nezbaví
Najdou se dokonce i tací, kteří do vody namáčejí uzeniny, například šunku či slaninu, a to ve snaze zbavit je nadměrného množství soli a sodíku. Je to ale docela zbytečné, protože tímto postupem z uzeniny smyjete jen opravdu mizivé množství soli, takže šunka či slanina po umytí v žádném případě nebude dietnější či zdravější.
Konzervy naopak myjte pokaždé
Naopak dost lidí před použitím neoplachuje konzervy, což je chyba. Jenže jen vzít konzervu a vysypat sterilizovanou zeleninu do hrnce není zrovna hygienické, obsah totiž můžete snadno kontaminovat bakteriemi.
A pokud používáte sterilizované fazole, vždy je propláchněte, zbavíte je tak až o polovinu množství sodíku, konzervantů a zredukujete množství komplexních plynotvorných sacharidů, které jsou pro člověka obtížně stravitelné a způsobují nepříjemnou plynatost.